وزیر نفت: دولت سیزدهم کسری بودجه نفتی ندارد
طبق تبصره یک قانون بودجه 1400، صادرات نفت ایران روزانه یک میلیون بشکه در نظر گرفته شده بود. درآمد حاصل از صادرات گاز نیز در بودجه سال گذشته 2 میلیارد و 755میلیون دلار بوده است.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه وزارت نفت در سال گذشته 10 درصد بالاتر از تعهدات خود در بودجه را محقق کرده است، گفت: از همین رو دولت کسری بودجهای از محل درآمدهای نفتی در سال 1400 نداشته است.
به گزارش تابناک به نقل از ایرنا، با روی کار آمدن دولت سیزدهم توسعه صنعت نفت بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. این در حالی بود که تغییری در شرایط تحریمی ایران به وجود نیامده بود با این حال آنگونه که رئیس دولت سیزدهم نیز بر آن تاکید کرده، صادرات نفت بیش از 40 درصد افزایش پیدا کرد.
افزایش صادرات نفت، افزایش درآمدهای نفتی را به دنبال داشت و آنگونه وزیر نفت اعلام کرده باعث شده تا وزارت نفت بیش از تعهدات خود در بودجه سال گذشته، منابع مالی به دولت تزریق کند.
آنگونه که «جواد اوجی» در گفتگو با ایرنا اعلام کرد: وزارت نفت حدود 10 درصد بیشتر از تعهدی که در تبصره یک و تبصره 14 بودجه سال 1400 داشته، ایفای تعهد کرده و از همین رو دولت کسری بودجهای از محل درآمدهای نفتی نداشته است.
نفت به عنوان یکی از مهمترین مؤلفهها در تامین بودجه سالانه کشور است. در سال گذشته با وجود ادامه تحریمها، اما تولید و صادرات نفت ایران افزایش پیدا کرد. آیا وزارت نفت توانست در سال 1400 تعهدات خود در بودجه را محقق کند؟
بر اساس قانون بودجه سالانه، تکالیف وزارت نفت در تبصره یک و تبصره 14 دیده شده است. طبق تبصره یک قانون بودجه مربوط به منابع حاصل از فروش و صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز است. از درآمدهای نفتی، سهم وزارت نفت 14.5 درصد و سهم صندوق توسعه ملی نیز 20 درصد برآورد میشود. سهم دولت نیز از درآمدهای نفتی 65.5 در صد است.
طبق تبصره یک قانون بودجه 1400، صادرات نفت ایران روزانه یک میلیون بشکه در نظر گرفته شده بود. درآمد حاصل از صادرات گاز نیز در بودجه سال گذشته 2 میلیارد و 755میلیون دلار بوده است. درمجموع ایران از محل صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز باید درآمدی 17میلیارد و 355 میلیون دلاری میداشت که با توجه به سهم 65.5 درصدی دولت از درآمدهای نفتی این رقم معادل 11 میلیارد و 368 میلیون دلار بوده است.
سهم ریالی درآمد نفت در بودجه 1400 چقدر بود؟
سهم دولت از درآمدهای نفتی به ریال در بودجه سال گذشته با احتساب قیمت 17 هزار و 500 تومانی دلار، حدود 199 هزار میلیارد تومان (199 همت) در نظر گرفته شده بود.
با توجه به رشد صادرات نفت در دولت سیزدهم، وزارت نفت چقدر بابت درآمدهای نفتی به دولت پرداخت کرد؟
فراتر از انتظار بود و اگر روال دولت قبل ادامه مییافت که قطعا کسری بودجه داشتیم؛ عملکرد وزارت نفت و افزایش صادرات و دریافت پول آن باعث شد تا وزارت نفت نه تنها تعهد 199 هزار میلیارد تومانی دولت را محقق کرد بلکه حدود 10درصد بالاتر از درآمدهای نفتی در سال 1400 به دولت تحویل شد و بالاتر از تعهد خود در تبصره یک بودجه عمل کرد.
برخی مسئولان و حامیان دولت قبل، صحت افزایش صادرات نفت را زیر سوال میبرند. چه پاسخی به آنها دارید؟
ما مقاصد و بازارها و شیوههای فروش نفت در دولت سیزدهم را که هرگز فاش نخواهیم کرد، اما نتیجه رویکرد وزارت نفت در دوره جدید را باید در بودجه دید. این افراد را به آمار وزیر اقتصاد ارجاع میدهم که همین چند روز قبل با اعلام واریز بیش از 190 هزار میلیارد تومان درآمدهای صادرات نفت خام و میعانات به خزانه در سال 1400 و مقایسه آن با رقم 17 هزار میلیارد تومانی در سال 1399، آن را نشانهای از این دانست که در شرایط سخت تحریم هم میتوان از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی و همت مدیریت جهادی برای جهش صادرات استفاده کرد.
صادرات فرآوردههای نفتی به تبصره 14 بودجه 1400 برمیگردد که شامل تمام منابع حاصل از فروش فرآوردههای نفتی در داخل و صادرات میشود. در این بخش، نیز اگرچه تعهد وزارت نفت 313 هزار میلیارد تومان بود، اما 10 درصد بالاتر انجام شد.
در زمینه صادرات فرآوردههای نفتی نیز گفتید که عملکرد موفقی داشتید. آمار و ارقام در این باره را بیان میکنید؟
این منابع شامل فروش داخلی و صادرات بنزین، نفتگاز، ال پی جی، نفت سفید، سوخت جت، خوراک و میعانات پتروشیمیها است.
در سال گذشته درمجموع 12.5 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی در سامانه نیما عرضه شد که کمک زیادی به صنایع و بخشهای مختلف کشور برای تامین ارز کرد؛ بنابراین تکالیف وزارت نفت در بودجه 1400 در تبصره یک و 14 به طور کامل و بیش از آن عمل شده است و دولت در خصوص تامین منابع مالی از سوی وزارت نفت هیچ کسری بودجهای نداشته است.
تبصره یک بودجه مربوط به بخشی از هزینههای دولت و تبصره 14 مربوط به هدفمندی یارانهها، معیشت و سایر موارد است که وزارت نفت به این تکالیف عمل کرد.
صادرات محصولات پتروشیمی به عنوان یکی از راهکارهای دور زدن تحریمها به شمار میرود. عملکرد صادرات محصولات پتروشیمی در سال گذشته برای ایفای تعهدات به سامانه نیما چگونه بوده است؟
صادرات محصولات پتروشیمی و ارز حاصل از آن به عنوان یکی از اصلیترین راهها برای تامین ارز مورد نیاز بخشهای مختلف تولیدی و صنعتی کشور به شمار میرود که در سامانه نیما عرضه میشود.
در سال گذشته درمجموع 12.5 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی در سامانه نیما عرضه شد که کمک زیادی به صنایع و بخشهای مختلف کشور برای تامین ارز کرد؛ بنابراین وزارت نفت علاوه بر آنکه بیش از تعهدات بودجهای خود در سال 1400 ایفا کرده است همچنین 12.5میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کرده است.
آماری از صادرات فرآوردههای نفتی دارید؟
در خصوص صادرات فرآوردههای نفتی نیز تامین امنیت انرژی کشور در اولویت است و ذخایر در شرایط مطلوب است.