پیری جمعیت نشاط اجتماعی را تهدید میکند / موانع اقتصادی؛ سد راه فرزندآوری
پیری و کهنسالی جمعیت در سالهای نه چندان دور، زنگ خطر جدی برای توسعه و امنیت کشور خواهد بود که نیازمند تدابیر ویژه مسئولان است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، جمعیت و دگرگونیهای باروری یکی از متغیرهای اساسی سیاست گذاری و طراحی برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی کشورها محسوب می شود و باروری، مهاجرت ومرگ سه متغیر تعیین کننده حجم جمعیت است.
تعدیل فراز و فرودهای جمعیتی همیشه از دغدغه های مهم یک جامعه بوده تا بتوان از پیری و کاهش جمعیت که افول و نزول جامعه را در پی دارد پیشگیری کرد، در حال حاضر نیز زنگ خطر کاهش و سوق جمعیت به سمت پیری در کشور به صدار درآمده است.
جمعیت پویا و جوان هر کشور بهعنوان سرمایههای هر کشور محسوب می شوند و توجه به نرخ باروری، فرزند آوری و تشکیل خانواده در جوانع برای حفظ جمعیت جوا بسیار مهم است و توجه به این موار مهم از پیری و کاهش جمعیت پیشگیری می کند.
کاهش فرزند آوری خانوادهها که رشد جمعیت سالمندی کشور را در پی دارد به یکی از معضلات اجتماعی در کشور تبدیل شده است. بر اساس آمار جمعیتی کشور، در دهه اول انقلاب به ازای هر یک هزار نفر جمعیت، سالانه 35 نفر به جمعیت کشور افزوده میشد؛ اما اکنون به ازای هر یک هزار نفر جمعیت 16 نفر به جمعیت کشور اضافه می شود.
موانع اقتصادی مانع سد راه فرزند آوری مردم است
با گذشت هفت سال از ابلاغ سیاست های جمعیتی متاسفانه راهکار اساسی تدبیر نشده که جوابگوی این معضل اساسی باشد. تا نواخته شدن زنگ خطر کاهش جمعیت در ایران شاید بیش از 20 سال فاصله داشته باشیم اما برای جبران آن و برون رفت از این پدیده خطرناک زمان زیادی نیست.
کاهش جمعیت و افزایش جمعیت پیری و سالمندی مشکلات عدیدهای برای کشور به وجود میآورد و کشور جمعیت فعال و نیروی کار جوان خود را کم کم از دست میدهد.
در انتهای دهه شصت تبلیغات گسترده ای در کشور در بحث کنترل جمعیت با شعار فرزند کمتر زندگی بهتر صورت گرفت و در کنار آن خانواده های که از سه فرزند بیشتر داشتند از برخی خدمات اجتماعی محروم می شدند.
یکی از مهمترین دلایل اینکه جوانان تمایلی به فرزند آوری ندارند وضعیت اقتصادی و هزینه های بالای تولد تا تحصیل و دردسرهای تربیت فرزند است و شاید کمتر جوانی بعد از چند سال از ازدواج تمایلی به فرزند آوری داشته باشد.
چالش
طبق نظر کارشناسان جمعیت پیر و سالخورده هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و هم از نظر سیاسی و امنیتی کشور را در آینده با چالش های رو به رو می کند که از همین الان باید به فکر راه حل مناسب برای جلوگیری از روند رشد این معضل در جامعه باشیم.
یکی از مهمترین راه کارهای دولت برای مقابله با این معضل بزرگ بهبود شرایط اقتصادی است تا افراد بتوانند پس انداز بهتری داشته باشند که تمایلی به ازدواج در آنها به وجود آید.
رهبر انقلاب؛ فرزندآوری بسیار مهم است
مسئلهی فرزندآوری بسیار مهم است. این موضوعی که بنده بارها در این چند سال اخیر تأکید کردهام، متأسفانه حالا که انسان نتایج را نگاه میکند معلوم میشود که این تأکیدها تأثیر زیادی نداشته. اینها احتیاج دارد به قانون، احتیاج دارد به دنبالگیری جدی دستگاههای اجرائی.
بایستی بهجد مسئلهی فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. یکی از پُرفایدهترین ثروتهای یک کشور جمعیت جوان است که خب ما بحمدالله از اوایل انقلاب تا امروز برخوردار بودیم، اگر بنا باشد بعداً برخوردار نباشیم، یقیناً عقب خواهیم ماند.
طبق نظر کارشناسان جمعیت کشور به سمت پیری در حال حرکت است و بطوریکه در طول 25 سال گذشته میزان موالید 25 درصد کاهش یافته است.
پیری جمعیت موجب از بین رفتن نشاط اجتماعی جامعه میشود
حجت الاسلام علی خورشیدی امام جمعه بیجار در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: امید آفرینی و نشاط اجتماعی در جامعه از را های افزایش نرخ باروری و افزایش جمعیت است.
وی افزود: جمعیت و نیروی انسانی جوان هر کشوری را برابر تهدیدات دشمنان و خطرات آن مقتدر می سازد.
امام جمعه بیجار گفت: پیری جمعیت موجب از بین رفتن نشاط اجتماعی به واسطه کم شدن تعداد فرزندان در خانواده می شود؛ عموما افرادی که تعادا فرزندان بیشتر دارند امید به زندگی در خانواده بیشتر است و ایجاد مشوق های فرزند آوری باید بر اساس اصولی و درست باشد.
حجت الاسلام خورشیدی تصریح کرد: در حال حاضر اکثر زوج های جوان برزند آوری را به مسائل اقتصادی ارتباط می دهند که دولتمردان ما باید در بهبود وضعیت اقتصادی جوانان و رفع بیکاری آنها تلاش بیشتری کنند.
وی با تاکید بر اینکه فرمایشات رهبر انقلاب در مورد جمعیت کشور یک دور اندیشی بلند مدت برای منافع امنیت ملی است، بیان داشت: معضل استغال و مسکن جوانان باید حل شود تا سن ازدواج که هم اکنون به 30 سال رسیده است، حداکثر به 20 سال برسد.
ولادت در کردستان 2.3 درصد کاهش یافت
علی جوکار مدیرکل ثبت احوال کردستان 8 مهر ماه 1400 در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه در این مدت 6 هزار و 57 نوزاد پسر و پنج هزار و 757 نوزاد دختر در استان متولد شده است، اظهار داشت: نسبت جنسی حاصل از ثبت ولادت برابر 105.2 بوده، یعنی در مقابل هر 100 ولادت دختر حدود 105 واقعه پسر به ثبت رسیده است.
وی تعداد ولادت شهری را هشت هزار و 423 مورد و روستایی را سه هزار و 391 واقعه برشمرد و افزود: بیشترین ولادت ثبت شده مربوط به مادران گروه سنی 34-30 سال با حدود 29.5 درصد بوده که میانگین سن مادران در ولادت های ثبت شده 30.15 سال بوده است.
مدیرکل ثبت احوال کردستان فراوانی پنج اسم اول در پسران را به ترتیب محمد با 315 مورد، آیهان 230، آراد 147، شاهان 138 و هیراد با 111 مورد نام برد و اضافه کرد: فراوانی پنج اسم اول در دختران نیز آنیا با 238 مورد، نیلا 93، سدنا 86، باران 79 و دلوین با 76 مورد بوده است.
وی ادامه داد: در نیمه نخست امسال چهار هزار و 975 واقعه وفات در استان به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 2.4 درصد کاهش داشته است.
جوکار با اشاره به اینکه تعداد وفات ثبت شده در مردان 2 هزار و 818 مورد و در زنان 2 هزار و 157 واقعه بوده است، افزود: نسبت جنسی حاصل از ثبت وفات برابر 130.6 بوده، یعنی در مقابل هر 100 واقعه وفات ثبت شده زنان حدود 130 واقعه وفات مردان به ثبت رسیده است.
مدیرکل ثبت احوال کردستان اضافه کرد: میانگین سن مردان فوت شده 66.36 سال و میانگین سن زنان فوت شده نیز 69.80 سال بوده است.
انتهای پیام /