چالشهایی که جامعه پزشکی با آن روبروست
وی ادامه داد: معتقدم هجمههای اخیر به خصوص بعد از پیک پنجم بر مبنای یک احساس کمبود و نیاز شکل گرفته که شکلگیری آن نیز دور از انتظار نبود.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: جامعه پزشکی با پنج چالش بزرگ روبهرو است که برای رفع آن به مشارکت حداکثری پزشکان و سازمانهای نظام پزشکی سراسر کشور نیاز داریم.
دکتر محمد رئیسزاده در نشست شورای هماهنگی نظام پزشکیهای خراسان بزرگ بیان کرد: یکی از بزرگترین چالشها هجمههایی است که علیه جامعه پزشکی ایجاد شده و میشود، هجمههایی است که هر روز به نحوی بروز و ظهور پیدا میکند. اخیرا هم که بیشتر روی موضوع افزایش ظرفیتها تمرکز شد و از این طریق بر جامعه پزشکی تاختند. باید بگویم این هجمهها خستگی را بر تن پزشکان ما باقی میگذارد.
وی افزود: گلایه من این است که می گذاشتید حالا که کمی آتش کرونا فروکش کرده، خستگی 20 ماه مبارزه با این پاندمی نفسگیر از تن کادر درمان بیرون میرفت و بعد این موارد را طرح میکردید. در کجای دنیا تنها با تکیه بر یک آمار و بدون در نظر گرفتن زیر ساختها اقدام به تغییر اساسی در نظام آموزشی سلامت میکنند. آیا تعداد پزشک به بیمار تنها ملاک تشخیص کمبود است؟ که اگر باشد باز این سوال مطرح است که چرا فقط برای جبران این کمبود تنها افزایش ظرفیتها راه علاج در نظر گرفته شد. ما 30 هزار پزشک در کشور داریم که طبابت نمیکنند؛ چرا که عملا درآمد و سختیهای اشتغال به این حرفه به لحاظ هزینه - منفعت توجیه ندارد. چرا سراغ رفع موانع فعالیت این پزشکان نمیرویم؟ چرا موضوع مهاجرت پزشکان را جدی نمی گیریم؟ کسانی که افزایش ظرفیتها را طرح کردند چرا در این موارد پاسخگو نیستند؟
طیف وسیعی از جامعه پزشکی به خصوص فارغ التحصیلان جوان مشکلات جدی معیشتی دارند
رئیس سازمان نظام پزشکی به مشکلات معیشتی و تعرفههای ناعادلانه خدمات سلامت به عنوان چالش دوم فرا روی جامعه پزشکی اشاره کرد و گفت: هجمه زیادی به پزشکان از این طریق وارد شده و پزشکان را زیادهخواه معرفی کردند. حقایق را نمی شود کتمان کرد. پزشکانی هستند که واقعا در رابطه معیشتشان مشکل دارند. طیف وسیعی از جامعه پزشکی به خصوص فارغ التحصیلان جوان مشکلات جدی معیشتی دارند. متاسفانه در این رابطه قیاسهای اشتباهی صورت گرفته و به عنوان استدلال بیان میشود. پزشکی که سالها درس خوانده و عمر و جوانی خود را صرف تحصیل و کشیکهای سخت و بیدارماندنهای شبانه کرده در تهران بزرگ با حقوق پایه کارگری میتواند زندگی کند؟
وی چالش مهم دیگر در حوزه پزشکی را چالش اخلاق حرفهای و اخلاق پزشکی دانست و گفت: همه پزشکان در معرفی چهره مناسب از جامعه پزشکی نقش دارند و این نقش در در مواجهه با تک تک بیماران شکل میگیرد. وی ادامه داد: تک تک ما در برابر تصویری که مردم در ذهن خود از پزشکان و کلیت جامعه پزشکی میسازند و ارائه میشود مسئول هستیم. جامعه پزشکی کشور 80 میلیون خدمت در ماه ارائه می کند. ممکن است در ارائه این حجم از خدمات سلامت، کاستیهایی در حوزه اخلاق حرفهای و پزشکی وجود داشته باشد اما مسئله این است که همین موارد اندک در چشم رسانه و جامعه بزرگ دیده میشود. خود ما باید مانع باشیم و نگذاریم که ناهنجاریهایی حتی محدود بروز و ظهور پیدا کند. ما همه در قبال اعتماد، اقبال و مورد وثوق بودن از سوی مردم مسئولیم. نباید حتی کوچکترین مشکلی در اخلاق حرفهای و پزشکی ما باعث صدمه زدن به این اعتماد و اقبال شود. در این رابطه نظام پزشکیهای سراسر کشور مسئولیت دارند. باید فرهیختگی جامعه پزشکی اولویت همه پزشکان باشد و در این مسیر نقش ارشادی نظام پزشکیها بسیار اثرگذار است. نظام پزشکیها در سراسر کشور باید با رصد و نظارت مستمر و استفاده از ابزار امر به معروف و نهی از منکر قبل از بروز مشکلات و مسائل جدی نسبت به رفع نواقص و ایرادات در حوزه مسائل اخلاق حرفهای اقدام کنند.
رئیسزاده گفت: تعامل و ارتباط اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر عامل موفقیت در امور صنفی و همچنین عامل توفیق در ارائه خدمات سلامتمحور به مردم است. نظام پزشکیهای شهرها باید خودشان پیگیر اعضا باشند. در شهرستانها ارتباطات گستردهتر شود و با اعضا ارتباط موثر و سازنده داشته باشند. هیچ چیزی به اندازه این ارتباطات راهگشای ما نیست.
رئیس سازمان نظام پزشکی تعارضات بین رشتهای را چالش مهم دیگر جامعه پزشکی خواند و بیان کرد: تعارضات و همپوشانیهای بین رشتهای به هر روی وجود دارد در مواردی دستورالعملها تغییر پیدا کرده و ممکن است بر تعارضات بیفزاید. این موارد را باید با پیگیریهایی در داخل جامعه پزشکی و از طریق کمیسیون صلاحیت حرفهای حل و فصل شود و حل این تعارضات را نباید به خارج از خانواده کشانید.
وی به توانمندسازی جامعه پزشکی و ارتقاء سطح علمی خدمات در این رابطه به عنوان چالش مهم دیگر فراروی جامعه پزشکی اشاره کرد و در این رابطه نقش سازمانهای نظام پزشکی را موثر و پر رنگ دانست و گفت: باید توانمندیهای پزشکانمان را بهروز کنیم و در این مسیر با برنامه و هدفمند حرکت کنیم.
رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه باید حفظ کرامت جامعه پزشکی را در اولویت قرار دهیم، گفت: برقرای تعامل سازنده با عموم مردم راه اصلی و مسیر درست حفظ این کرامت است. پزشکان زیادی در سطح کشور هستند که به صورت پراکنده خدمات داوطلبانه در مناطق محروم ارائه می کنند. در حوزه امور خیریه فعال هستند و یا در مطبهای شخصی خود حامی نیازمندان هستند. سازمان های نظام پزشکی در سراسر کشور باید این ظرفیتها شناسایی و سازماندهی کنند تا با همافزایی بیشتر، هم ارتباطات جامعه پزشکی با بدنه جامعه مستحکمتر شود و هم اینکه این خدمات به طور موثر و هدفمند و با توزیع مناسب در اختیار افرادی که نیاز واقعی دارند، قرار گیرد. در این رابطه پیشنهاد مشخص ما برگزاری اردوهای جهادی در مناطق محروم به طور ماهانه و مستمر است خیلی دور از دسترس نیست اگر سازمانهای نظام پزشکی در کشور همراهی و همکاری لازم را اعمال کنند. با راهاندازی چندگروه در هر شهر به طور ماهانه میتوانیم حجم وسعیعی از نیازهای درمانی مردم مناطق کم برخوردار را پاسخگو باشیم. اقدامی که به طور قطع رضایتمندی پزشکان داوطلب و مردم مناطق کم برخوردار را به دنبال خواهد داشت.
پیگیر رفع مشکلات حوزه سلامت و مسائل صنفی جامعه پزشکی هستیم
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پزشکی مشهد سید محمد پاکمهر، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست اظهار کرد: برگزاری نشست هماهنگیهای نظام پزشکی خراسان بزرگ اقدام موثر و مفیدی در ایجاد همافزایی جامعه پزشکی است و خوشحال هستم این نشست هماندیشی در این زمان حساس برگزار شده است.
