هزینههایی که کرونا بر زائران کربلا تحمیل میکند
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، سفر عتبات از هفتههای گذشته با شیوه جدید برقرار شد و با توجه به لغو ویزای عراق برای سفرهای هوایی، کاروانها از سه ایستگاه پروازی تهران، کرمان و ساری به عتبات مشرف شدند.
در شیوه جدید سفر عتبات، همه دفاتر زیارتی میتوانند برای اعزام به عتبات اقدام کنند که به گفته علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت هزینه سفر عتبات به صورت دو طرف هوایی از هشت میلیون و 500 تا 9 میلیون و 200 هزار تومان در نظر گرفته شده است. هزینههایی که کرونا بر زائران عتبات تحمیل میکندبا توجه به اینکه بخش قابل توجهی از هزینههای سفر عتبات از اسکان و تغذیه تا حمل و نقل در عراق، به دلار یا دینار است، نوسان نرخ ارز هم در تغییرات هزینه این سفر مؤثر است که سازمان حج و زیارت در نظر دارد با وجود نوسان قیمت دلار، هزینه سفر عتبات را ثابت نگه دارد.
با این وجود، برخی از زائرانی که به تازگی به سفر معنوی عتبات مشرف شدند، از هزینههایی که به خاطر کرونا به آنها تحمیل شده است، گلایه دارند. بیات که هفته اول آذرماه با همسرش در قالب کاروان حج و زیارت به عتبات سفر کرده است، میگوید: وقتی هزینه سفر را پرس و جو کردیم، به ما گفتند که هزینه این سفر حدود هشت میلیون و 600 هزار تومان است و تست PCR در ایران هم با خود زائر است. در آن زمان ما نمیدانستیم که قرار است برای این آزمایش در عراق هم این قدر هزینه کنیم. وی با بیان اینکه دو روز قبل از بازگشت، مدیر کاروان از ما خواست تا هر نفر مبلغ 640 هزار تومان برای تست کرونا بدهیم، میافزاید: وقتی این هزینه را پرداخت کردیم، یک برگه رنگی به ما دادند که جوابیه منفی آزمایش PCR بود. این امر در حالی است که هیچ کدام از اعضای کاروان ما آزمایش کرونا نداده بودند!جوابیه منفی تست کرونا بدون انجام آزمایش! کریمی، یکی دیگر از زائران عتبات نیز با بیان اینکه نکته جالب متفاوت بودن هزینه یک برگه جوابیه منفی آزمایش PCR بدون انجام این آزمایش بود، میگوید: ما وقتی وارد هواپیما شدیم و از سایر کاروانها درباره هزینه آزمایش سؤال کردیم، متوجه شدیم که هر کدام هزینه متفاوتی از 350 تا 700 هزار تومان پرداخت کردند.
تدبیر سازمان حج و زیارت برای کاهش هزینه آزمایش PCR زائران عتبات
در همین باره مدیر کاروان زیارتی حج و زیارت میگوید: حتی یک ریال از هزینه دریافت شده برای جوابیه منفی آزمایش کرونا زائران عتبات در جیب ما نرفته و همه این مبلغ به مسؤول یکی از آزمایشگاههای عراق داده شده است. البته در آن زمان هزینه انجام آزمایش هم حدود یک میلیون و 100 هزار تومان بود که زائران ترجیح دادند به جای انجام آزمایش، مبلغ کمتری بپردازند. برخی دیگر از زائران هم از هزینه اضافی که متحمل شده بودند، گلایه داشتند. اما ما چارهای برای تأمین این هزینه نداشتیم و بدون داشتن این برگه امکان بازگشت به کشور وجود نداشت.
این امر در حالی است که سازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزام زائران، به منظور کاهش هزینههای سفر عتبات برای زائران از طریق مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در حال پیگیری است؛ به طوری که به گفته علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت در صورتی که انجام آزمایش PCR در مراکز درمانی حج و زیارت مستقر در عراق انجام شود، هزینه آن کاهش چشمگیری خواهد یافت و زائران متحمل هزینههای بالای انجام آزمایش کرونا در مراکز درمانی و آزمایشگاههای عراق نخواهند شد.
انجام تست کرونا در عراق در انتظار موافقت وزارت بهداشت این کشور است
اکنون با گذشت حدود دو هفته از راهاندازی مرکز درمانی حج و زیارت در عراق، امکان انجام آزمایش PCR در این مراکز میسر نشده است که طاهر درودی، معاون مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر با بیان اینکه مجوزهای لازم برای انجام آزمایش PCR برای زائران عتبات در عراق از سوی کشورمان اخذ شده است، میگوید: با توجه به اینکه ما قرار است این خدمات را در کشور عراق انجام دهیم، نیازمند مجوزهای لازم از سوی وزارت بهداشت این کشور هم هستیم که در این رابطه مذاکراتی صورت گرفته است و امیدواریم به زودی بتوانیم دستگاه و تجهیزات را در مراکز درمانی، مستقر کنیم. با این وجود، هزینه آزمایش کرونا اکنون بار اضافی بر هزینههای سفر عتبات شده است و به گفته بیشتر زائران عتبات که در دو هفته اخیر به این سفر معنوی مشرف شدند، هزینه آزمایش کرونا خارج از هزینه سفر عتبات است و زائران باید خودشان آزمایش داده و هزینه آن را پرداخت کنند که هزینه این آزمایش در داخل کشور به صورت میانگین 300 هزار تومان و در عراق تا یک میلیون و 200 هزار تومان است.
آزمایش PCR با 1.2 میلیون تومان!
مشکلاتی که زائران عتبات در شیوه جدید مواجه بودند
مجتهدی از دیگر زائران عتبات نیز با بیان اینکه هزینه سفر عتبات با هزینه آزمایشهای کرونا حدود 10 میلیون تومان شد، میگوید: علاوه بر مشکلات آزمایش PCR هنگام بازگشت به کشور، وضعیت اسکان هم مطلوب بود. چرا که قبلا در هر هتل، مدیر هتل ایرانی بود و سایر زائران هم از هموطنان ما بودند. اما این بار که به عتبات سفر کردیم، هتل ما با زائرانی از بنگلادش، هند، پاکستان و سایر کشورها یکی بود که این امر میتواند مشکلاتی را به همراه آورد که مسؤولان باید در این باره چارهاندیشی کنند.
بر همین اساس، یکی از مدیران کاروانهای حج و زیارت در این باره میگوید: برخی از هتلها بیش از 300 اتاق دارند و ما وقتی یک کاروان میبریم، نمیتوانیم همه اتاقها را رزرو کنیم. برای یک کاروان 40 نفره حدود 15 اتاق پیشبینی میشود و سایر اتاقهای هتل به سایر زوار اختصاص پیدا میکند که ممکن است از کشورهای دیگر باشند. البته غذای زائران ایرانی با سایر زوار خارجی در هتلها متفاوت است.
بنا به این گزارش، شیوه جدید اعزام زائران به عتبات توسط دفاتر زیارتی، در کنار مزایایی همچون رقابتی شدن و بهبود وضعیت اعزامها، مشکلاتی همچون معطلی زائران در فرودگاهها به خاطر آزمایش کرونا، گاهی کیفیت نامناسب وعدههای غذایی و حتی حجم پایین آن و نارضایتی از هتلها را به همراه داشته است. بر همین اساس، سازمان حج و زیارت به عنوان متولی اعزام زائران باید نظارت بیشتری بر کاروانها و خدمات آنها داشته باشد.