نبض جشنواره فیلمفجر در دست فیلم اولیها
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ عباس اسماعیل گل در حالی که کمتر از دو ماه به زمان برپایی سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر زمان باقی است، اما طبق روال هرساله از چند مانده به زمان برپایی جشنواره اخبار مربط به حضور هنرمندان در این رویداد بزرگ هنری کشور منتشر میشود و امسال نیز همانند سال گذشته جذابترین اخبار مربط به حضور فیلم اولیها در بخش «نگاه نو» جشنواره فیلم فجر است، همانطر که مشخص...
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ عباس اسماعیل گل
در حالی که کمتر از دو ماه به زمان برپایی سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر زمان باقی است، اما طبق روال هرساله از چند مانده به زمان برپایی جشنواره اخبار مربط به حضور هنرمندان در این رویداد بزرگ هنری کشور منتشر میشود و امسال نیز همانند سال گذشته جذابترین اخبار مربط به حضور فیلم اولیها در بخش «نگاه نو» جشنواره فیلم فجر است، همانطر که مشخص است بخش نگاه نو جشنواره مخصوص فیلمسازان فیلم اولی است. بخشی که دو سال گذشته از جشنواره حذف شده بود و جای خالی آن به شدت در جشنواره احساس میشد، اما خوشبختانه سال گذشته این بخش مجددا به جشنواره فیلم فجر اضافه شد و همانطور که پیش بینی میشد، فیلمسازان این بخش توانسته با درخشش در جشنواره، بخش قابل توجهی از جوایز هیات داوران و نظر مساعد مخاطبان را جذب کنند.
درباره اهمیت بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر باید به این نکته اشاره کرد که اصالت برپایی هر فستیوالی کشف و رشد استعدادهای جدید است اگر همین اصالت را مبانی برپایی جشنواره فیلم فجر قرار دهیم به این نتیجه میرسیم که درخشش فیلمسازان جویای نام و جوان باید مهمترین رویکرد جشنواره به شمار آید.
نبض جشنواره فیلم فجر در دستان فیلم اولیها
متاسفانه در یک دهه اخیر به استثنای چند فیلمساز انگست شمار، اغلب کارگردانان صاحب سبک و شناخته شده سینمای ایران نتوانسته اند موفقیت چشمگیری در جشنواره فیلم فجر کسب کنند، اما از سویی دیگر که از مهمترین چهرههایی که با حضور در بخش نگاه نو تواستند به مهمترین کارگردانهای فعلی سینمای کشور تبدیل شوند میتوان به چهره هایی، چون سعید روستایی و محمدحسین مهدویان اشاره کرد.
با توجه به مسائل مطرح شده، باید به اهمیت بخش نگاه نو جشنواره در تعالی فیلمسازانی دغدغهمند هم اشاره کرد و به نظر میرسد وقت آن رسیده که نهادها و ارگانهای فرهنگی تمامی ظرفیتهای خود را به پای کشف و حمایت از فیلسمازان جوان، دغدغهمند و باانگیزه بگذارند و در کنار همکاری با کارگردانان پیشکسوت و صاحب سبک، توجه و تمرکز ویژهای به حضور باقدرت در بخش نگاه نو جشنواره داشته باشند.
در این راستا نهادها و ارگانهای فرهنگی میتوانند برای کشف حمایت فیلمسازان جوان و فیلم اولی نقش آفرینی کنند که از این میان سازمان رسانهای اوج بسیار جدیتر این مسئله را پیگیری میکند بطوری که طبق اخبار منتشر شده، سازمان اوج امسال قرار است با حمایت از چند فیلمساز اولی پا به بخش نگاه نو سی و هشتمین جشنواره فجر بگذارند که از این میان میتوان به دو فیلم «لباس شخصی» به کارگردانی امیرعباس ربیعی و فیلم «اوج 110» ساخته سیاوش سرمری اشاره کرد.
درخصوص امیرعباس ربیعی باید گفت، این هنرمند با دو سال گذشته با درخشش اثر «بعداظهر» در جشنواره مردمی عمار توانست نظرها را به خود جلب کند و اکنون فیلم بحث برانگیز «لباس شخصی» را با حمایت سازمان اوج برای جشنواره فیلم فجر آماده میکند، در خصوص این فیلم غیر از آن که مشخص شده بازیگران شناخته شدهای در آن حضور ندارند، اطلاعات زیادی منتشر نشده است، اما پیش بینی میشود این فیلم سینمایی یکی از آثار پر سر و صدای جشنواره فیلم فجر امسال خواهد بود.
اما در خصوص سیاوش سرمدی کارگردان فیلم سینمایی «اوج 110» قضیه متفات است، سرمدی از فیلمسازان خوشنام و باسابقه حوزه مستند به شمار میرود که پیش از این مستندهایی، چون «ادواردو»، «امام موسی صدر»، «چمران به روایت دختر جبل عامل»، «80 سال مقاومت» و «داوطلب مرگ» ساخته است و اکنون در نخستین اثر داستانی بلند خد، فیلم دفاع مقدسی «اوج 110» را میسازد، درباره این فیلم هم غیر از متنی کوتاه اطلاعات زیادی در دسترس نیست، در خلاصه داستان این فیلم سینمایی آمده است: «سالهای پایانی جنگ است؛ ایران درگیر کمبود تسلیحات نظامی است؛ سرتیپ ستاری بر یک پروژه مهم کار میکند...»
اما استقبال بی سابقه از بخش «نگاه نو» در سی و هشتیمن دوره جشنواره فیلم فجر و ثبت نام 37 فیلم برای آن، نوید رقابتی نفسگیر و جذاب بین فیلمسازان جوان را میدهد.
در این دوره اما علاوه بر کمیت بالا می توان با فیلم های با کیفیت و مدعی نیز در بخش نگاه نو مواجه بود، فیلم هایی از فیلمسازان جوانی که سابقه درخشانی در فیلم کوتاه و مستند دارند.
محمد کارت که پیشتر برای فیلم های مستند و کوتاهش چندین سیمرغ جشنواره فیلم فجر را کسب کرده با «شنای پروانه» و با مضمونی اجتماعی خود را آماده حضور در جشنواره می کند.
محمد کات اثر سینمایی اش را قرار است به تهیه کنندگی رسول صدرعاملی به عنوان تهیه کننده «شنای پروانه» به جشنواره بی آورد، این فیلم که یکی از آثار پربازیگر جشنواره امسال است، از جمله آثاری است. جواد عزتی، طناز طباطبایی، امیر آقایی، پانتهآ بهرام، علی شادمان، نیره فراهانی، مهدی حسینینیا، ایمان صفا، مهلقا باقری، از جمله بازیگران این اثر سینمایی هستند.
اما «سعید ملکان» که سالها به عهنوان گریمور، مجری طرح و تهیه کننده نامش بر سر زبانها بوده است اینبار خودش در قامت کارگردان فیلم «روز صفر» در جشنواره فیلمفجر حضور خواهد داشت و قرار است با «روز صفر» روایتی جدید و متفاوت از ماجرای دستگیری عبدالمالک ریگی، تروریست معروف شرق کشور به تصویر بکشد. امیر جدیدی و ساعد سهیلی دو ستاره اصلی اولین ساخته سینمایی سعید ملکان هستند.
از سویی فیلم پر بازیگر «لتیان» به کارگردانی علی تیموری و تهیه کنندگی مجید مطلبی نیز از دیگر فیلم های مدعی بخش نگاه نو است که می تواند در جشنواره امسال مورد توجه قرار بگیرد.
از دیگر فیلم های مهم نگاه نو می توان به «بیصدا حلزون» بهرنگ دزفولیزاده اشاره کرد، فیلم سینمایی «بی صدا حلزون» به کارگردانی بهرنگ دزفولی زاده و تهیه کنندگی مرتضی شایسته از جمله فیلم اولیهایی است که خود را برای حضور در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر آماده میکند. «بیصدا حلزون» که اثری در ژانر اجتماعی است، روایتگر داستان زنی است که بین احساس و منطقش در حال تصمیمگیری است.
در این فیلم پربازیگر چهرههایی چون هانیه توسلی، مهران احمدی، پدرام شریفی و محسن کیایی با حضور علیرضا جلالیتبار، بهنوش بختیاری، بیژن بافکار و شیرین، ولی پور بازیگران «بیصدا حلزون» هستند.
اما «ریش قرمز» ماکان عاشوری هم از فیلمهای پرسرصدای بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر می تواند باشد که فارغ از آنکه نام فیلم همه را یاد فیلم ژاپنی «ریشقرمز» محصول 1965 به کارگردانی آکیرا کوروساوا می اندازد هیچ اطلاع دقیقی از فیلم در دست نیست.
«اورکا» هم اولین تجربه فیلمسازی یک مستندساز است. سحر مصیبی که کارگردانی این اثر را برعهده دارد پیش از ان تجربه ساخت مستند «صفر تا سکو» با موضوع زندگی خواهران منصوریان را در کارنامهاش به ثبت رسانده است.
ترانه علیدوستی، مسعود کرامتی، مهتاب نصیرپور، عطیه غبیشاوی، محمد رشنو و مهتاب کرامتی گروه بازیگران این فیلم را تشکیل میدهند. در خلاصه داستان «اورکا» آمده است: «تو اورکایی دختر... چون اونقدر میجنگی تا به اون چیزی که میخوای میرسی.»
«ملاقات با جادوگر» هم یکی از آثار پر سر و صدای جشنواره فجر امسال است. اثری که انتشار یکی از گریمهای آن حسابی در فضای مجازی بازتاب پیدا کرد. اولین ساخته حمید بهرامیان که پیش از این بهعنوان دستیار اول کارگردان و برنامهریز در سینمای ایران فعالیت داشته است، فیلمنامه «ملاقات» توسط امیرمهدی ژوله بازنویسی شد و مانی حقیقی، حمید فرخنژاد، نسیم ادبی و امیرمهدی ژوله از جمله مهمترین بازیگران این فیلم هستند.
«کشتارگاه» به کارگردانی عباس امینی، «پیتوک» به کارگردانی سید مجید صالحی و «لتیان» به کارگردانی علی تیموری هم از دیگر فیلم اولیهای مهمی هستند که مدعی حضور در جمع 10 فیلم نهایی بخش «نگاه نو» جشنواره فجر امسال هستند.
در پایان امیدواریم تمامی نهادهای فرهنگی نیز به اهمیت حمایت از جوانان باانگیزه در حوزه فیلمسازی پی برده و بهترین آثار دغدغهمند سینمای ایران را بسازند.