نبض اقتصاد ایران کُند شد!

اقتصاد ایران در حالی سال 1403 را با رشد 3.1درصدی به پایان رساند که در برنامه توسعه رشد 8درصدی هدفگذاری شده است.
بانک مرکزی اعلام کرد که شاخص رشد اقتصادی ایران به قیمت ثابت براساس سال پایه 1400به 3.1درصد رسیده درحالیکه اقتصاد کشور سال 1402را با رشد 5درصدی به پایان رسانده بود. هرچند که نهاد یادشده میگوید: تحقق رشد اقتصادی 3.1درصدی در سال 1403در امتداد رشد اقتصادی 5درصدی سال 1402حکایت از تداوم رشد مثبت اقتصادی دارد، اما تا رسیدن به هدف 8درصد همچنان فاصله زیادی وجود دارد.
براساس اعلام بانک مرکزی، در سال گذشته شاخص تشکیل سرمایه ثابت ناخالص (مهمترین شاخص بیانگر سرمایهگذاری مولد در کشور) نسبت به سال قبل 3.8درصدی رشد کرده است. بررسی وضعیت سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی نشان میدهد در سه ماه چهارم سال 1403تشکیل سرمایه ثابت ناخالص از رشد 4.5درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن برخوردار شده است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در سال 1403رشد بخش کشاورزی نسبت به سال 1402بهبود چشمگیری پیدا کرد اما رشد بخشهای نفت، صنعت و خدمات کمتر شده است. رشد اقتصادی سال گذشته نسبت به سالهای 1399تا 1402کمتر بوده است.
اهمیت رشد اقتصادی
رشد اقتصادی بهمعنای افزایش مداوم و بلندمدت در تولید کالاها و خدمات یک کشور است که منجر به بهبود سطح زندگی، کاهش فقر، و افزایش رفاه عمومی میشود. این امر همچنین به دولت امکان میدهد تا سرمایهگذاری بیشتری در زیرساختها و خدمات عمومی انجام دهد و به جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی کمک میکند.
رشد اقتصادی به افزایش تولید و در نتیجه، ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر و افزایش درآمد ملی منجر میشود که درنهایت به بهبود سطح زندگی افراد و کاهش فقر کمک میکند.
تقاضا برای نیروی کار افزایش مییابد و در نتیجه، نرخ بیکاری کاهش مییابد. رشد اقتصادی به افزایش درآمد و قدرت خرید افراد منجر میشود که این امر به رونق بازار و افزایش مصرف کمک میکند.