وی در ادامه به ملاقات و برگزاری جلسه با نمایندگان سازمان بهداشت جهانی (WHO) اشاره کرد و گفت: به نمایندگی از مجلس در جلسات مشترکی با این نمایندگان حاضر بودم. در این جلسات در خصوص شرایط پساکرونا تحلیل و بررسی داشتیم. بخشی از این هجمههایی که امروز با آن روبهرو هستیم پایه و اساس آن در دوران اوج کرونا شکل گرفته است. به هر حال ما کمبودهایی داریم. در حالی که طبق استانداردها انتظار میرفت 40 درصد تختهای ما به بیماران کرونایی اختصاص یابد، در اغلب موارد با اشغال 100 درصدی تختها توسط بیماران کرونایی روبهرو بودیم.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی افزود: بر مبنای آمار و اطلاعات بانک جهانی، طی سالهای اخیر کشور ما از لحاظ برخورداری از تخت بیمارستانی پایینتر از میانگین جهانی قرار داشته و تعداد نفر نیروی کادر پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی در کشور ما کمتر از 1/5 نفر بوده که حداقل استاندارد 2/5 نفر است که 1/8 آن جزء حرفهای یعنی پرستار و 0/7 آن جزء غیر حرفهای شامل کمک پرستار و بهیار و هوشبری و اطاق عمل. به هر روی این کمبودها احساس میشود اما اینکه مسیر درست برای رفع این کمبودها چیست را باید دست اندرکاران حوزه سلامت و جامعه پزشکی تدبیر کنند.
وی ادامه داد: معتقدم هجمههای اخیر به خصوص بعد از پیک پنجم بر مبنای یک احساس کمبود و نیاز شکل گرفته که شکلگیری آن نیز دور از انتظار نبود.
پاکمهر ادامه داد: اگر چه کرونا هنوز تمام نشده اما ما باید برای دوران پساکرونا آماده باشیم. اینکه احساس نیاز در حوزه آموزشی دراین دوران شکل تازهای به خود گرفته است بدیهی است اما این ما هستیم که باید به بهترین روش و شیوه این نیاز را هدایت کرده و پاسخ دهیم به نحوی که کیفیت ارائه خدمات سلامت در سطح کشور حفظ شده و شرایط نیز رو به پیشرفت باشد.
وی با اشاره به اینکه مسیر درست رفع کمبودها اضافه شدن 3000 تا 5000 دانشجوی پزشکی به گردونه آموزشی نبوده و نیست، گفت: خوشبختانه نظام پزشکی و جناب آقای رئیسزاده در این رابطه هوشمندانه وارد عمل شدند و با هماندیشی و همفکری و پرهیز از تکروی کار را جلو بردند. معتقدیم هرگونه افزایش ظرفیت در رشته پزشکی و دستیاری بر اساس کارشناسی و نیازسنجی بهویژه کمبودها در مناطق محروم و کمبرخورداردر راستای تامین عدالت درخدمات سلامت به مردم صورت گیرد.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی افزود: ضعف بزرگی که احساس می شود در حوزه اطلاعرسانی و آگاهیدهی به عموم مردم است که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود. باید قبل از اینکه هجمهای علیه نظام سلامت و جامعه پزشکی روی دهد آن را شناسایی کرده و برای رفع علل ایجاد هجمه و همچنین هجمههای غیر معقول برنامه وجود داشته باشد. قبل از بروز مسائل باید تدبیر لازم صورت پذیرد تا اقناع افکار عمومی نیز راحت تر انجام شود.
پاکمهر افزود: به هر حال نگاهها با اطلاعرسانی به مردم تغییر خواهد کرد. خدمات ارائه شده از سوی نظام سلامت و جامعه پزشکی باید بیان شود. با کنار مردم بودن دید مردم هم تغییر پیدا میکند. مردم باید بدانند پزشکی که در اوج بحران کرونا به قیمت جانش پای سلامت مردم ایستاد به دنبال پول نیست. ما در انتقال این فداکاریها چه در حوزه پزشکی و چه در سایر خدمات حوزه سلامت نیاز به کار فراوان داریم.
وی با اشاره به افزایش آمار مهاجرت پزشکان از کشور گفت: کار ما صرفا تربیت نیرو نیست باید شرایط ماندگاری نیروی تربیت شده و دریافت خدمت از سرمایهگذاری انسانی که صورت گرفته را نیز مهیا کنیم. حتی همین روزها هم که کمی آتش کرونا فروکش کرده از کشورهای همسایه با پزشکان عمومی ما تماس می گیرند و پیشنهاد کار با شرایط ایدهآل ارائه می کنند.
پاک مهر گفت: برگزاری این جلسات باید ادامه یابد. تعاملات خوبی بین جامعه پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس وجود دارد و ما در مجلس پیگیر رفع مشکلات حوزه سلامت و مسائل صنفی جامعه پزشکی هستیم. پیشنهاد می کنم اعضای شورای عالی و اعضای مجمع عمومی نظام پزشکی کشور با کمیسیون بهداشت مجلس جلسات مشترک داشته باشند و چالش ها و معضلات جامعه پزشکی را بیان کنند.
همچنین بخوانید