نویسندهای که هدیه سلطنتی شاه را نپذیرفت
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا، نشست نقد و بررسی رمان نوجوانان «من مهدی آذریزدی هستم» امروز جمعه 22 اردیبهشتماه در حاشیه سومین روز سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب، با حضور هادی حکیمیان نویسنده اثر و ابراهیم اکبری دیزگاه و علی الله سلیمی منتقدان کتاب در غرفه گوشه نقد برگزار شد.
این کتاب ادای دینی به مرحوم مهدی آذریزدی است
هادی حکیمیان در این نشست نوشتن این کتاب را ادای دینی به مرحوم مهدی آذریزدی عنوان کرد و گفت: عمده اثرهایی که درباره آذریزدی به چاپ رسیده است، مربوط به بزرگسالان است و من میخواستم داستانی برگرفته از واقعیتهای زندگی ایشان بنویسم. زندگی وی در دوران کودکی، بسیار سخت بود و در دوران پیری هم به بیماریهای مختلف گرفتار شدند و دوران طلایی زندگی ایشان که درباره آن نوشتم مربوط به دوره میانسالی است.
نویسندهای که هدیه سلطنتی شاه را نپذیرفت
وی افزود: یکی از کتابهای مرحوم آذریزدی در دهه 30 شمسی، برنده جایزه سلطنتی کتاب سال میشود. تشریفاتی برای ورود به کاخ نظیر پاپیون زدن، لباسهای مخصوص دربار را پوشیدن و... لازم بود، که در پایان، جایزه را همراه دست بوسی شاه باید دریافت میکرد، اما ایشان به دلیل حفظ عزت نفس خود در برابر انجام این تشریفات، از رفتن به دربار امتناع میکند و دو پسر نوجوان را که از یزد آمده بودند، به جای خود میفرستند.
حکیمیان مرحوم مهدی آذریزدی را جزو معدود نویسندگانی دانست که در دوران قبل و بعد از انقلاب، بهترین جایزهها را دریافت کرده است عنوان کرد و گفت: یکی از کتابهای او برنده جایزه یونسکو شد. نوشتن این اثر که تلفیقی از واقعیت و داستان است، ادای دین و احترامی نسبت به جایگاه ایشان است.
در این کتاب به جای زندگینامه، قصه اولویت دارد
علی الله سلیمی در ادامه نام کتاب را جذاب و خاطره انگیز دانست و افزود: وقتی نام کتاب را خواننده با نام نویسنده مشاهده میکند و تفاوت میان آن دو را میبیند، تلنگری برای او ایجاد میشود که نویسنده از چه دیدگاهی این فرد را دیده و چگونه با او همزاد پنداری کرده است. در هنگام مطالعه کتاب شاهد هستیم که شخصیت اصلی داستان در متن وجود ندارد و در دل داستان، این شخصیت ظهور کرده و به قهرمان داستان بدل میشود.
وی نکته حائز اهمیت در این داستان را تفاوت نوشتاری آن با دیگر داستانها با محوریت زندگینامه عنوان کرد و گفت: معمولاً زندگینامههای داستانی با محوریت قرار دادن شخصیت اصلی به اثری کم جان و بیروح تبدیل میشود، چرا که نویسنده همه تلاش خود را برای ارائه مستندات و وقایع اتفاق افتاده در زندگی فرد میکند و نمیتواند قصهای جذاب بنویسد، ولی در این کتاب قصه اولویت دارد و نویسنده هر موقع که حضور شخصیت را لازم ببیند او را وارد میدان میکند.
سلیمی به یکی از ویژگیهای این کتاب اشاره کرد و افزود: این کتاب رمان و ادبیاتی است و برقراری توازن یکی از ویژگیهای بارز این کتاب است که مخاطب را تشویق و ترغیب به تحقیق درباره مرحوم مهدی آذریزدی میکند. از دیگر نکتههای این کتاب، مرور تاریخ معاصر است که خواننده از وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن زمان مطلع میسازد.
این کتاب زیست نوجوانانه را به نمایش درآورده است
ابراهیم اکبری دیزگاه در بخش دیگری از این نشست موضوع کتاب را مسئله تجلی معصومیت و قدرت تلقی کرد و گفت: 2 شخصیت داستان که کودکانی معصوم هستند، در برابر نماینده شهر خود که مردی صاحب قدرت و نفوذ کلام است، قرار میگیرند و همواره دچار تحقیر و تهدید هستند که این داستان به خوبی آن را به تصویر کشیده است.
وی در پایان این داستان را درباره نوجوانان دانست و افزود: این کتاب با ایجاد موقعیتهای طنز و معصومیت شخصیتهای داستان، زیست نوجوانانه را به نمایش درآورده است.
پایان پیام /