پافشاری آقای رئیس ادامه دارد | تعیین نرخ بلیط هواپیما بر عهده ماست
محمد محمدی گفت: مادامی که این رای دیوان عدالت اداری ساری و جاری است، سازمان هواپیمایی کشوری در نظر دارد با هماهنگی شرکت های هواپیمایی و متناسب با توسعه شبکه پروازی و سایر مولفه ها نرخ گذاری انجام شود و این سازمان به عنوان ناظر در خصوص نرخ بلیت هواپیما ورود پیدا کند.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد که طبق ماده 6 قانون هواپیمایی کشوری، تعیین نرخ بلیت هواپیما به عهده این سازمان است. او افزود: تا زمانی که رای دیوان عدالت اداری صادر نشده باشد، نرخ گذاری با هماهنگی شرکتهای هواپیمایی و با توجه به توسعه شبکه پروازی و سایر عوامل انجام میشود.
محمد محمدی بخش با اشاره به سلب اختیارات وزارت راه و شهرسازی در تعیین نرخ بلیت هواپیما اظهار کرد: مهمترین نکته این است که طبق ماده 6 قانون هواپیمایی کشوری تعیین نرخ بلیت هواپیما بر عهده سازمان هواپیمایی کشوری است.
وی افزود: رای دیوان عدالت اداری موضوع مطروحه را از ستاد تنظیم بازار خارج کرده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: مادامی که این رای دیوان عدالت اداری ساری و جاری است، سازمان هواپیمایی کشوری در نظر دارد با هماهنگی شرکت های هواپیمایی و متناسب با توسعه شبکه پروازی و سایر مولفه ها نرخ گذاری انجام شود و این سازمان به عنوان ناظر در خصوص نرخ بلیت هواپیما ورود پیدا کند.
روز گذشته اعلام شد با توجه به تصمیم دیوان عدالت اداری، ایرلاینها اقدام به بازنگری قیمت بلیت هواپیما بر اساس عرضه و تقاضا نمودهاند. این تصمیم مستلزم داشتن آمارهای رسمی درباره تخصیص سالانه 35 همت یارانه سوخت هواپیما در کشور است.
با نهایی شدن رأی دیوان عدالت اداری در مورد حذف قیمتگذاری دستوری قیمت بلیت هواپیما، قیمت بلیت در مسیرهای مختلف تا 100 درصد نسبت به نرخ مصوب قبلی افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که صنعت هوایی ایران تقریباً بنزین رایگان دریافت میکند و بلیت خود را گرانتر از ایرلاینهای خارجی میفروشد!
حتی در مسیرهایی کم تقاضای جنوب در فصل گرما نیز قیمت بلیط هواپیما افزایش یافته و مثلاً در مسیر تهران - قشم که فعلاً تقاضای سفر آن پایین است، ایرلاینها نرخ بلیت خود را بالاتر از سقف نرخنامه مصوب تعیین کردهاند.
آذرماه 1402، شرکتهای هواپیمایی به استناد رأی دیوان عدالت اداری بهای فروش بلیت در مسیرهای داخلی را 40 تا 70 درصد افزایش دادند. بر اساس حکم دیوان «نرخگذاری در حوزه حملونقل هوایی در قلمرو نرخگذاری تکلیفی دولت قرار نمیگیرد و اصل بر این است که عرضه و تقاضا نرخ خدمات را تعیین میکند»؛ اما شدید وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری در برابر این رأی موضعگیری کردند و خواستار تجدیدنظر در آن شدند.
البته چند روز رئیس دیوان عدالت اداری در نامهای به وزیر راه از درست بودن رأی اولیه و تائید نهایی آن خبر داد و دست وزارت راه و شهرسازی از قیمتگذاری بلیت کوتاه شد؛ اما این سؤال مطرح است که اگر قیمت بلیت هواپیما مشمول قیمتگذاری نیست و باید طبق عرضه و تقاضا تعیین شود، تکلیف یارانه سوخت نجومی چه میشود و چرا چنین رویهای در حوزه حملونقل جادهای بار و مسافر، تاکسیرانی و تاکسیهای اینترنتی اجرا نمیشود؟
سوخت ارزان، بلیت گران
هواپیماهای مسافربری ایران بهطور میانگین برای هر نفر ساعت حدود 40 لیتر بنزین مصرف میکنند؛ بنزینی که بر اساس فوب خلیجفارس، لیتری 27 هزار تومان ارزش دارد و ایرلاینها فقط 600 تومان بابت هر لیتر آن پرداخت میکنند. بر اساس این اعداد، به ازای هر نفر ساعت در صنعت هوایی ایران حدود 24 هزار تومان هزینه سوخت پرداخت میشود درحالیکه ارزش واقعی این سوخت بیش از یکمیلیون تومان است که از بیتالمال و در قالب یارانه سوخت تخصیص مییابد.
نکته قابلتوجه این است که باوجود این حجم تخصیص یارانه، سقف قیمت مصوب بلیت هواپیما مثلاً در مسیر یکساعته تهران - مشهد 1.3 میلیون تومان تعیین شده که 2 درصد آن مربوط به هزینه سوخت یارانهای است؛ اما اکنون با نهایی شدن رأی دیوان، بلیتهای این مسیر 2 تا 3 میلیون تومان فروخته میشود که حدود 50 تا 130 درصد بالاتر از نرخ مصوب با سوخت یارانهای است.
جالبتر اینکه گفته میشود ایرلاین پرآوازه ترکیهای چندی پیش برای فعالیت در مسیر تهران - مشهد با نرخ بلیت کمتر از 1.5 میلیون تومان و البته با دریافت سوخت آزاد اعلام آمادگی کرده است!
قیمت مصوب و قیمت عرضه بلیت هواپیما در مسیرهای منتخب داخلی برای دو هفته آینده