شنبه 3 آذر 1403

نگاه مذهبی به تعطیل شنبه را باید کنار گذاشت!/ تعطیل شدن پنجشنبه، قطع ارتباط ایران با جهان را 4 روزه می کند

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
نگاه مذهبی به تعطیل شنبه را باید کنار گذاشت!/ تعطیل شدن پنجشنبه، قطع ارتباط ایران با جهان را 4 روزه می کند

بازرگانان ایرانی خواستار تعطیلی روز شنبه به‌عنوان روز دوم هستند با این استدلال که در 90 درصد کشورهای دنیا روزهای شنبه و یک‌شنبه تعطیل است و در 10 درصد باقی‌مانده هم جمعه و شنبه و بدین ترتیب اگر پنج‌شنبه‌ها در ایران تعطیل شود ما تنها کشور جهان خواهیم بود که این دو روز در آن تعطیل است و این یعنی می‌خواستیم ابرو را درست کنیم منتها چشم را هم کور کرده‌ایم!

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه هم میهن نوشت: دلیل مخالفت با تعطیلی روز شنبه البته اقتصادی و تجاری نیست و منتقدان استدلالات تجار را رد نمی‌کنند. بلکه مشکل جای دیگری است و این است که هزاره‌هاست که شنبه به‌عنوان روز تعطیل خاص یهودیان شناخته می‌شود و جایگاه آن نزد آنان مانند جمعه است برای مسلمانان یا یک‌شنبه برای مسیحیان و چه‌بسا جدی‌تر و پررنگ‌تر چراکه در دین اسلام و مسیحیت به دست کشیدن از هر کار و عملی در روزهای جمعه و یک‌شنبه توصیه نشده درحالی‌که یهودیان شنبه را به معنی واقعی کلمه تعطیل می‌دانند یعنی کاری انجام نمی‌دهند یا خواسته شده چنین باشند.

در این میان سه نکته را نمی‌توان نادیده انگاشت: نخست اینکه اگر بحث اقتصادی در میان است و هدف ارتباط بیشتر با دنیاست تعطیلی پنج‌شنبه هیچ کمکی نمی‌کند کما اینکه در حال حاضر نیز پنج‌شنبه‌ها عملاً تق و لق و نیمه‌تعطیل است ولی اگر بحث مذهبی می‌چربد هرچند مسلمانان با یهودیان اختلافات جدی دارند اما از حیث الهیاتی اشتراکاتی وجود دارد به عکس مسیحیت که با خود مسیحیان مشکل کمتری داریم تا الهیات‌شان چندان که در برخی آیات قرآن مهم‌ترین باورهای آنان به صراحت نفی شده از جمله باور به عیسی پسر خدا با تأکید بر اینکه خداوند فرزندی ندارد یا مصلوب شدن عیسی مسیح. به بیان دیگر مسلمانان با الهیات یهود کمترند تا با الهیات مسیح و با خود یهودیان بیشتر تا با مسیحیان. (مراد یهودیان ایران نیست تا برخی بگویند چرا صهیونیسم را از یهود تفکیک نکرده‌ام).

با این نگاه اشتراک الهیاتی نباید مانع باشد چندان که به دفعات در قرآن کریم به داستان‌های موسی اشاره شده.

نکته سوم اما از زبان پدرام سلطانی فعال بازرگانی قابل توجه‌تر است. اینکه بخش عظیمی از جمعیت انسانی که روزهای شنبه تعطیل هستند مسلمان‌اند نه اینکه تنها 15 میلیون یهودی شنبه‌ها را تعطیل کنند. جدای این اگر بخواهیم جنبه‌های مذهبی را ملاک قرار دهیم در اسلام تنها بر نمازجمعه و تعطیل کسب و کار هم‌زمان با آن تأکید شده و نه تعطیل کل جمعه و از این منظر هم می‌توان نگریست.

همان‌گونه که در قرآن کریم بارها و بارها به نام موسی علیه‌السلام اشاره شده و استدلال مدیران تلویزیون در صرف هزینه‌های هنگفت برای ساخت سریال این است که او در انحصار یهودیان نیست و با این نگاه تعطیلی روز شنبه را هم می‌توانند از انحصار آنان به درآورند، شاید اگر این‌گونه نگاه کنند مشکل حل شود خاصه اینکه می‌دانیم از دیرباز توجه به خواست اهل تجارت و کسب و کار بر دیگر صنوف ترجیح داده شده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید