واکسن نورا؛ ترجیح مردم برای دوز یادآور
مدیر پروژه واکسن نورا با بیان اینکه مردم دوست دارند واکسن نورا را به عنوان دوز یادآور تزریق کنند، گفت: سازمان جهانی بهداشت بارها توصیه کرده که مردم برای تزریق دوز یادآور از واکسن های پروتئینی نوترکیب استفاده کنند اما از 3 میلیون واکسن نورا که به وزارت بهداشت تحویل شده هنوز این برند به مراکز مهم واکسیناسیون ارسال نشده و چنانچه این رویه ادامه یابد، این محموله با انقضای مصرف همراه خواهد...
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مرکز تحقیقات علوم میکروبی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) با دستیابی به فرمول ساخت واکسن پروتئینی نوترکیب نورا یکی از واکسن ها کووید -19 را در 5 میلیون دوز واکسن تولید کرد.
پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو در نخستین ماه های سال 1401 محموله ای حاوی 3 میلیون واکسن را به وزارت بهداشت تحویل داد. اما مدیر پروژه واکسن نورا در نشست خبری این واکسن در روز نهم مرداد ماه سال جاری با ابراز گلهمندی از اینکه واکسن نورا در اغلب شهرها و استان های کشور وجود ندارد، گفت: در تهران نیز واکسن نورا در مراکز واکیسناسیون موجود نیست.
این در حالیست که بارها متخصصان داخلی و خارجی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده اند که مردم برای تزریق دوز یادآور از واکسن های پروتئینی نوترکیب استفاده کنند که با رویکردی که متولیان سلامت کشور در امر تولید واکسن داخلی دارند، واکسن نورا نخستین واکسن تولیدی نوترکیب داخلی به حساب می آید.
با این احوال در گفت و گو با رئیس پروژه واکسن نورا به این مسئله پرداختیم که به رغم تحویل محموله 3میلیون دوزی واکسن به وزارت بهداشت که زمانی بالغ بر شش ماه را در برمیگیرد، چند ماه دیگر به تاریخ انقضای واکسن ها باقی ماند که اگر در این مدت وزارت بهداشت موفق به تزریق این محموله به مراکز واکسیناسیون نشود و این محموله بلااستفاده بماند، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
نکته آخر طرح سوالی که چرا وزارت بهداشت ارزشی برای یک اقدام علمی قائل نیست که گروهی با تحمل مشقات فراوان و هزینه های شخصی بدون چشمداشت انتفاع و درآمد، اقدام به تولید واکسن های پروتئینی نوترکیب کرده و این شیوع تولید را در کشور بومی کرده اند!؟
دکتر جعفر امانی: ما در تولید واکسن نورا بعد تجاری آن را در نظر نگرفته ایم
دکتر جعفر امانی رئیس مرکز تحقیقات علوم میکروبی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) و مدیر پروژه واکسن نورا در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ عنوان کرد: وزارت بهداشت در ارسال و توزیع واکسن در مراکز واکسیناسیون واکسن نورا را هم در نظر بگیرد و این واکسن را هم برای استفاده هموطنان راهی این مراکز کند. چرا که مهم این نیست که وزارت بهداشت محموله ای را خریداری کرده باشد؛ ما در تولید واکسن نورا بعد تجاری آن را در نظر نگرفته ایم، مهم برای ما انجام رسالت مان بوده که کمک به بازیافت سلامت و ریشه کنی بیماری کرونا درجامعه و رفع رنج مردم بوده که به حمد خدا توفیقی حاصل شد و توانستیم دانش تولید واکسن های نوترکیب را بومیسازی کنیم.
وی در پاسخ به سوال دانا که آیا واکسن های تولیدی نورا که در حال حاضر در انبارهای این شرکت نگهداری می شود، همچنین محموله تحویل شده به وزارت بهداشت آیا مشمول انقضاء و فساد خواهد شد یا خیر؛ عنوان کرد: بله همینطور است و این نکته موجب نگرانی است.
امانی اضافه کرد: چون از 5 میلیون دوز واکسن تولید شده محموله ای حاوی 3 میلیون دوز واکسن نوترکیب نورا که به وزارت بهداشت تحویل شد در فروردین و ابتدای سال جاری صورت گرفت؛ حال یک سال بعد از تولید واکسن تاریخ انقضای آن سر می رسد و واکسن های تولید شده دیگر امکان استفاده ندارد که زمان تولید محموله های تحویل شده به یکی دو ماه قبل باز میگردد که وزارت بهداشت باید در این زمینه هم تدابیر لازم را اتخاذ کند.
وی در پاسخ سوال دیگر دانا که آیا تاریخ انقضا در بین تمام واکسن ها زمانی استاندارد دارد یا تولید کننده هر واکسن بسته به توان و صلاحدید خود زمان منحصر به فردی را برای واکسن خود در نظر می گیرد، گفت: زمان استفاده و تاریخ انقضاء واکسن برهه خاص زمانی ندارد و هر تولیدکننده زمان خاصی را برای تولیدات خود در نظر می گیرد؛ به گونه ای که از هر لحاظ اطمینان حاصل کند که مشکلی برای مصرف کننده پیش نخواهد آورد و طبیعتا هر چه زمان مصرف و برهه میان تولید محصول و زمان سرآمد مصرف طولانیتر باشد، اطمینان از خرید و مصرف آن بیشتر است.
زمان میان تولید و انقضای واکسن نورا در برهه ای یک ساله تنظیم و توصیه شده است
مدیر پروژه واکسن نورا در مورد زمان انقضای واکسن نورا نسبت به واکسن های دیگر متذکر شد: همانطور که اشاره کردم زمان میان تولید و انقضای واکسن نورا در برهه ای یک ساله تنظیم و توصیه شده است و بر این اساس یکی از بلندمدترین زمان های مصرف واکسن ها واکسن نوراست که با نگاهی به واکسن های دیگر می توان از این نکته اطمینان حاصل کرد. ما آخرین شرکت واکسن سازی بودیم که اولین محموله را تحویل وزارت بهداشت دادیم و برای همین با تدبیری که درنظر گرفتیم که ممکن است زمان بین دوزها طولانی شود بعد ازاطمینان از کیفیت محصولمان زمان یک ساله انقضا را برای نورا در نظر گرفتیم.
بیشتر بخوانید؛
وقتی آلمان دستاورد دانشمندان البرز برای مقابله با کرونا را به رسمیت شناخت / واکسن "نورا" با ایمنیزایی 90درصدی در یکقدمی ورود به بازار«واکسن نورا» به سبد واکسیناسیون کشور وارد شد /«نورا» ظلمات تحریمهای دارویی را بیاثر کرد
نورا؛ بهترین واکسن برای دوز یادآور تمام واکسنها
وی در ادامه یادآور شد: «متاسفانه همین نکته امروز موجب نگرانی ما شده چون بعد متوجه شدیم که وزارتخانه بعد از اطمینان از تاریخ انقضای واکسن های ما برنامه هایش را طوری تنظیم کرده که بیشتر واکسن هایی که موعد و تاریخ مصرف آنها نزدیک به انقضاست را به مراکز واکسیناسیون ارسال می کند و همین نکته باعث شده که در اوج برنامه واکسیناسیون واکسن نورا دیده نشد و شاید مردم اینگونه فکر کنند که نورا بخاطر عدم تایید و توصیه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو به مردم توصیه نمی شود.
رئیس مرکز تحقیقات علوم میکروبی دانشگاه بقیه الله (عج) با اشاره به اینکه مردم حق دارند در میان محصولات در هر زمینه ای و در هر حوزه و بازاری محصول مورد نظر خود را آزادانه انتخاب کنند؛ ادامه داد: «شاید یک نفر دوست داشته باشد از واکسن نوترکیب نورا استفاده کند، چون سازمان بهداشت جهانی برای دوز یادآور توصیه کرده که مردم بهتر است از واکسن های پروتئین نوترکیب استفاده کنند.
مدیر پروژه واکسن نورا اضافه کرد: بنابراین این تدبیر اشتباهی است که واکسن هایی که زمان انقضای آنها نزدیک است را زودتر مصرف کنند و آنهایی که تاریخ طولانی انقضا دارند و این نکته به عنوان یکی از مهمترین امتیازات واکسن ساز و واکسن قلمداد می شود را در انبارها نگهداشت که به این وسیله مردم از شناخت واکسنی چون نورا دور بمانند و اگر یکی از هموطنان خواست برای دوز یادآور و حتی دوزهای اولیه از این نوع واکسن استفاده کند این واکسن در دسترس نباشد.
ببینید؛
گزارش تصویری بازدید خبرنگاران از واحد تحقیق و توسعه واکسن نورا