یک‌شنبه 4 آذر 1403

نامه دیپلمات‌های سابق اروپایی درباره برجام

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
نامه دیپلمات‌های سابق اروپایی درباره برجام

در برهه ای که همکاری فرا آتلانتیک برای پاسخگویی به تهاجم روسیه به اوکراین، حیاتی تر شده است، اینکه رهبران آمریکا و اروپا اجازه دهند فرصت جلوگیری از بحرانی هسته ای در خاورمیانه از دست رود، اشتباه بزرگی خواهد بود.

بیش از 40 تن از دیپلمات های سابق اروپایی در نامه ای سرگشاده، خواستار احیای برجام و انعطاف پذیری طرفین مذاکره نسبت به موضوعات مختلف شدند و از ایران و آمریکا خواستند به مذاکرات از دریچه یک نتیجه موفقیت آمیز بنگرند.

به گزارش روز چهارشنبه تارنمای موسسه «گروه بین المللی بحران»، در این نامه که اعضای شبکه رهبری اروپا، اعضای هیات مدیره گروه بین المللی بحران و اعضای شورای اروپا در روابط خارجی ذیل آن را امضای کردند، آمده است: بدین وسیله ابراز نگرانی می کنیم که مذاکرات برای بازگرداندن پایبندی ایران به برجام و بازگشت آمریکا به آن ظاهرا وارد دوره ای از توقف شده است که تهدیدی برای خنثی کردن پیشرفت واقعی و خوشایند ماه های اخیر به سوی بازگرداندن موفقیت ها در زمینه عدم تکثیر هسته ای که برای صلح و امنیت بین المللی حیاتی است، ایجاد می کند.

این نامه در ادامه حاکی است: در برهه ای که همکاری فرا آتلانتیک برای پاسخگویی به تهاجم روسیه به اوکراین، حیاتی تر شده است، اینکه رهبران آمریکا و اروپا اجازه دهند فرصت جلوگیری از بحرانی هسته ای در خاورمیانه از دست رود، اشتباه بزرگی خواهد بود.

دیپلمات های اروپایی تاکید کردند: حفظ منافع حاصل از توافق محدود کننده ذخایر اورانیوم غنی شده ایران، محدود کردن سطح غنی سازی این کشور و تمدید زمان لازم برای انباشت مواد قابل شکافتی که می تواند برای سلاحی بالقوه مورد استفاده قرار گیرد، جملگی تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی، دلیلی برای چرایی این مساله است که دولت های اروپایی تصمیم دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا برای خروج از این توافق را بدون تعیین جایگزینی برای آن رد کردند و درجهت زنده نگه داشتن این توافق پس از خروج آمریکا سخت کوشیده اند.

مذاکرات از آوریل 2021 میلادی در وین هر چند به سختی اما سازنده، پیش نویس سندی را فراهم کرده است که پیشرفت های هسته ای ایران را در ازای رهایی از تحریم های آمریکا معکوس می کند.

این گزارش در ادامه حاکی است: دو سناریوی احتمالی پیش رو قرار دارد. یک مورد آنکه آمریکا به سرعت رهبری قاطع و انعطاف لازم را برای حل موضوعات باقی مانده از اختلافات سیاسی (نه هسته ای) با تهران را نشان دهد. در مورد دوم، طرفین وارد یک بن بست می شوند که به نفع هیچ یک نیست و خطر تبدیل شدن به چرخه افزایش تنش هسته ای را در بر دارد و به ناچار با استفاده بیشتر از ابزارهای قهری توام است.

در ادامه این نامه آمده است: براساس تجربه طولانی ما در دیپلماسی و حکومت داری، ما دستیابی به توافق را کاملا ممکن می بینیم. ما از آمریکا و ایران می خواهیم در برخورد با یک موضوع حیاتی برای رژیم جهانی منع اشاعه هسته ای و ثبات منطقه ای، انعطاف پذیری نشان دهند و این مذاکرات را در قالب یک نتیجه موفقیت آمیز نظاره کنند.

کانال عصر ایران در تلگرام اپلیکیشن عصر ایران