جمعه 18 آبان 1403

«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا

باز هم به دم دم های نبردهای پایانی لیگ قهرمانان فصل 23-2022 رسیده ایم، مرحله نیمه نهایی در یک قدمی است. به نقطه ایی که باردیگر از خود سوال می کنیم؛ آیا اینبار سیتی و گواردیولا انچه را که "باید" بدست خواهند آورد؟

به گزارش ورزش سه، با نبوغ گواردیولا و طی رهبری او، هر انچه سیتی به فوتبالدوستان، رفیق و نارفیق، دوست و دشمن، به همه و همه در دنیای فوتبال ارزانی داشته است، آیا این بار منچستر سیتی قهرمانی لیگ قهرمانان را کسب خواهد کرد؟ فقط دو قهرمانی با بارسلونا در دوران مسی و اینیستا و بقیه ان هَنگ بی همتا نه تنها از چشم نارفیقان و بهانه جویان بلکه دوستداران و هواداران او بسیار ناچیز بنظر می رسد.

یکسال پیش از این در مطلبی تحت عنوان "جاودانگی بدون تاج و تخت محال است" خطر یخ زدگی و وسواس؛ تنفر گواردیولا از این عکس! مفصلا مانند بسیاری دیگر به چند و چون این حکایت اشاره کرده بودم. و ظاهرا تا زمانیکه گواردیولا چمپیونز لیگ فراری را بار دیگر به چنگ نیاورد این بحث خاتمه ایی نخواهد داشت. و پایان حکایت بدین شکل هم به هیچ وجهی متصور نیست.

شخصا امیدوارم اورست فوتبال اروپا را باردیگر به تسخیر در اورد تا نه تنها خیال همه را راحت کند بلکه شاید همه ما نیز دست از این روده درازی ها برداریم. همانطور که در اوج کلنجارهای بی وقفه طرفداران دو اَبَر مرد تاریخ فوتبال، جر و بحث های بی انتها در باره مبارزه بی امان 10 ساله رونالدو و مسی و هواداران این دو در پایان جام جهانی قطر به سوی اعجوبه ریزاندام آرژانتینی سنگینی کرد و تمامی جنگ و جدل ها را خاتمه داد.

امیرحسین صدر  17 اپریل 2023

تصور کنید سر الکس فرگوسن، سرمربی منچستریونایتد قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را بدست نیاورده بود. تصور کنید سه گانه 1999 رخ نداده بود. تصور کنید او هرگز نگفته بود: "فوتبال، لعنتی / نکبتی Football, Bloody Hell". خیال کنیدبایرن مونیخ در فینال استثنایی نیوکمپ سال 1999 در وقت اضافی شکست را پذیرا نمی شد یا پنالتی جان تری کار منچستر را در فینال 2008 ساخته بود. اگر ضربه او به تور می نشست؟

اگر تصورات اشاره شده حقیقت هم داشت، شک ندارم فرگوسن همچنان مورد تجلیل و احترام قرار می گرفت. مردی که در 26 سال حضورش در اولدترافورد 13 عنوان قهرمانی لیگ برتر را به دست آورد. دورانی که با 7 قهرمانی لیگ، دست یافتن به رکورد 18 قهرمانی لیورپول غیرممکن بنظر می رسید. بطور حتم فرو ریختن ان رکورد برای بسیاری کافی است تا فرگوسن را همچنان به عنوان بهترین مربی یک باشگاه بریتانیایی تحسین کنند، بی رقیب بدانند و اظهار کنند؛ ارثیه امپراطور، ابدی و دست نیافتنی است.

دوران طولانی او به عنوان سرمربی تیمی چون منچستر یونایتد کافی است تا او را یکی از غول های دنیای فوتبال محسوب کرد. او به ارزوی خود رسید و لیورپول را در انگلستان به زیر کشید. وقتی رفت نتیجه قهرمانی لیگ را به 20 در برابر 18 تغییر داده بود.

اما همیشه یک زنگ خطر وجود داشت و او به خوبی صدای آن را می شنید. هشدارهای پیاپی در مسیر طولانی و پر تب و تاب او بود و مدام روبرویش ظاهر می شد. او می دانست؛ بزرگترین جایزه در فوتبال باشگاهی همیشه و هنوز لیگ قهرمانان اروپا است. عمده افرادی که می گویند اینطور نیست بازیکنان و مدیرانی هستند که هرگز آن را تصاحب نکرده اند یا هرگز این شانس را نداشته اند. لیورپولی ها بعد از فروپاشی رکورد قهرمانی در لیگ توسط یونایتد فرگوسن، همچنان رکورد 6 قهرمانی در اروپا را به صورت یونایتدی ها می کوبند.

رویای اصلی فرگوسن کسب عنوان قهرمانی اروپا برای اولین بار پس از تیم سر مت بازبی در سال 1968 با جورج بست، بابی چارلتون، جان استون و بقیه بود. و زمانی که او در بارسلونا و دوباره در مسکو، به قهرمانی رسید، اسطوره او کامل شده بود. ثبت شده در تاریخ. زمانی که دیگر کسی از سیستم و روش بازی در میدان و تاکتیک و ایده های او صحبتی به میان نمی آورد. جام های قهرمانی اروپایی او سخن می گویند.

شاید با ورود شیوخ عرب و سرمایه داران امریکایی به فوتبال انگلستان و عواقب ان و تمامی اتهامات وارده به سیتی، گواردیولا در هسته عاطفی بسان فرگوسن قرار نمی گیرد، ولی هرطور که ببینیم در سطوح بالا و در هر زمینه ایی، معیارها تغییر نمی کند. دوران پپ در سیتی با همان معیارها قضاوت خواهد شد. و در این بین فرقی هم نمی کند او از چه مکانیزم حفاظتی برای منحرف کردن افکار ما در پیش می گیرد، شیوه او معمولاً طعنه است. اما ما و او خوب می دانیم چه می خواهد و خواستار چیست؟، رویای او نیز مانند فرگوسن و تمامی سرمربیان درجه یک عیان است و عریان. اگر او با تیمی که به طور مداوم در انگلیس بهترین است به مقام قهرمان لیگ قهرمانان اروپا دست پیدا نکند، همیشه جای "شاید و اگر" را باز خواهد گذاشت. و این بطور حتم به این معنی نیست کسی اجازه داشته باشد قریحه و نبوغ و افتخارات بی شمار او را زیر علامت سوال ببرد.

هیچ کس هرگز نمی تواند به مربی ای که این همه زیبایی در سیتی ایجاد کرده و از دوران یونایتد فرگوسن به بعد، به طور کامل بر فوتبال انگلیس مسلط شده و موفقیت های چشمگیری داشته، خرده گیری کند.سیتی بسیار خوش شانس بوده و هست که گواردیولا را به عنوان سرمربی خود دارد و فوتبال انگلیس و طرفداران ان نیز خوش شانس بوده اند که او را در میان خود دارند.

در حالی که سیتی برای رویارویی با بایرن مونیخ برای دیدار برگشت در آلیانز آرنا در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا بعد از پیروزی 0-3 در اتحاد آماده می شود، گواردیولا یک چیز را بهتر از هر کسی می داند.

اگر او لیگ قهرمانان را با سیتی در آغوش نگیرد، همانطور که در زمان سرمربیگری بایرن به این مهم نائل نشد، تاریخ دوران او و هدایت و رهبری یکی از بهترین تیم های تاریخ فوتبال انگلیستان را ناقص تلقی خواهد کرد، و اگرچه طرفدارانش با هزار و یک دلیل و ارائه ایده ها و نظرات و هوش او در بسیاری از مسابقات و اثبات نظرات خود به هر دری خواهند زد تا بگویند؛ «پپ» در ارشیو جوایز خود نیازی به جام قهرمانی باشگاه های اروپا ندارد، و اعتبار او بیش از این بحث ها است. ولی ذره ای شک نکنید در اعتبار تاریخی او تاثیر بزرگی خواهد داشت. او و متمولان سیتی بهتر از هر کسی بر این امر واقف هستند. تاریخ فوتبال داور نهایی است.

