پیام آمار تلوبیون برای مدیران تلویزیون
پلتفرم تلوبیون در روزهای گذشته پرمخاطبترین برنامههای ماه رمضان امسال خودش در آرشیو اینترنتی را اعلام کرد.
فرهیختگان: پلتفرم تلوبیون در روزهای گذشته پرمخاطبترین برنامههای ماه رمضان امسال خودش در آرشیو اینترنتی را اعلام کرد. آماری که در سالهای اخیر و با فعال شدن این پلتفرم اهمیت خاصی پیدا کرده است. نکته جالب این آمار، تفاوت معنادار برخی از بخشهایش با آمار اعلامشده از طرف تلویزیون است. بهعنوان مثال درحالی که طبق نظرسنجی مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما سریال «نجلا2» از شبکه3 سیما با 26/8درصد مخاطب و 77/1درصد رضایت مخاطبان، در صدر سریالهای پربیننده تلویزیون در ماه رمضان قرار گرفته و پس از آن سریالهای «خوشنام» از شبکه یک سیما با 26درصد مخاطب و 76/4درصد رضایت مخاطبان و «از سرنوشت چهار» از شبکه دو سیما با 20/8درصد مخاطب و 82/9درصد رضایت مخاطب قرار دارند، اما براساس آمار تلوبیون، فصل چهارم سریال «از سرنوشت» شبکه دو سیما موفق شد بیشترین سهم تماشای آنلاین را میان برنامههای این پلتفرم ازآن خود کند. طبق این آمار، 28قسمت نخست فصل چهارم سریال از سرنوشت با 923،028،12 بازدید (تا روز عید فطر) در رتبه نخست قرار گرفت. هر قسمت از این سریال که از شبکه دو سیما پخش شد، بهطور میانگین 387هزار مرتبه بازدید داشت. همچنین قسمت اول سریال از سرنوشت که در نخستین روز ماه رمضان از شبکه دو سیما پخش شد، با 750هزار بازدید، رکورددار تماشای یک قسمت از یک سریال در این ایام شد. برنامه «زندگی پس از زندگی» اما وجه مشترک تلوبیون و تلویزیون است. این برنامه برای دومین سال متوالی رکورددار پربازدیدترین برنامه غیرنمایشی تلوبیون در این ایام شد. قسمتهای اصلی این برنامه 5,292,816مرتبه و کلیپهای برگزیده آن 3,460,366مرتبه تماشا شدند. مجموع بازدید این برنامه به 8,753,182 مرتبه تماشا رسید، آمار قابلتوجهی که بخش عمدهای از آن بهدلیل شناخته شدن و البته حاشیههای رسانهای این برنامه بوده است. طبق آمار مرکز تحقیقات نظرسنجی صداوسیما، «زندگی پس از زندگی» با 14درصد بیننده و 89/7درصد رضایت زیاد در صدر برنامههای پرمخاطب افطار سیمای رسانه ملی قرار گرفت. فارغ از اختلافات و اشتراکات آمارهای ارائهشده توسط تلوبیون و تلویزیون، اما مقایسه آمار تلوبیون در سال جاری با سال گذشته هم حاوی نکات جالبی است. برخی از برنامهها با کاهش معنادار مخاطب مواجه بودهاند و برخی شبکهها نیز دچار فرازونشیب جذب مخاطب شدند. در انتهای گزارش جداول مربوط به بینندگان سریالها و برنامههای رمضانی امسال و سال گذشته تلوبیون را آوردهایم تا مدیران مربوطه و همچنین مخاطبان، خودشان مقایسه کنند و تحلیلهای خود را ارائه دهند.
بینندههای سریالها کمتر شدند اگر سال گذشته سریال عجیب و پرحاشیه «احضار» از شبکه یک توانست 18میلیون بازدیدکننده در تلوبیون داشته باشد اما در سال جاری، همانطور که پیشتر اشاره شد فصل چهارم «از سرنوشت» شبکه دو با حدود 12میلیون مخاطب، خودش را بهعنوان پرمخاطبترین سریال مطرح کرد. رتبههای بعدی، تفاوت معناداری را در میزان تماشاگران سریالها نشان میدهد. اگر سال گذشته مجموع فصل چهارم «بچهمهندس» از شبکه دو، حدود 11میلیون بازدیدکننده داشته اما امسال فصل دوم «نجلا» شبکه3 درمجموع حدود 7میلیون تماشاگر داشته است. هر قسمت از این سریال بهطور میانگین 250هزار مرتبه بازدید داشته است. رتبه سوم سریالهای پرمخاطب سال گذشته تلوبیون متعلق به «یاور» شبکه3 با حدودا 10میلیون بیننده بوده و همین رتبه را امسال «خوشنام» شبکه یک با مجموع حدودا 5میلیون مخاطب به دست آورده است. 24قسمت از این سریال از شبکه یک سیما پخش شد و هر قسمت آن بهطور میانگین 202هزار بازدید داشت. پخش این سریال 32قسمتی همچنان ادامه دارد. سال گذشته شبکههای افق و پنج سریالهای خاص ماه رمضان نداشتند اما در رمضان امسال، سریال شبکه پنج سیما، «مسافران شهر» بود که هر شب روی آنتن رفت و بعد از 24قسمت به حدود یکمیلیون و 500هزار بازدید رسید. هر قسمت از این سریال 57هزار مرتبه بازدید در بازپخش آنلاین داشت. سریال جلال هم در 15قسمت از شبکه افق پخش شد و به 25.353بازدید رسید.
کاهش مخاطبان «ماه من» و «زندگی پس از زندگی» اگر کاهش مخاطبان برنامه «ماه من» نسبت به سال گذشته را که ویژهبرنامه سحرگاهی شبکه3 بود عدهای پیشبینی میکردند اما کاهش تماشاگران «زندگی پس از زندگی» در قیاس با سال گذشته جای تعجب دارد. هرچند میان برنامههای تلویزیونی ویژه ماه مبارک رمضان در سال1401، برنامه «زندگی پس از زندگی» برای دومین سال متوالی رکورددار پربازدیدترین برنامه غیرنمایشی تلوبیون در این ایام شد و قسمتهای اصلی این برنامه حدود 6میلیون مرتبه تماشا شدند و مجموع بازدید این برنامه به حدود 9میلیون مرتبه رسید اما کافی است بدانید این عدد در سال گذشته حدود 11میلیون بازدیدکننده بوده و تقریبا دومیلیون نفر از بینندگان این برنامه کاسته شده است. نکته آماری جالب درخصوص این برنامه این است که قسمت پخششده «زندگی پس از زندگی» در دوم اردیبهشت با 980.415مرتبه تماشا، پربازدیدترین ویدئوی آرشیو برنامههای تلویزیون در تلوبیون (از ابتدای سال1401) شده است. «ماه من» با اجرای نجمالدین شریعتی که پیش از آغاز ماه رمضان و با خداحافظی یکباره حامد کاشانی بهعنوان میهمان، بار دیگر در رسانهها مطرح شد سال گذشته نزدیک به 340هزار بازدیدکننده داشت و این عدد امسال به حدود 300هزار بازدید کلی رسید. کاهش مخاطبان این دو برنامه که جزء پرطرفدارترین برنامههای رمضانی سال گذشته بودند هم قابلتامل و بررسی است. اینکه چرا برنامههای پربیننده سال قبل، از آمار خودشان عقب میافتند و افت میکنند را باید تحلیل کرد و مدیران مسئول هم طبیعتا باید بیایند و پاسخگوی این ارقام کاستهشده باشند.
«دعوت»؛ محبوبترین ویژهبرنامه افطار تلویزیون در تلوبیون از میان برنامههای ویژه افطار نیز برنامه «دعوت» که از شبکه یک سیما پخش شد با 347.157مرتبه تماشا در قسمتهای اصلی در رتبه نخست قرار گرفت. کلیپهای برگزیده این برنامه 1.460، 192 بازدید کسب کرد و درمجموع به آمار یکمیلیون و 807هزار مرتبه تماشا رسید و جزء معدود برنامههایی است که نسبت به سال گذشته افت فاحشی نداشته و در حدود 70هزار بیننده کمتر داشته است. «مثل ماه» ویژهبرنامه افطار شبکه3 سیما با 83.828بازدید قسمتهای اصلی و 386.049بازدید کلیپهای برگزیده در رتبه دوم و «هیوا» ویژهبرنامه افطار شبکه پنج با 28.494بازدید قسمتهای اصلی و 108.221بازدید کلیپهای برگزیده در رتبه سوم قرار گرفت. «آدمهای خوب شهر» ویژهبرنامه افطار شبکه دو نیز به آمار 13.306مرتبه تماشا برای قسمتهای اصلی و 126.754مرتبه تماشا برای کلیپهای برگزیده رسید و چهارم شد.
مورد عجیب شبکه پویا «در پناه عشق» شبکه دو سیما با 32.461بازدید قسمتهای اصلی و 115.821بازدید کلیپهای برگزیده و «ماه ماه» ویژهبرنامه شبکه سلامت سیما با 15.369بازدید قسمتهای اصلی و 193.959بازدید کلیپهای برگزیده از دیگر برنامههای پرمخاطب تلوبیون در این ایام بودند. نکته عجیب اینکه میان برنامههای ویژه سحرگاهی ماه مبارک رمضان، قرار گرفتن «ماه طلایی» شبکه پویا با 134.586مرتبه تماشا برای قسمتهای اصلی در رتبه نخست است. البته همین برنامه سال گذشته 325مرتبه تماشا داشته و این افت مخاطب هم قابلتوجه است. بهجز آن، دیده شدن یک برنامه سحرگاهی از شبکه پویا هم فرصتی است که باید به آن توجه شود. دلایل کاهش میزان تماشاگران این شبکه و این برنامه نسبت به سال قبل میتواند عوامل مختلفی داشته باشد اما مهمترینش شاید به گرانی و کندی اینترنت و همچنین کاهش کیفیت برنامهها برگردد. «ماه من» ویژهبرنامه سحرگاهی شبکه3 سیما با 52.558بازدید قسمتهای اصلی و 243.679بازدید کلیپهای برگزیده در رتبه دوم و «ماه خدا» ویژهبرنامه سحرگاهی شبکه یک سیما با 26.673بازدید قسمتهای اصلی و 166.816بازدید کلیپهای برگزیده در رتبه سوم قرار گرفتند. «وقت سحر» ویژهبرنامه سحرگاهی شبکه افق نیز با آمار 19.121مرتبه تماشا برای قسمتهای اصلی و 101.002مرتبه تماشا برای کلیپهای برگزیده در رتبه چهارم قرار گرفت.
تلوبیون و شبهای قدر یکی از رکوردهای تلوبیون در ایام ماه رمضان، حضور همزمان کاربران در شبهای قدر بهمنظور تماشای ویژهبرنامههای شبکههای مختلف رادیویی و تلویزیونی از اماکن مذهبی و هیئات بود. در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان بیش از 70هزار کاربر همزمان، در شب بیستویکم ماه رمضان 83هزار کاربر همزمان و شب بیستوسوم ماه مبارک رمضان و سومین شب قدر 87هزار کاربر همزمان ویژه برنامههای شبکههای سراسری رادیویی و تلویزیونی را بهصورت آنلاین تماشا کردند.
کاهش بینندگان تلوبیون درحالی که تبلیغات و امکانات این پلتفرم نسبت به سال قبل بیشتر شده میتواند زنگخطر را برایش بهصدا درآورد و احتمالا خودشان هم دلایل این کاهش مخاطب را بررسی میکنند. عدم ارائه میزان مخاطبان سریال «جنابعالی» نکته منفی دیگری است که ای کاش مدیران تلوبیون به آن پاسخ دهند و بگویند تعداد مخاطبان این سریال رایگان چندنفر بوده است؛ سریالی که بهنسبت سریالی مانند «راز بقا» که بینندگانش برای دیدن آن باید مبلغی را پرداخت میکردند از نظر فنی پایینتر بود و میزان تماشاگرانش هم احتمالا بهمراتب کمتر بوده است.