واردات گندم بیکیفیت جایگزین تولید؟

رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با اعلام این خبر که خرید تضمینی گندم امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 22 درصد کاهش داشته است، گفت: برای تامین گندم مورد نیاز کشور چارهای جز واردات گندم درجه 2 و 3 جهانی نداریم.
عطاءالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران در مورد خرید تضمینی گندم در سال زراعی جاری، گفت: خرید تضمینی گندم از کشاورزان از مرز 5 میلیون و 400 هزار تن به ارزش 110 همت گذشت که از این 110 همت، 47 همت به کشاورزان پرداخت شده است.
تنها 41 درصد مطالبات گندمکاران پرداخت شد
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران گفت: تاکنون 41 درصد مطالبات گندمکاران پرداخت شده و هنوز 59 درصد مطالبات گندمکاران پرداخت نشده است.
هاشمی با اشاره به کاهش خرید تضمینی گندم، ادامه داد: خرید تضمینی گندم در حالی هماکنون به 5 میلیون و 400 هزار تن رسیده که این آمار نشان میدهد خرید تضمینی گندم امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 22 درصد کاهش داشته است.
خرید تضمینی گندم تا 35 روز دیگر ادامه دارد
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با پیشبینی خرید تضمینی گندم امسال، گفت: پیشبینی ما از خرید تضمینی گندم امسال در استانهای مختلف بین 7 تا 7.5 میلیون تن خواهد بود که این عدد نشان میدهد خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته تقریبا 4.5 تا 5 میلیون تن کاهش پیدا خواهد کرد.
هاشمی افزود: میزان تولید گندم در حالی تا پایان سال جاری احتمالا به 11 تا 11.5 میلیون تن خواهد رسید که خرید عمده گندم تا پایان مردادماه یعنی 35 روز دیگر تقریبا تمام میشود. این در حالی است که تولید گندم در سال زراعی گذشته حدود 16 میلیون تن بود و خرید تضمینی آن به 12.5 میلیون تن رسید.
کیفیت گندم وارداتی پایینتر از گندم داخلی است
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با بیان اینکه امسال برای برطرف کردن نیاز خبازی و صنف و صنعت و ذخایر استراتژیک گندم، چارهای جز واردات گندم نداریم، گفت: امسال تقریبا نیاز به واردات 4.5 تا 5 میلیون تنی گندم داریم.
هاشمی در پاسخ به این سوال که «کیفیت گندم وارداتی بالاتر است یا داخلی؟» گفت: طرفداران یا ذینفعان در واردات کالا که اعتقادی به تولید ندارند، معتقدند که کیفیت گندم وارداتی نسبت به داخلی بیشتر است.
وی افزود: توجه داشته باشید که ما نمیتوانیم گندم درجه یک خارجی بخریم و گندم خریداریشده درجه دو و سه است که کیفیت آن تقریبا همتراز و در برخی مواقع پایینتر از کیفیت گندم داخلی است و عوارض جانبی نیز دارد. به طور مثال، اگر در زمان تخلیه گندم وارداتی در بنادر یا سلوها باشید، خواهید دید که انگار غبار و طوفانی اتفاق افتاده است، این در حالی است که کیفیت و خلوص گندم داخلی مطلوب است.
خرید تضمینی گندم با پرداخت نصفه و نیمه به کشاورزان؟
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با بیان اینکه گندم یک محصول راهبردی و ستون خیمه امنیت غذایی است، گفت: با وجود اینکه اعتقاد داریم خرید تضمینی و حمایتی گندم باید انجام شود و اجازه صادرات هم وجود داشته باشد و خرید گندم در یک چرخه رقابتی انجام بگیرد؛ ولی خرید تضمینی گندم در حال انجام است.
هاشمی ادامه داد: دولت گندم کشاورزان را خریداری میکند در حالی که کشاورزان از قیمت و نحوه پرداخت پول آن رضایت ندارند.
وی با تاکید بر اینکه 59 درصد مطالبات گندمکاران پرداخت نشده است، گفت: کشاورزانی هستند که یک ماه و نیم است که گندم تحویل دادهاند؛ ولی هیچ پولی دریافت نکردهاند. کشاورزانی نیز هستند که دو ماه پیش گندم خود را تحویل دادهاند؛ ولی تنها 50 درصد پول خود را دریافت کردهاند.
کاهش تولید گندم به دلیل گرانی کود و وقفه در تحویل اوره و فسفات
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران در مورد دلایل کاهش تولید گندم، گفت: کاهش تولید گندم در طول سال زراعی جاری بیشتر در مزارع دیم اتفاق افتاد. 4 میلیون هکتار از 6 میلیون هکتار سطح زیر کشتِ گندم، دیم و 2 میلیون هکتار گندم آبی است. با توجه به کم آبی تقریبا 70 تا 75 درصد مزارع دیم از بین رفت. همچنین، با افزایش قیمت کود مورد نیاز کشاورزان از سوی دولت و وقفه در تحویل اوره، فسفات و پتاس، کشاورزان در تغذیه گندم دچار مشکل شدند و عملکرد گندمکاران کاهش یافت.
هاشمی خاطرنشان کرد: بحث تشویق گندمکاران برای تولید بیشتر همیشه مطرح بوده؛ ولی هیچگاه عملیاتی نمیشود. مهمترین تشویق، پرداخت بهموقع پول خرید تضمینی گندم است؛ این در حالی است که ماهها از تحویل گندم گذشته ولی به برخی کشاورزان پولی پرداخت نشده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.