سه‌شنبه 6 آذر 1403

نوسازی ناوگان مکانیزاسیون راه‌حلی مناسب برای تحقق خودکفایی محصولات استراتژیک

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
نوسازی ناوگان مکانیزاسیون راه‌حلی مناسب برای تحقق خودکفایی محصولات استراتژیک

بنابر آمار سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی در کشور به هدر می‌رود درحالی‌که نوسازی ناوگان مکانیزاسیون به واسطه کاهش دورریز در تحقق شعار سال و خودکفایی محصولات استراتژیک موثر است.

با توجه به آنکه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی راهکار اصلی افزایش بهره وری، کاهش ضایعات و ضامن امنیت غذایی کشور محسوب می شود، از این رو حمایت دولت در بخش نوسازی ناوگان کشاورزی و دسترسی به تکنولوژی روز دنیا در جهت تحقق شعار سال امری ضروری است.

بنابر آمار اعلامی فائو سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره هدر می رود، درحالی که با نوسازی مکانیزاسیون تا حدی جلوی دورریز گرفته می شود که این امر در خودکفایی محصولات استراتژیک تاثیر بسزایی دارد.

در همین ارتباط کریم ذوالفقاری رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع وزارت جهاد گفت: با توجه به اهمیت موضوع برداشت غلات به ویژه گندم به عنوان راهبردی ترین محصول تولیدی، برنامه‌ریزی‌های مدونی به منظور ساماندهی ناوگان ماشینی برداشت غلات و کلزای کشور صورت گرفته است. در طرح نوسازی و جایگزینی کمباین‌های فرسوده شاهد کاهش درصد افت و ریزش معناداری در محصول برداشت شده خواهیم بود. با اولویت‌بندی به عمل آمده در سال 1403 پیش بینی می شود که 1000 دستگاه انواع کمباین غلات به ناوگان برداشت اضافه گردد.

متوسط عمر کمباین در کشور 13 سال به بالاست

در ادامه علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: امکان توسعه مکانیزاسیون کشاورزی بدون منابع مالی و اعتبارات وجود ندارد، از این رو نوسازی ناوگان مکانیزاسیون نیازمند حمایت از کشاورزان و بهره برداران است.

او با بیان اینکه نوسازی ناوگان مکانیزاسیون در کاهش هدررفت ضایعات تاثیر بسزایی دارد، افزود: ناوگان فرسوده کشاورزی کارایی ندارد به طوریکه کشاورزان هرچقدر هزینه کنند، نتیجه مطلوبی عایدشان نمی شود. گرچه توان تولید کمباین های پیشرفته را نداریم و از طرفی واردات هم بسیار گران تمام می شود، اما نوسازی مکانیزاسیون در تحقق شعار سال بواسطه کاهش دورریزها تاثیر بسزایی دارد. به عنوان مثال وقتی 4 تن در هکتار گندم تولید می شود، اما بواسطه ریزش 10 درصد آن هدر می رود، لذا برای تحقق شعار سال و جهش تولید باید جلوی دورریز گرفته شود.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران با بیان اینکه سرمایه گذاری مناسبی در تراکتور و کمباین نداریم، افزود: بنابر آمار متوسط عمر کمباین در کشورما 13 سال به بالاست و از طرفی واردات محدود تکاپوی نیاز کشور را نمی دهد. از این رو دسترسی به تکنولوژی روز دنیا به منظور ایجاد رقابت نیازمند برنامه ریزی است.

او با انتقاد از نرخ بالای سود تسهیلات در بخش کشاورزی گفت: علی رغم آنکه سود تضمینی کشاورزان 15 تا 20 درصد است، اما کشاورزان برای خرید تراکتور و ادوات کشاورزی باید برای دریافت تسهیلات سود 23 درصدی پرداخت کنند، درحالی‌که اگر بدنبال افزایش بهره وری و تحقق شعار سال هستیم، باید تسهیلات با نرخ بهره پایین در اختیار کشاورزان قرار بگیرد.

300 هزار دستگاه تراکتور در بخش کشاورزی باید نوسازی شود

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: بنابر آمار وزارت جهاد 300 هزار دستگاه تراکتور بدلیل عمر بالای 13 تا 14 سال باید از مزارع خارج و نوسازی شوند.

او با بیان اینکه قیمت بالای تراکتور و ادوات کشاورزی مانع اصلی نوسازی ناوگان محسوب می شود، افزود: با توجه به اهمیت نوسازی ناوگان و توسعه مکانیزاسیون، تسهیلات پرداختی خرید تراکتور و ادوات کشاورزی باید بدون بهره و با بازپرداخت بلندمدت باشد. بنابر آمار 300 هزار دستگاه در بخش کشاورزی باید نوسازی شود، این درحالی است که متوسط قیمت هردستگاه تراکتور 500 میلیون تومان است که با درآمدهای فعلی کشاورزان همخوانی ندارد.

کشاورزی سنتی پاشنه آشیل بخش کشاورزی است که معضلات و چالش های متعددی از جمله هدر رفت آب، کاهش بهره وری، افزایش ضایعات و هدررفت محصولات کشاورزی را به همراه دارد در‌حالی‌که با توسعه مکانیزاسیون و ادوات کشاورزی شاهد به حداقل رسیدن ضایعات و بهره وری تولید خواهیم بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی