هیچ مانعی برای تبادلات مالی ایران و عراق وجود ندارد
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، یحیی آل اسحاق امروز در نشستی با حضور رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عراق و نمایندگان وزارت خارجه گفت: آنچه امروز در رابطه با روابط تجاری ایران و عراق میگذرد، به تعبیر من یک فرصت شبهطلایی است.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق اظهار داشت: مجموعه اقتضائات دو کشور بهگونهای است که فرصت روابط تجاری برای دو کشور استراتژیک و ضروری هست و منافع آن برای مردم هر دو کشور است.
وی افزود: ما در یک شرایط خاص در جهان و منطقه قرار داریم، ولی آنچه که برای ما ثابت است، پیگیری منافع ملی است و نمود پیگیری این منافع ملی، بهرهمندی از فرصتهای تجاری در کشور عراق است.
آل اسحاق اظهار داشت: در چند سال آینده رسیدن به تجارت 20 میلیارد دلاری بین دو کشور ایران و عراق امکانپذیر است. در حال حاضر روابط تجاری بین دو کشور از مرز 10 میلیارد دلار عبور کرده است و سال آینده قطعا بخش خصوص ما میتواند روابط تجاری با عراق را به 10 تا 11 میلیارد دلار برساند و این رقم میتواند بدون صادرات گاز و برق و خدمات فنی و مهندسی باشد.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق اظهار داشت: اکنون وضعیت امنیت در کشور عراق بهتر شده است و این کشور با وجود اینکه جمعیتی کمتر از ایران دارد، دو برابر ما درآمد نفتی دارد، لذا کشور عراق، کشوری فقیر نیست، اما طی 40 سال گذشته با عدم سرمایهگذاری در حوزههای مختلف مواجه بوده است؛ بنابراین تا 10 الی 15 سال آینده کشور عراق بهترین جا برای سرمایهگذاری در منطقه است و این کشور به دلایل مختلف برای ما در حوزه تجارت دارای مزیت نسبی است.
وی با اشاره به اینکه کشور عراق امسال و سال آینده قصد سرمایهگذاری 300 میلیارد دلاری را دارد، اظهار داشت: 85 درصد نیاز زیرساخت این سرمایهگذاریها باید از خارج وارد شود، لذا حدود 200 تا 300 میلیارد دلار فرصت کار وجود دارد که اگر ایران از 10 درصد آن هم استفاده کند، بسیار خوب است.
وی با بیان اینکه در حوزههای مختلف میتوان در کشور عراق سرمایهگذاری کرد بیان داشت: این سرمایهگذاریها میتواند یک واحد کوچک مواد غذایی و یا ایجاد نیروگاه، پالایشگاه و شهرکسازی باشد اما سرمایهگذاری نیازمند ریسک هم است.
آل اسحاق افزود: حتی سرمایهگذاران میتوانند برای سرمایهگذاری در عراق کنسرسیومهای مشترک تشکیل دهند، زیرا الان بهتنهایی کار کردن سخت است و لذا کنسرسیومها میتوانند به صورت مشترک بین فعالان اقتصادی ایران و عراق و حتی کشور سوم تشکیل شود.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه بخش خصوصی ما هیچ مشکلی برای دریافت پول خود ندارد، گفت: طلب ما از کشور عراق عمدتاً مربوط به نهادهای دولتی و مطالبات ما در خصوص گاز و برق است.
وی با بیان اینکه طلب دولت ما از عراق حدود 10 میلیارد دلار است، افزود: این رقم دائماً کم و زیاد میشود.
آل اسحاق بیان داشت: همانطور که وزیر عراق اعلام کرده همه طلب ایران از عراق یعنی 10 میلیارد دلار به بانک تی بی آی داده شده و حتی توافق شده تا از این پول در موارد غیر تحریمی مانند دارو و غیره استفاده شود، لذا اصلا در مورد مطالبات از عراق مشکلی وجود ندارد و به خصوص بخش خصوصی هیچ مشکلی در این رابطه ندارد.
گفتنی است، کشور عراق بودجههای سالهای 2024 و 2025 را با رشد 70 درصدی نسبت به عدد پایه سال 2022 مصوب کرده و نسبت به تخصیص بیش از 150 میلیارد دلار بودجه جاری و عمرانی اقدام کرده است که این مهم فرصت منحصر به فردی پیش روی توسعه تجارت ایران و عراق قرار میدهد.