ما دوستداران فوتبال عناوین لیگ قهرمانان اروپا را معیار و میزان سنجش عظمت سرمربیان بزرگ هر باشگاهی می‌دانیم و اگر گاهی اوقات خیلی خام و ناپخته به نظر می‌رسد. برای مثال، تعداد زیادی نیستند که زین‌الدین زیدان مربی را که سه قهرمانی اروپا با رئال مادرید کسب کرده است، جلوتر از ژوزه مورینیو، که فقط دو بار برنده جام قهرمانی اروپا شده قرار دهند. اما هنوز هم یک راهنمای جالب است. همین نکته شاید راهنمای ما باشد. ملاک من شخصا تعداد جام نیست. برایان کلاف از مربیان محبوبم، که اتفاقا 2 بار جام قهرمانی اروپا را با ناتینگهام فارست بدست آورده است ارزوی کسب جام حذفی / اف ای کاپ را به گور برد. این حرف من نیست اعتراف خود او است. گویی چیزی ناتمام ماند و قصه او به خوشی به سرانجام نرسید.

در لیست برندگان جام قهرمانی اروپا، کارلو آنچلوتی با 4 قهرمانی در صدر جدول قرار دارد و باب پیسلی و زیدان در رتبه های پایین تر. و گواردیولا مانند کلاف دو بار لیگ قهرمانان را تصاحب کرده، فقط 2 بار با بارسلونا، و سپس از سال 2011 تا این فصل موفقیتی در گستره اروپا نداشته است. 12 سال با دستان خالی! و این برای مردی که در پهنه فوتبال اروپا و جهان برجسته ترین مربی نسل خود به حساب می آید، برای سرمربی که در فوتبال مورد احترام خاص و عام است، این کمبود بدون هیچ غلو و گزافه گویی برای شخصی در جایگاه او، کوچک و حقیر بنظر می رسد. تکذیب نکنید. این انکار ناپذیر است....

شاید به همین دلیل است همه ما وقتی به بحث گواردیولا می رسیم فقط از قهرمانی در اروپا صحبت می کنیم. و از این رو است که فصل به فصل، بازی به بازی این سوال دائما مطرح می شود. نقطه کور پازل، آخرین رنگ مکعب کوبیک که «باید» در جای خود قرار گیرد. هربار در کنفرانس های متعدد و ممتد خبری این سوال همیشه، مستقیم و غیر مستقیم مطرح می شود؛ چقدر برای او مهم است تا دوباره به قهرمانی اروپا دست یابد؟، ان هم با تیمی مانند سیتی که تاریخ خود را می نویسد و باید گفت چیزی از بارسلونای مسی و ان تیم استثنایی کم ندارد. تیمی که تیکی تاکا را در تاریخ برای همیشه بیادگار گذاشت. شاید به همین دلیل است که به نظر می رسد پپ گاهی به سختی می تواند این سؤالات را تحمل کند و با نوعی تحقیر با آنها برخورد می کند، اهانت می داند و گویا عارش می آید تا پاسخگو باشد. این برخورد خود گواه میل بی حد و حصر اوست.

اما هر انچه او انجام دهد، بخواهد یا نخواهد، بپذیرد یا نه، اشارات همیشگی پایرجا خواهند ماند و سؤالات تا زمانی که او با سیتی لیگ قهرمانان را بدست نیاورد باقی خواهند ماند. تنها راه رهایی کسب عنوان قهرمانی اروپا است.

منتقدان او، اگر تعدادشان تقلیل پیدا کرده، ولی هنوز همین اطراف اند و همچنان معتقدند؛ "گواردیولا بدون حضور لیونل مسی قادر نبود قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شود!؟!" در حال حاضر، این دیدگاه با نادیده گرفتن تمامی چیزهای دیگری که او پیش از این به دست آورده، حتی میان بسیاری از هواداران او، واقعیت غیرقابل انکاری است. براستی زمان آن فرا رسیده است تا کلمات و جملات همه منتقدان و گله مندان و دوستداران زیاده خواه و پر توقع را در گلوی ان ها خفه کند.

آنچه واقعیت محض است و بیش از ان نیز بدان اشاره کردم این است:  دوران گواردیولا با سیتی در لیگ قهرمانان، تاریخ مربی درخشانی است که خودش را به شکل ناخوشایندی از طرق مختلف در واپسین قدم ها ضربه فنی کرده است. گاهی اوقات به نظر می رسد گاردیولا در اروپا قفل می کند، مانع ذهنی سد راه او است و اشتباهاتی در انتخاب تیم مرتکب می شود، به گونه ایی که در قالب لیگ به چشم نمی آید چون زودگذر و دیدار بعدی مثل برق و باد از راه می رسد ولی در لیگ قهرمانان اروپا بسیار مرگبار بوده است. او همیشه به شکل ناباورانه و غیرقابل درکی موفق شده با ماگنوم پاهای خود و سیتی را از رفتن و رسیدن به قله اروپا باز دارد.

همگی به خوبی بیاد داریم؛ مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان 2020 در مقابل لیون. سیتی با تغییرات غیرموجه استادی که بیش از اندازه متفکرانه عمل می کند با سه بازیکن دفاعی در زمین حاضر شد و داوید سیلوا، برناردو سیلوا، فیل فودن و ریاض ماحرز را کنار گذاشت. تصمیماتی غیرقابل دفاع!، موافقید مطمئنن! شکست خیره کننده 3-1 در برابر لیون نتیجه ان تصمیمات بود. در آن فصل لیون در میانه های جدول لیگ 1 فصل را به پایان رساند! متعاقب ان تحلیلگران به دلیل محافظه کاری، بیش از حد از او انتقاد کردند. رودی گارسیا، سرمربی لیون در ان شب، گواردیولا را کیش و مات کرد.

یک سال بعد در فینال مقابل چلسی در پورتو راه دیگری را پیش گرفت. اینبار رودری و فرناندینیو را کنار گذاشت. سیتی به چلسی باخت. به تیمی که در آن فصل با 19 امتیاز کمتر کار خود را پایان داد. به تیمی باختند که تمام و کمال، از سطح و قد و بالای سیتی پایین تر بود. این بار، توماس توخل، سرمربی چلسی در تدبیر و زیرکی از پپ پیش افتاد. البته توخل اکنون سرمربی بایرن است و در دیدار اول مرحله یک چهارم به نظر می رسد گواردیولا او را با پیروزی 3-0 تا حدی سر جای خود نشاند.

دیدار دوم با بایرن آزمون دیگری است. سیتی در 9 بازی اخیر خود پیاپی پیروز شده و فوتبالی را به گونه ایی ارائه می کند، بسیار لذت بخش و جذاب. تماشای نبردهای این تیم حقیقتا دیدنی است و تمامی نشانه های تسلط و خبرگی تیم های بزرگ دوران های متفاوت فوتبال را دارد.

قبلاً بارها و بارها و بارها گفته شده است به گونه ایی که خسته کننده و تکراری بنظر می رسد. اما به هر حال قصه هنوز پایانی نداشته و این مکررات اجتناب ناپذیر است. این فصل فرصت طلایی دیگری برای سیتی برای پیروزی و تصاحب جام در بزرگترین مسابقه سالیانه اروپایی است. در حال حاضر سیتی و ناپولی دو تیم پیشرو اروپا هستند. و سیتی با کوین دی بروین و ارلینگ هالند فوق ستارگان خود و بقیه مجموعه، تیمی تقریبا شکست ناپذیر که به خوبی می توانند هر مانعی را در مسیر پیروزی خود به آتش بکشند. آنها شتاب لازم برای قهرمانی در لیگ قهرمانان را دارند. منابع، ترکیب، بازیکنان و کیفیت.

اکنون، سیتی در اروپا، تنها به گواردیولای واقعی نیاز دارد؛ به گواردیولایی که بیاندیشد بی آنکه اغراق و مبالغه و پیچیدگی بی مورد به خرج دهد. به گواردیولایی که با قدرت و اعتماد عمل کند. گواردیولایی که با طرحی ساده خود را از شر ایرادات و نق و نوق های همیشگی و سخنان تکراری خلاص کند.

وقت ان است تا بایستد و بدون هیچ کم و کاستی، با جرات کامل اعلام کند؛ نگاه کنید: بهترینم!

«وقت ان است "پپ"، وقت آن است» پس از ان، ارثیه امپراطوری او نیز ابدی و دست نیافتنی است. بله، زمان ان رسیده هرگونه صدایی را در سینه خفه کند، صدای تاریخ نویسان را. اصلا خود تاریخ را.

«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 2
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 3
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 4
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 5
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 6
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 7
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 8
«وقت آن است "پپ"، وقت آن است»/ گذری دوباره: قصه نیمه تمام پپ گواردیولا در اروپا 9