«نهضت حروفیه»؛ اولین نمایش پس از انقلاب
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در سالهای نخست انقلاب اسلامی، تئاتر نیز همچون دیگر فعالیتهای هنری به خاطر شرایط سیاسی اجتماعی آن روزها دچار تغییرات شد و به دلیل عدم برنامههای مشخص با رکود همراه بود.
در این سالها هنرمندان حرفهای تئاتر یا راهی سینما و تلویزیون شدند یا این کار را به کلی کنار گذاشتند. چند نفر نیز تن به مهاجرت دادند. با این همه در سال 58 گروهی از هنرمندان انقلابی تصمیم گرفتند نمایشی را در تئاترشهر به روی صحنه ببرند و به نوعی چراغ تئاتر را روشن کنند.نهضت حروفیه اولین نمایشی بود که این گروه تصمیم گرفت برای اجرا بر آن تمرکز نماید. نمایشی که اولین شهید تئاتر کشور آن را نوشته بود و به نوعی ادای دین به او نیز محسوب می شد.
داوود دانشور کارگردان این اثر نمایشی درباره حال و هوای آن روزها و علت انتخاب نمایش نهضت حروفیه می گوید: شرایط آن روزها خاص و پیروزی انقلاب نزدیک بود. دسته بندیهای سیاسی شروع شده بود و هر کس کاری میکرد ما هم عضو انجمن اسلامی دانشکده هنرهای دراماتیک بودیم و با توجه به اعتقادات و روحیات خودمان یک خط مشی را در دانشگاه در پیش گرفتیم. همچنین به شهید قشقایی نزدیک بودیم و در سال 52 نیز در نمایش «استثناء و قاعده» اثر برشت که پایاننامه عملی شهید قشقایی بود بازی کرده بودیم. برای همین بعد از شهادت وی تصمیم گرفتیم برای انسجام بیشتر جمع و همین طور ادای دین به آن شهید کاری را به روی صحنه ببریم. «نهضت حروفیه» نوشته شهید قشقایی بود و موضوعی انقلابی و اسلامی داشت برای همین این نمایش را برای اجرا انتخاب کردیم و با تمام مشکلاتی که وجود داشت کار آماده شد و به عنوان اولین تئاتر بعد از انقلاب در تئاتر شهر به روی صحنه رفت.
محمد کاسبی از بازیگران این نمایش نیز در این باره می گوید: من آن سال ها دانشجوی دانشکده هنرهای دراماتیک بودم و با تعدادی از هم کلاسی های خود از جمله: کاظم بلوچی، تاجبخش فنائیان، جلیل فرجاد، سعید کشن فلاح و... انجمن اسلامی در دانشکده تشکیل داده بودیم و بنا داشتیم که آثار هنری را در این انجمن بر اساس اهداف و ارزش ها و آرمان های انقلابی تولید کنیم. شهید حسین قشقایی نمایشنامه ای نوشته بود که همسر وی آن متن را برای ما فرستاد و ما تصمیم گرفتیم این نمایش را روی صحنه ببریم. برای اینکه بتوانیم از لحاظ کیفی اثر خود را بهتر به مخاطبان عرضه کنیم از نیروهایی خارج از تشکل اسلامی دانشکده دعوت کردیم تا در این اجرا به ما بپیوندند که این امر باعث ملحق شدن افرادی همچون مجید مجیدی و زنده یاد فرج الله سلحشور به جمع ما شد و تمرین های خود را شروع کردیم و توانستیم در فرودین ماه سال 1358 به مدت 40 شب نمایش «نهضت حروفیه» را به عنوان اولین تئاتر بعد از انقلاب اسلامی در مجموعه تئاتر شهر روی صحنه ببریم.
دست اندرکاران نمایش نهضت حروفیه
نویسنده: حسین قشقایی
کارگردان: داوود دانشور
بازیگران: سیاوش هاشمیان / سید فضل الله کاظم بلوچی / حروفی 1 تاجبخش فنائیان / حروفی 2 محمد کاظم ابراهیمی / حروفی 3 منصور دهقانی / حروفی 4 روح الله برادری / مرد دهقان، نگهبان 1 سعید جمشیدیان / پسر بچه مجید گمینی / اسیر، طبال، ساقی، سرباز مجید جمشیدیان / سرباز پرشنگ خیرخواهی / پیرزن مینا صادقی / رهگذر مولود رنجی / رهگذر محمود هندیانی / جارچی مجید طالش مجیدی / سرباز، نگهبان 2 یدالله وفاداری / شاهرخ شاه محمد کاسبی / خان سعید کشن فلاح / امیرلشگر عبدالرضا فریدزاده / قاضی، زندانی جلیل فرجاد / بایسنقر میرزا، وقایع نگار کامران زرین قلم / باربر مجید سادات / مغازه دار
سایر همکاران:
طراح: فریدون علیاری مدیر صحنه: مهدی سندبانی منشی صحنه: تاجبخش فنائیان تدارکات: قاسم کاخی، اسدالله فلاحتی زاد گریم: محمود فرهنگ دکور: گروه دکور تئاتر شهر