چهارشنبه 7 آذر 1403

نقش اشتغال بر تار و پود قالی‌های آذربایجان‌غربی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نقش اشتغال بر تار و پود قالی‌های آذربایجان‌غربی

گره‌هایی که دست‌های پینه بسته بیش از 70 هزار جوان آذربایجان غربی اعم از زن و مرد این روزها بر تار و پود اشتغال و کسب و کار خانگی در بخش قالی بافی می‌زنند در مسیر تلاشی است تا اقتصاد محلی همچنان پررونق بماند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اروم نیوز، روزگاری که اتکا بر تولیدات داخلی و رونق اقتصادی پیشران توسعه کشور در مقابل تحریم‌های (سیاست مداران کوتاه قامت و کوته فکر) خارجی قرار گرفته است، جوانان آذربایجان غربی گره اشتغال را با تارو پود قالی های مرغوب میهنی به هم پیوند می زنند تا چرخ اقتصاد بر محور تولید بچرخد.

این گره‌های محکم با پشتوانه تولید مردمی بر قالی‌های رنگارنگ نقش می بندند به امید اینکه با مانع زدایی مسوولان آینده‌ای خوش رنگ به مانند گلهای امید بخش قالی ایرانی برای جوانان این خطه مرزی و میهن اسلامی را رقم بزنند.

قالی بافان گمنامی برای تولید فرش مرغوب، غبار موجود در کارگاه‌ها را به سینه می کشند تا اقتصاد بر مدار تولید پایدارتر از همیشه بدرخشد و جهش تولید و تامین نیاز بازارهای داخل را رقم بزند.

البته داشتن نیم نگاهی به بازارهای جهانی نیز در راستای ارزش افزوده بیشتر در این صنعت، خالی از لطف نخواهد بود..

کارشناسان بر این باورند که شهرت فرش این منطقه به لحاظ زیبایی، نقش و کیفیت مواد اولیه در ایران و جهان شناخته شده و انواع فرش‌های دستباف در طرح‌های قبا، ماهی، نقشه، افشار و فرش تمام ابریشم توسط فعالان این بخش در آذربایجان‌غربی تولید و روانه بازار می‌شود.

البته به علت نبود کنسرسیوم‌های بزرگ صادراتی کم کم نام فرش این استان در حال افول است چرا که تولیدات این خطه با خریداری دلالان و واسطه‌ها توسط صادر کنندگان سایر شهرها و استان‌ها صادر می شود که نیازمند همت مسوولان برای صیانت از برندهای تجاری استان هستیم.

صنعت فرش و اشتغال بیش از 72 هزار نفر در این بخش

آذربایجان غربی با داشتن 224 واحد کارگاه تولید فرش دستباف و کارگاه‌های خانگی برای 72 هزار نفر شغل پایدار ایجاد کرده است.

غلامرضا بابایی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی شهرت فرش این منطقه را به لحاظ زیبایی، نقش و کیفیت مواد اولیه در جهان بی نظیر می داند.

وی معتقد است: فرش‌های ریز ماهی خوی و افشار تکاب در شمال و جنوب استان در سال 1389 ثبت ملی شده و فرش بافته شده در خوی نیز طی سال 1392 نیز به ثبت جهانی رسیده است که این امر جایگاه استان در صنعت فرش کشور را نشان می‌دهد.

به گفته وی طرح ریز ماهی و افشار در بازارهای داخلی و جهانی از متقاضی زیادی برخوردار است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی ادامه داد: شهرستان‌های تکاب و خوی مهمترین قطب‌های تولید فرش استان بوده و در کنار آن‌ها فرشبافی در شهرهای بوکان، شاهین دژ، میاندوآب، مهاباد و ارومیه نیز رواج دارد.

فقط 17 هزار قالیباف آذربایجان غربی بیمه دارند

بیمه و تامین اتیه قالی بافان مهمترین موضوعی است که همواره مورد مطالبه بوده است ولی با این وجود از مجموع 71 هزار نفر فقط 17 هزار نفر دارای بیمه تامین اجتماعی هستند که این موضوع حمایت مسوولان را می طلبد.

معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی گفت: در حال حاضر، 12 هزار و 708 نفر بیمه قالیبافی در قالب تامین اجتماعی و چهار هزار و 609 نفر نیز در قالب بیمه صندوق اجتماعی کشاورزی، روستاییان و عشایر بیمه شده اند.

وی با اشاره به اینکه حمایت از فعالان این بخش در اولویت است بیان کرد که در این راستا تاکنون با همکاری صندوق کار آفرینی امید به بیش از 300 نفر در استان وام خرید فرش دستباف پرداخت شده است.

اما تنها توجه به میزان تولید فرش کافی نیست و این کارگاه‌های فرش بافی هستند که سالانه هزاران مترمربع انواع قالی و قالیچه را تولید و روانه بازار می‌کنند و در کنار این عوامل این کنسرسیوم ها هستند که زمینه صادران بیش از پیش را فراهم می‌کنند.

تبلیغات، بازار رسانی و صادرات نیازصنعت فرش آذربایجان غربی است

آذربایجان غربی در زمینه تولید فرش فعال بود و سالانه 290 هزار متر مربع فرش دستباف در این استان تولید و روانه بازار هدف می‌شود.

فرش دستباف این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد.

رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی، ایجاد بازارهای جدید و شناسایی خریداران فرش دستباف را نیازمند برنامه‌های تبلیغاتی دانست که باید مورد توجه قرار گیرد.

جواد وقاری اضافه کرد: فرش دستبافت این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد.

وی اظهار داشت: که در راستای تسهیل زمینه صادرات و بازاریابی برای فرش دستباف در بازارهای داخلی و خارجی کنسرسیوم ویژه‌ای با حضور فعالان حوزه فرش تحت نظارت شرکت شهرک‌های صنعتی این استان تشکیل می‌شود.

وی ادامه داد: با اجرای این طرح امکان حضور بافندگان فرش آذربایجان‌غربی در نمایشگاه‌ها و بازارهای خارج از کشور و نیز حضور فعالان این بخش در هیات‌های تجاری و همچنین تاسیس دفاتر تجاری بازاریابی و فروش فرش دست‌باف در خارج از کشور مهیا می‌شود.

فرش دست‌باف این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد اما باید در این راستا، همتی مضاعف ایجاد شود تا فرش تولیدی استان با نام خود استان در بازارها حضور یابد و این امر نیازمند توجه بیش از پیش مسوولان است.

فرش‌های ریز ماهی خوی و افشار تکاب در شمال و جنوب آذربایجان‌غربی در سال 1389 ثبت ملی شده و فرش بافته شده در خوی نیز طی سال 1392 نیز به ثبت جهانی رسید که این امر جایگاه این استان در صنعت فرش کشور را نشان می‌دهد.

شهرستان‌های تکاب و خوی مهمترین قطب‌های تولید فرش استان بوده و در کنار آن‌ها فرشبافی در شهرستان‌های بوکان، شاهین‌دژ، میاندوآب، مهاباد و ارومیه نیز رواج دارد.

انتهای پیام /