شنبه 20 بهمن 1403

وزیرخارجه تلاش می کند تا توپ مذاکره را در زمین آمریکا نگه دارد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
وزیرخارجه تلاش می کند تا توپ مذاکره را در زمین آمریکا نگه دارد

مرتضی مکی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اظهارات اخیر وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر اینکه رویکرد‌های مربوط به برجام در تهران در حال مطالعه است و ان شاالله در اولین فرصت به میز مذاکره باز خواهیم گشت و پاسخ ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه لازم است از ایران پرسیده شود منظور از عبارت زود چیست؟ گفت: طولانی شدن مذاکرات و احیای...

مرتضی مکی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اظهارات اخیر وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر اینکه رویکرد‌های مربوط به برجام در تهران در حال مطالعه است و ان شاالله در اولین فرصت به میز مذاکره باز خواهیم گشت و پاسخ ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه لازم است از ایران پرسیده شود منظور از عبارت زود چیست؟ گفت: طولانی شدن مذاکرات و احیای برجام یکی از دلایل مهم اظهارنظر‌های زیاد مقامات اروپایی و آمریکایی در خصوص برجام است. وی ادامه داد: جمهوری اسلامی نیز در شرایطی است که نمی‌خواهد جواب رد به تقاضای مکرر آمریکایی‌ها برای بازگشت به میز برجام را بدهد و طبیعتا به ضرورت احیای برجام واقف است.

*وزیرخارجه تلاش می کند تا توپ مذاکره را در زمین امریکا نگه دارد مکی افزود: از این منظر دولت سیزدهم و شخص وزیر خارجه سعی می‌کند توپ را در زمین آمریکایی‌ها نگاه دارد تا فرصت و زمان بیشتری را برای اتخاذ رویکرد مناسب در خنثی سازی تحریم‌ها به دست بیاورد. این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به سخنان فداحسین ملکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مبنی بر اینکه رویکرد جدیدی در خصوص مذاکرات برجام با اروپا و آمریکا وجود خواهد داشت و احتمال دارد پرونده برجام به شورای عالی امنیت ملی شیفت پیدا کند، گفت: این اظهارنظر دو معنی می‌تواند داشته باشد یکی اینکه یک مقام آگاه در کمیسیون امنیت ملی اخباری احتمالی در خصوص ارجاع پرونده برجام به شورای عالی امنیت ملی می‌دهد که این خبر نشان از آن دارد که موضوع برجام موضوعی فراجناحی و فراقوه‌ای است که باید در نهادی، چون شورای عالی امنیت ملی در مورد آن تصمیم گیری شود. وی تصریح کرد:، اما معنی دوم می‌تواند در بردارنده احتمال رویکرد جدید در قبال پرونده برجام باشد که ایران بناست از رویکرد قبلی برجام فاصله بگیرد؟ مکی ادامه داد: به نظر نمی‌رسد چنین باشد، چون اساسا عقلانی نیست که جمهوری اسلامی پس از هزینه کردن زمان طولانی در شرایط فعلی بخواهد مجددا وارد دور جدیدی از مذاکرات طولانی شود از سوی دیگر اگر ایران بخواهد برجام را ملغی کند و توافق جدیدی اتخاذ کند این روند تبعات جدی برای ایران در عرصه بین الملل خواهد داشت. این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: از سوی دیگر اگر برجام شکست بخورد طرح بی آمریکا اجرا خواهد شد که البته با حمایت اروپا نیز همراه است. وی با بیان اینکه شکست برجام حتی به ایران اجازه نخواهد داد که رویکرد مناسبی در قبال شرق داشته باشد، گفت: در صورت شکست این توافق نامه تحریم‌های بانکی همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند که همین یک فقره از تحریم‌ها رابطه با شرق را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و مانع از آن می‌شود.

*روسیه حاضر به حمایت از رویکردهای ضدمذاکراتی نیست مکی با اشاره به استقبال مقامات روسی در به نتیجه رسیدن مذاکرات در وین گفت: اینکه مقامات روسی بر به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران در وین تاکید دارند حکایت از این دارد که روس‌ها حاضر به حمایت از رویکرد‌های ضد مذاکراتی ایران نیستند. این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد در کنار سه راس عزت، حکمت و مصلحت دولت جمهوری اسلامی باید سه راس محدودیت، ظرفیت و فرصت را نیز مدنظر قرار دهد تا به این موضوع واقف باشد که ما با چه محدودیت‌هایی مواجه هستیم ظرفیت‌های کشور تا چه میزان است و فرصت‌ها تا چه زمانی می‌تواند ادامه داشته باشد با در نظر گرفتن این سه مقوله می‌تواند مذاکرات را هدایت و به نتایج قابل قبولی رسید.