جمعه 25 مهر 1404

ناگفته‌های سردار افشار از حضور خود در تسخیر سفارت آمریکا / نقش او در بازیابی اسناد سفارت چه بود؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
ناگفته‌های سردار افشار از حضور خود در تسخیر سفارت آمریکا / نقش او در بازیابی اسناد سفارت چه بود؟

سردار افشار درباره حضورش در تسخیر سفارت آمریکا می‌گوید: من دو یا سه روز پس از تسخیر سفارت به دانشجویان ملحق شدم. در ابتدا در برنامه‌ریزی‌ها حضور نداشتم، اما به‌عنوان نماینده دانشگاه صنعتی شریف به شورای پنج نفره پیوستم که مسئولیت اداره مسائل مربوط به سفارت را بر عهده داشت.

در خاطرات سردار افشار آمده است: من دو یا سه روز پس از تسخیر سفارت به دانشجویان ملحق شدم. در ابتدا در برنامه‌ریزی‌ها حضور نداشتم، اما به‌عنوان نماینده دانشگاه صنعتی شریف به شورای پنج نفره پیوستم که مسئولیت اداره مسائل مربوط به سفارت را بر عهده داشت.

سردار علیرضا افشار رئیس ستاد مرکزی سپاه دردوران دفاع مقدس، فرمانده اسبق نیروی مقاومت بسیج و رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس براثر عارضه قلبی دارفانی را وداع گفت.

علیرضا افشار در سال 1330 در مشهد به دنیا آمد. او دیپلم خود را از مدرسه علوی مشهد دریافت کرد و به دلیل فعالیت‌های سیاسی قبل از انقلاب، توسط ساواک دستگیر و به مدت 4 ماه زندانی شد. افشار از دانشجویان پیرو خط امام (ره) بود و در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سال 1358 نیز حضور داشت. وی فارغ‌التحصیل دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف است و از سال 1358 تا 1361 عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی بود. در دوران دفاع مقدس، افشار مسئولیت سخنگویی سپاه پاسداران، جانشینی و ریاست ستاد مرکزی را بر عهده داشت و از سال 1368 تا 1376 فرمانده نیروی مقاومت بسیج بود. همچنین از سال 1376 تا 1379 ریاست دانشگاه امام حسین (ع) را به عهده داشت.

وی از سال 1379 تا 1383 معاون فرهنگی ستادکل نیروهای مسلح و رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس بود. از سال 1383 تاکنون نیز معاون فرهنگی و امور مجلس ستاد کل نیروهای مسلح را بر عهده دارد. افشار پس از کناره‌گیری سیدمجتبی ثمره هاشمی از معاونت سیاسی وزارت کشور، مسئولیت این معاونت را از 4 شهریور 1386 به‌عهده گرفت و در دی ماه 1387 به‌عنوان معاون امور اجتماعی، فرهنگی و شوراهای وزارت کشور منصوب شد.

افشار در مورد حضور خود در تسخیر سفارت آمریکا می‌گوید: من دو یا سه روز پس از تسخیر سفارت به دانشجویان ملحق شدم. در ابتدا در برنامه‌ریزی‌ها حضور نداشتم، اما به‌عنوان نماینده دانشگاه صنعتی شریف به شورای پنج نفره پیوستم که مسئولیت اداره مسائل مربوط به سفارت را بر عهده داشت.

وی اشاره می‌کند که یکی از مسئولیت‌هایش در این دوران، گفت‌وگو با مهمانان خارجی در کانکسی در درب ورودی سفارت بود تا اهداف انقلاب اسلامی و امام را برای آنها شرح دهد و نگرش منفی به انقلاب را اصلاح کند.

افشار همچنین در مورد نقش خود در «احیاء و بازیابی اسناد» لانه جاسوسی می‌گوید: زمانی که دانشجویان به سفارت وارد شدند، تصور نمی‌کردند با این حجم از اسناد مواجه شوند. مسئولیت بازیابی و احیای این اسناد بر عهده من بود و این فرآیند به مدت دو سال طول کشید و اسناد مختلف در بیش از 70 جلد کتاب منتشر شد.

وی در مورد مسائل مربوط به انتشار اسناد و حساسیت‌های آن اظهار می‌کند: برخی اسناد به دلیل حساسیت‌های سیاسی از ابتدا اجازه انتشار نداشتند. به‌عنوان مثال، سندی که به نفع شهید بهشتی بود و او را به‌عنوان مخالف استبداد و طرفدار انقلاب معرفی می‌کرد، ابتدا منتشر نشد. این موضوع به‌دلیل اختلافات سیاسی در شورا بود، ولی در نهایت پس از رای‌گیری این سند منتشر نشد

افشار همچنین به نظارت آقای موسوی خوئینی‌ها، نماینده امام در شورای لانه جاسوسی، اشاره می‌کند و می‌گوید: تمامی تصمیمات در شورای لانه جاسوسی با نظر آقای موسوی خوئینی‌ها اتخاذ می‌شد. ایشان بر تمامی تصمیمات نظارت داشتند و آنچه که ایشان تایید می‌کردند، نهایی می‌شد.

این روایت‌ها به‌خوبی بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی را به تصویر می‌کشد و نشان‌دهنده نقش مهم افراد در جریان تسخیر سفارت آمریکا و بازیابی اسناد حساس آن دوران است.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.