سه‌شنبه 17 مهر 1403

پژوهش‌های فرهنگی می‌توانند نقطه جهشی برای ارتقا حکمرانی خوب باشند

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پژوهش‌های فرهنگی می‌توانند نقطه جهشی برای ارتقا حکمرانی خوب باشند

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: پژوهش‌های فرهنگی می‌توانند نقطه جهشی برای ارتقا و آسیب شناسی حکمرانی خوب باشند.

آیین رونمایی از پوستر شانزدهمین جشنواره بین المللی پژوهش فرهنگی سال و همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران امروز ظهر با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل دفتر وزیر برگزار شد.

اسماعیلی در ابتدای این مراسم ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: امسال فرصتی شد در سه برنامه متفاوت در سه روز، تکریم و تجلیل این مناسبت را داشته باشیم. رییس جمهور نیز در رسانه ملی وقت گذاشتند و در میز‌های تخصصی با خبرنگاران مربوطه گفتگو کردند. امسال نیز در سالن اجلاس سران برنامه‌هایی برگزار شد.

او با اشاره به برگزاری شانزدهمین جشنواره بین المللی پژوهش فرهنگی سال و همایش ملی مسجد و نظم اجتماعی در ایران افزود: دو جشنواره و همایش در حال تدارک است؛ جشنواره بین المللی پژوهش فرهنگی سال با وقفه برگزار می‌شود و شورای سیاست گذاری آن از اساتید علوم اجتماعی، اساتید حوزه علمیه و نخبگان تشکیل شده است.

اسماعیلی گفت: این دولت به دنبال استفاده از ظرفیت نخبگان برای حکمرانی در فرهنگ، هنر و رسانه است. این دولت مردمی است و می‌خواهد مشارکت گسترده همه اندیشمندان را برای ارتقا فعالیت‌ها داشته باشد. ما همایش‌ها را تنها صرف برگزاری رویداد انجام نمی‌دهیم و این نشست‌ها را با هدف گذاری دقیق برگزار می‌کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ما پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات را برای انجام پژوهش فرهنگی تاسیس کردیم یادآور شد: صرف تاسیس این نهاد‌ها این است که حلقه واسطی برای جهت دهی به مقالات، کتب و پژوهش‌ها برای حکمرانی فرهنگی، هنری و رسانه‌ای است.

به گفته او، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات صرفا اعضای هیات علمی ندارد بلکه می‌خواهد حلقه واسطی برای انجام پژوهش‌های کاربردی در داخل و خارج از مجموعه با استفاده از نخبگان باشد. پژوهشگاه امروز نقش محوری را در پژوهش‌های ملی و افکار سنجی دارد.

اسماعیلی یادآور شد: مرکز رصد پیمایش‌های پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، اطلاعاتی را هفتگی در اختیار سیاست گذاران می‌گذارد. دولت برای نحوه اجرای تعطیلات، ساعات کاری، انتخابات، پویش‌ها و... از این آمار استفاده می‌کند.

این مقام مسئول بیان کرد: این نتایج نقاط ضعف سیستم را از دیدگاه مردم نشان می‌دهد و ما این اطلاعات را به سیاست گذاران می‌رسانیم. ما معتبرترین افکارسنجی‌ها را در کشور انجام می‌دهیم و سایر مجموعه‌ها نیز در این افکار سنجی شرکت می‌کنند.

او با بیان اینکه پژوهش‌های فرهنگی می‌توانند نقطه جهشی برای ارتقا و آسیب شناسی حکمرانی خوب باشد به همایش مسجد و نظم اجتماعی در ایران اشاره کرد و ادامه داد: این همایش عنوان زیبایی دارد. مسجد محور همه فعالیت‌ها در زیست بوم ایران فرهنگی است.

اسماعیلی گفت: من همیشه میدان امام اصفهان را نماد تمدنی می‌دانم؛ در ضلع شمال مسجد امام نماد توحید است و در سمت راستش مدرسه شیخ لطف الله است. رو به رو عالی قاپو نماد حکمرانی و بعد قیصریه نماد اقتصاد است. همنشینی این‌ها ذیل توحید است و این طراحی زیبا و تمدنی مبتنی بر مسجد است؛ بنابراین مسجد کانون است و در کنار آن حوزه‌های دیگر شکل می‌گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مسجد طهارت اقتصادی می‌آورد. بازاری‌های ما فقه می‌خواندند. این‌ها بافت تمدنی جامعه ماست؛ ما نمی‌خواهیم با وصله و پینه دین را به نهاد‌ها بچسبانیم، بلکه ذات اسلام این است که دنیا و آخرت کنار هم است.

او عنوان کرد: مسجد محل حضور مردم، عبادات، ایثار و مساوات، حضور گروه‌های مختلف، شکل گیری پیوند‌ها و انسجام ملی است. هر محله‌ای مسجد دارد و روزانه مردم در محلات جمع می‌شوند.

اسماعیلی گفت: در این همایش پیوند مسجد با ساختار اجتماعی بررسی می‌شود. امروز در ستاد کانون مساجد برنامه مفصلی در این باره داریم در برنامه هفتم مسجد محوری مبناست.

او ادامه داد: در حوزه فعالیت بینابخشی قرآن را با قدرت جلو می‌بریم و برگزاری مسابقات قرآنی مساجد از این جمله است. مساجد باید از کودکان و نوجوانان پر شود. مسجد پناهگاه و محل اجتماع ماست و امید است اول هر ماه قمری برنامه‌های قرآنی در مساجد برگزار شود.

اسماعیلی گفت: مقام معظم رهبری برای جامعه قرآنی هدف گذاری ده میلیون حافظ را مد نظر قرار داده و امیدواریم با توسل به ائمه و استفاده از محرم و صفر اهدافمان را گسترش دهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان بیان کرد: ما استفاده کننده از پژوهش هستیم. نگاه من به نهاد‌های علمی نهاد واسط است. ما جریان وسیع علمی و آموزشی و پژوهشی در دانشگاه‌ها داریم. ما وقتی در وزارتخانه نهاد پژوهشی را تاسیس می‌کنیم نقش واسط داریم پس به دنبال تصدی پژوهش نیستیم. در پژوهشگاه نیرو‌های علمی خوبی داریم و امیدواریم به 20 عضو برسیم.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات