چالش تغذیه دانشآموزان / جای خوراکیهای سالم در بوفه مدارس خالی است
قفسه بوفههای مدارس با خوراکی های ناسالم و وسوسه انگیز چیده شده است که هر یک از آنها فقط گرسنگی دانش آموز را برطرف می کند ولی سلامتی را به خطر می اندازد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، هر ساله با آغاز سال تحصیلی جدید تغذیه دانش آموزان یکی از دغدغه های والدین است به دلیل اینکه بسیاری از دانش آموزان میانه خوبی با وعده صبحانه ندارند و ترجیح می دهند یک خوراکی را در زنگ تفریح به عنوان وعده صبحانه و میان وعده میل نمایند.
این در حالیست که صبحانه مهمترین وعده غذایی از سوی کارشناسان تغذیه شناخته شده و مصرف چند ماده غذایی ساده می تواند سلامتی دانش آموز را تضمین و در روند یادگیری درسها نقش مهمی داشته باشد.
از طرفی قفسه بوفه های مدارس با خوراکی های ناسالم و وسوسه انگیز چیده شده است که هر یک از آنها فقط گرسنگی دانش آموز را برطرف می کند ولی سلامتی را به خطر می اندازد اما شکل و شمایل و طعم های شور و شیرین خوراکی هایی از جمله پفک، چیپس، شکلات های مختلف خواه ناخواه این دانش آموزان را به سمت خود می کشاند.
نقش بوفه مدارس در تغییر عادات غذایی دانش آموزان
بسیاری از کارشناسان تغذیه تاکید می کنند که یک لقمه نان و پنیر ساده، ساندویچ های خانگی، میوه، نخودچی کشمش می تواند بهترین میان وعده برای دانش آموزان باشد که متاسفانه بوفه های مدارس نقش زیادی در تغییر عادات غذایی دانش آموزان دارند، گاهی برخی از بوفه ها فست فودهایی را تهیه می کنند که نه تنها از نظر بهداشتی مورد تایید نیست بلکه مخرب سلامتی دانش آموزان است.
امین جمشیدی معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: طبق دستورالعمل، همه مراقبان سلامت در مدارس موظف هستند تا از بوفه مدارس سرکشی کنند، علاوه بر این نیز بازرسانی از دانشگاه علوم پزشکی بر بوفه ها نظارت دارند که هدف اصلی، جلوگیری از توزیع خوراکی های ناسالم است.
وی افزود: طبخ غذا در بوفه مدارس ممنوع است، همچنین هیچ بوفه ای حق ندارد خوراکی های ناسالم را عرضه کند و فقط می تواند خوراکی های سالم که برای سلامتی دانش آموز ضرر نداشته باشد را عرضه نمایند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش لرستان با اشاره به کمبود مراقبان سلامت در استان تصریح کرد: طی سال های گذشته به ازای هر 750 نفر دانش آموز شهری، یک مراقب سلامت وجود داشت ولی امسال به ازای هر 450 دانش آموز یک مراقب سلامت باید در مدرسه حضور داشته باشد که در استان لرستان با کمبود نیرو در این بخش مواجه هستیم.
جمشیدی گفت: البته در روستاها مراقب سلامت نداریم و این موضوع در مدارس شهری می باشد که به صورت مستمر باید کارشناسان مستقر در مدارس بازدید کنند و اجازه عرضه خوراکی ناسالم داده نشود.
لقمه های خانگی بهترین وعده برای دانش آموزان
مهناز مردانی کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان به خبرنگار سفیرافلاک، گفت: پسران و دختران دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی، در سنین رشد هستند، پس می طلبد برای تامین نیازهای بدن برای رشد و نمو حتما مواد مغذی، انرژی، پروتئین، کربوهیدراتها، ویتامین و مواد معدنی را در سه وعده صبحانه، نهار و شام و دو میان وعده به بدنشان برسد.
وی افزود: تغذیه مناسب علاوه بر رشد و نمود، باعث می شود تا دانش آموزان فراگیری مناسبی در محیط های آموزشی داشته باشند.
کارشناس تغذیه عنوان کرد: با توجه به اینکه اگر دانش آموز تایم صبح باشد باید حتما وعده صبحانه را میل کنند تا به دلیل افت قند دچار رکود درسی نشوند علاوه بر وعده صبحانه باید تا ظهر، حتما یک میان وعده هم دریافت کنند و اگر در تایم عصر باشند بین نهار و شام باید وعده ای را دریافت کنند اما اینکه محتوای این میان وعده سالم چه چیزی باشد بسیار مهم است.
مردانی تصریح کرد: بهترین پیشنهاد این است که مادران برای میان وعده صبح دانش آموزان از لقمه های ساده مانند نان و پنیر و گردو، تخم مرغ پخته، کره عسل به شکل ساندویچ را تهیه کنند که علاوه بر انرژی، مواد پروتئینی بدن دانش آموز را نیز تامین می کند، همچنین سیب و نارنگی بهترین میان وعده است و مغزها هم میان وعده های خوبی هستند.
وی خاطرنشان کرد: گاهی به بچه ها پول داده می شود تا میان وعده خود را از بوفه مدارس خریداری کنند که توصیه می شود در این صورت دانش آموزان حتما از کیک و شیر یا بیسکوئیت ساده استفاده نمایند و خوراکی را میل کنند که حتما از نظر بهداشتی تایید شده باشد.
کارشناس تغذیه اظهار داشت: حتما ساختمان بوفه مدارس باید بهداشتی باشد و فرد فروشنده از دستکش استفاده کند، از توزیع مواد خوراکی فله پرهیز شود چون ممکن است سبب انتقال آلودگی شود.
انتهای پیام /