ناگفتههای حجتالاسلام رییسی از انتخابات دوره قبل ریاست جمهوری
«روایت انتخاب دوازدهم» به شرح شائبههای پیش آمده در انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اختصاص دارد. ناگفتههای حجتالاسلام والمسلمین رییسی از این انتخابات از امتیازات این کتاب است.
«روایت انتخاب دوازدهم» به شرح شائبههای پیش آمده در انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اختصاص دارد. ناگفتههای حجتالاسلام والمسلمین رییسی از این انتخابات از امتیازات این کتاب است.
به گزارش خبرنگار مهر، مشارکت مردم در امر سیاست و اداره جامعه یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است که بیتردید انتخابات تجلی تام و تمام آن است. در این میان انتخابات ریاستجمهوری از اهمیت ویژهای برخوردار است چه اینکه قوه مجریه در بالاترین جایگاه نهاد قدرت قرار دارد. به عبارت دیگر سرنوشت چهار ساله ملت ایران به شخص، جریان یا گروههایی واگذار میشود که برنامهها، راهبردها و اقدامات آنها در پیشرفت یا پسرفت کشور نقش بیبدیلی داشته تا جایی که اثرات ناشی از دولتها گاهی فراتر از زمان استقرار آنهاست و تا سالهای متمادی ادامه دارد.
از این رو دست یافتن به آگاهی و روایت درست و دقیق از آنچه که در فرآیندهای انتخاباتی و کنشگری بازیگران در صحنه و پشت صحنه جریان دارد یکی از مهمترین مسائل در رشد فرهنگ سیاسی است. دوازده دوره انتخابات ریاستجمهوری تجربههای تاریخی و عبرتهای قابل تأملی پیش روی سیاستورزان، نخبگان و عموم مردم قرار داده که عبور و مرور آنها میتواند منجر به فهم صحیح مسئله شود.
این میان روایت دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری - که تا این لحظه - آخرین آنها محسوب میشود میتواند جذاب و تجربهآموز باشد. نزدیکی زمانی وقوع حادثه این امر تاریخی را برای هر ناظری ملموس و محموس میکند.
در همین راستا کتاب «روایت انتخاب دوازدهم» توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی به قلم مهرداد نجفی به سال 1398 در 452 صفحه و بهای 52 هزار تومان روانه بازار نشر شده است. کارایی این اثر بدین جهت حائز اهمیت است که گروههای سیاسی و لایههای مختلف فعالان عرصه سیاست در دوره قبل، همچنان به کنشگری سیاسی پرداخته و از این رو مطالعه اندیشه و عمل آنها میتواند خواننده را به درک درستی از فرآیند انتخابات ریاستجمهوری رهنمون کند.
«روایت انتخاب دوازدهم» روایتی از زمینهها، کنشهای سیاسی و فرآیند انتخابات ریاستجمهوری سال 1396 است که در چهار بخش به بررسی، طرح و نتیجهگیری موضوع میپردازد. نویسنده در بخش اول با توجه شرایط بینالمللی، منطقهای و داخلی جمهوری اسلامی به بررسی فضای حاکم بر کشور میپردازد و وضعیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در آن دوران مورد نقد و نظر قرار میدهد.
وضعیت جریان سیاسی مستقر و جریان رقیب دولت و گفتمان حاکم بر آنها از دیگر مطالب این بخش است.
در بخش دوم زندگینامه و چگونگی ورود نامزدها به عرصه ریاستجمهوری دوازدهم مورد توجه قرار گرفته و گفتمانهای انتخاباتی کاندیدا بحث و بررسی شده است. نویسنده بخش سوم را به رفتارهای انتخاباتی مردم ایران و عناصر حاکم بر رأیدهی ایرانیان در بیست سال گذشته میپردازد.
در بخش چهارم و پایانی کتاب به جایگاه تبلیغ، تخریب، اخلاق و تخلفات در انتخابات دوازدهم پرداخته و پرونده تخلفات در دوازدهمین انتخابات ریاستجمهوری را بر اساس مستندات بررسی کرده است.
برتری نسبی «روایت انتخاب دوازدهم» بهرهگیری از گفتوگوهایی با کنشگران انتخابات دوازدهم است که مهمترین آنها ناگفتههای حجتالاسلام سید ابراهیم رییسی است که برای اولین بار در این کتاب منتشر شده است.
باهم بخشهایی از این کتاب را میخوانیم:
انتصاب معنادار
شائبه تخلف و عدم بیطرفی دولت در جریان انتخابات سال 96، با انتصاب علیاصغر احمدی به سمت معاون سیاسی وزیر کشور در پاییز سال 95 مطرح شد. بعد از انتصاب احمدی، با انتخاب هیئت اجرایی مرکزی انتخابات این شبهه که دولت برای پیروزی در انتخابات سال 96 برنامه ویژهای دارد، رنگ و بوی بیشتری گرفت. علی نیکزاد رئیس ستاد رئیسی نیز در این رابطه اضافه میکند: «بعد از انتصاب آقای علی احمدی به معاون سیاسی وزیر کشور، ما پیش بینی میکردیم که تخلفات گسترده در انتخابات انجام میشود.»
بعد از تغییر معاون سیاسی وزارت کشور، معاونین سیاسی برخی استانهای کشور از جمله خوزستان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، بوشهر، قزوین، چهارمحال بختیاری، اردبیل و لرستان نیز تغییر کردند تا این شائبه بیش از پیش جدی گرفته شود. این شائبه و اقدامات دولتی آن قدر جدی شد که منجر به موضعگیری رهبری در این باره شد. ایشان در سخنرانی 10 اردیبهشت سال 96 در دیدار با کارگران فرمودند: «تکرار میکنم رأی مردم حقالناس است؛ اگر کسی تعرض کند، به حقالناس تعرض کرده [است].»
روایت انتخاب دوازدهم، صص 399 و 400
وامهای تبلیغاتی
از مهمترین شائبههای انتخاباتی موضوع وامهای 10 میلیونی به دهیارها بود. بر اساس نامه شماره 90/100/ مورخ 11 اردیبهشت 96 مدیر عامل پست بانک ایران، به کلیه دهیاران کشور اعم از پاره وقت و تمام وقت با قید فوریت مبلغ 100 میلیون ریال تسهیلات از طریق شعب پست بانک ایران پرداخت شده.
این ابلاغیه بر اساس نامه شماره 4814 در تاریخ 13 اردیبهشت 96 پیرو برگزاری همایش ملی «اقتصاد مقاومتی و توسعه روستایی» در فروردین ماه سال 1396 و با دستور حسن روحانی و با پیگیری وزیر کشور، صادر شده است. در شرایط ابلاغ شده برای پرداخت این وام فوری برای تمام دهیاران، اعلام شده که این وام با سود "12 درصد" پرداخت شده و دهیاران در طول 36 ماه باید این وام را بازپرداخت کنند. این کار دولت بارها و بارها مورد انتقاد رسانهها و افراد شاخص جریان رقیب قرار گرفت.
روایت انتخاب دوازدهم ص 405