چاپ بیش از 100 هزار مقاله علمی توسط دانشمندان ایرانی در سال 2021
وزیر علوم اظهار کرد: در سال 2021 بیش از 78 هزار سند علمی از ایران منتشر شده است و رتبه اول علمی را در منطقه از آن خود کریم. اگر مقالات فارسی را نیز به آن اضافه کنیم، بالغ بر 100 هزار مقاله علمی و پژوهشی اصیل توسط دانشمندان ایرانی به چاپ رسیده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدعلی زلفیگل؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بعدازظهر امروز در "افتتاحیه دهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایرانساخت" اظهار کرد: در سال 2021 بیش از 78 هزار سند علمی از ایران منتشر شده است و رتبه اول علمی را در منطقه به خود اختصاص دادهایم. اگر مقالات فارسی را نیز به آن اضافه کنیم بالغ بر 100 هزار مقاله علمی و پژوهشی اصیل توسط دانشمندان و پژوهشگران و دانشجویان ایرانی به چاپ رسیده است.
وی گفت: همزمان با خودنمایی برج تولید علم کشورمان ایران، خوشبختانه با همافزایی بین وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، برج فناوری و نوآوری کشور نیز درحال رشد و خودنمایی است. تمام تلاش دولت سیزدهم این است که شرایطی را ایجاد کنیم که ضمن صیانت از رشد علمی کشور و ارتقای آن، در زمینه فناوری و نوآوری هم بتوانیم دستاوردهای ارزشمندی را برای کشورمان ایران داشته باشیم.
زلفیگل تصریح کرد: بدیهی است که ما باید بررسی کنیم عواملی را که در زمینه تولید علمی باعث شدند کشورمان ایران رتبه اول را در منطقه پیدا کند همان عوامل را در زمینه فناوری و نوآوری نیز به کار بگیریم. ما باید نظام سنجش و انگیزش جدیدی را به کار بگیریم، همان نظام سنجشی که محققان، دانشجویان و دانشپژوهان ما را به سمت تولید علم هدایت کرد.
رونمایی از 12 محصول فناورانه در نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ایرانساختوی برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری را نمونه بارزی از این نظام سنجش و انگیزش دانست و گفت: نظام سنجش و انگیزش در وزارت علوم میتواند بخشهای مختلفی داشته باشد؛ به طور مثال این نظام میتواند در آییننامه ارتقای اعضای هیئت علمی، آییننامه ترفیع سالانه هیئت علمی، آییننامه پژوهانه اعضای هیئت علمی و پایههای تشویقی تاثیرگذار باشد.
زلفیگل با اعلام اینکه اخیراً پایههای تشویقی اعضای هیئت علمی را به 60 پایه ارتقا دادیم، خاطرنشان کرد: با حمایت معاون علمی ریاست جمهوری، افزایش پایههای تشویقی در هیئت دولت مصوب شد تا مراحل قانونی آن مشکلی نداشته باشد. بخشهای عمدهای از پایههای تشویقی را به تحقیقات نیازمحور و شاخصهای فناورانه اختصاص دادیم.
وزیر علوم، همچنین از بازنگری در آییننامههای ارتقای هیئت علمی در راستای اجرای نظام سنجش و پذیرش خبر داد و بیان کرد: تلاش ما بر این است که بخش فناوری را بر مبنای عملکرد هدایت کنیم و بهزودی آییننامه ارتقا و آییننامههایی که با نظام سنجش و انگیزش مرتبط است، مورد بازبینی قرار خواهند گرفت و سعی میکنیم که دامنه آنها را به گونهای تعیین کنیم که علاوه بر تولید علم به تحقیقات نیازمحور، نوآوری و فناوری توجه شود و عزیزانی که در این زمینه فعالیت میکنند همه در این نظام سنجش و انگیزش دیده شوند.
زلفی گل تصریح کرد: خوشبختانه با تأسیس معاونت فناوری و نوآوری در وزارت علوم، مدیریت جدیدی بر پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد حاکم شد و در حال حاضر مطالبات آنها بهتر شنیده و پیگیری میشود. تمام تلاش ما این است که معاونت فناوری و نوآوری ما کاملاً با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هماهنگ باشد؛ در حقیقت معاونت فناوری وزارت علوم یک بازوی توانمندی برای معاونت علمی ریاست جمهوری بوده و هیچگونه تقابلی با آنها نداریم بلکه تعامل و همافزایی در دستور کار قرار دارد.
وی مهمترین پروژه اولویتدار کشور را موضوع اشتغال عنوان کرد و گفت: در حال حاضر به نظر من باید پروژه اول کشور ما اشتغال باشد و معتقدم تمامی امکانات کشور در این راستا بسیج شود. اگر جوانان ما به موقع شغل داشته باشند، حتماً به موقع تشکیل خانواده خواهند داد و حتماً میزان امید در بین آنها افزایش پیدا میکند و ما یک جامعه پرنشاط خواهیم داشت.
وزیر علوم، بهترین محل برای سرمایهگذاری را هزینه کردن برای علم و فناوری و نوآوری دانست و افزود: اگر شرایطی را مهیا کنیم و سرمایهگذاری شایستهای در علم و فناوری داشته باشیم، به طور حتم مشکل اشتغال حل خواهد شد و به دنبال آن سایر مسائل هم حل خواهد شد. بدون شک دانشگاههای کشور بهترین محل برای تربیت نسل فرهیخته و متخصص هستند و به همین دلیل مقام معظم رهبری نیز به دانشگاهها عنایت ویژه دارند و از این باب است که باید توجه ویژهای به دانشگاهها، نخبگان دانشگاهی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری داشته باشیم.
زلفیگل خاطرنشان کرد: باید باور داشته باشیم که هزینه کردن در این عرصه بهترین نوع سرمایهگذاری است، چرا که در این عرصه انسانها به عنوان دانشمند و پژوهشگر تربیت و به جامعه تحویل داده میشوند.
به گفته وزیر علوم بدترین نوع خامفروشی، خامفروشی مغز، اندیشه و تفکر است و باید تلاش کنیم که در دانشگاههای ما دانشجویانی که وارد دانشگاه میشوند، از امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی مناسبی برخوردار باشند.
وی ضمن تأکید بر اختصاص پژوهانه مناسب به اعضای هیئت علمی دانشگاهها گفت: باید پژوهانه مناسبی در اختیار هیئت علمی قرار گیرد تا آنها بستر مناسبی برای رشد علمی، عقلی و تخصصی دانشجویان مهیا کنند و ما شاهد این باشیم که همیشه افراد فرهیخته و دانشمندان ما نامآور باشند.
وزیر علوم، در ادامه سخنان خود بهترین راه برای دستیابی به مرجعیت علمی را سرمایهگذاری در علم و فناوری عنوان کرد و افزود: در سال 83 چهار دانشمند یک درصد داشتیم و در حال حاضر بیش از 840 دانشمند یک درصد داریم و به این معنا است که مرجعیت علمی در کشور در حال خودنمایی است.
وی در پایان گفت: نهایت تلاش خود را خواهیم کرد که بسترهای سختافزاری و نرمافزاری شایسته را برای اساتید و دانشجویان مهیا کنیم تا این مرجعیت علمی، فناوری و نوآوری و دیپلماسی علمی و فناوری در بهترین نوع خود شکوفا شود.