نقشه ای که باید روزآمد شود
به گفته عضو کمیسیون آموزش، اقتضای زمان امروز ایجاب میکند نقشه علمی کشور تغییر کند. چرا که به طور طبیعی نمیتوان محوریت تصمیمات را بر روی یک سند و یا یک قانونی که در ده سال گذشته نوشته شده، قرار داد. باید برای روزآمدسازی نقشه علمی کشور، به واقعیتهای امروز جامعه توجه کرد.»
عبدالوحید فیاضی نماینده مردم نور و محمودآباد در دوازدهمین مجلس شورای اسلامی درباره روزآمدسازی نقشه جامع کشور و ضرورت این روزآمدسازی به خبرنگار الف گفت: «به طور کلی برای آنکه بتوان تجدید نظر در سندهای بالادستی اعمال کرد، آن ها به صورت زماندار به رشته تحریر درمیآیند. امروز هم به اقتضای زمان و پیشرفت علم، ضروری است تا نقشه جامع علمی کشور تغییر کند. اما نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که امروز آنگونه که باید به نقشه جامع کشور توجه نمیشود. البته اشاراتی در دیگر اسناد بالادستی به نقشه جامع علمی کشور میشود، ولی آنطور که باید نقش این نقشه در تصمیمگیریها بسیار کم و مختصر است.»
شورای عالی انقلاب فرهنگی باید بر نحوه اجرای نقشه عالی کشور نظارت کند او توضیح داد: «سیاستمدارهای کشور باید بیشتر و بهتر بر استفاده از نقشه جامع علمی نظارت داشته باشند. شورای عالی انقلاب فرهنگی، وقتی برای نظارت بر نحوه استفاده از این نقشه در تصمیمات مهم کشور نمیگذارد. شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز خود را درگیر تصویب قوانینی کرده که این تصمیمات برای امور جزئی سطح آموزش و پرورش است. در حالی که این شورا مسئولیت و ماموریت دارد تا پیگیر میزان اجرا نقشه جامع عملی در سال های مختلف برای سطح کشور باشد.»
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: «شورای عالی انقلاب فرهنگی باید بداند در مصوبات و سندهای تصویبی کشور، مانند قانون برنامه هفتم توسعه، قانون برنامه و بودجه چه مقدار از برنامه جامع علمی کشور لحاظ شده است. امروز این شورا تنها به تصویب مصوبات اکتفا کرده است و پیگیر اجرای آنها نیست.»
توجه به تغییرات علم و شرایط دنیا بسیار مهم است نماینده مردم نور و محمودآباد خاطرنشان کرد: «الزامی برای تغییر در نقشه جامع علمی کشور نیست. اما چون همواره جهشهایی در دنیای علم وجود دارد، به طور طبیعی نمیتوان محوریت تصمیمات را بر روی یک سند و یا یک قانونی که ده سال گذشته نوشته شده، قرار داد. چون زمان ایجاب میکند تغییراتی برای برخی از جاها اجرا کرد. به عنوان مثال هوش مصنوعی یک پدیده جدید و مربوط به این سالها است و جایگاه ویژهای در نقشه جامع علمی کشور ندارد. پس با توجه به این تغییرات علمی زمان باید نقشه جامع کشور هم تغییر کند.»
فیاضی تاکید کرد: «باید برای روزآمدسازی نقشه علمی کشور، به واقعیتهای امروز جامعه توجه کرد. استاد مطهری کتاب اسلام و مقتضیات زمان را در 50 سال پیش نوشته است. در این کتاب یک فرد متفکر مانند استاد مطهری به تشریح اسلام در مقتضیات زمان خود پرداخته است. امروز بعد از گذشت 50 سال هنوز با این همه ادعای پیشرفت آیا به مقتضیات زمان توجه میشود؟ به نظر من باید همه این مقتضیات زمانی امروز دیده شود. اگر همین نکته کتاب استاد مطهری در نظر گفته شود، ضرورت بازنگری در بسیاری از رفتارها و قوانین ما به راحتی قابل درک است.»