شنبه 29 دی 1403

چرا باید روتختی‌ها را هر هفته عوض کرد

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
چرا باید روتختی‌ها را هر هفته عوض کرد

فرارو - تخت و ملحفه‌ها مکانی گرم و مناسب برای رشد میلیون‌ها باکتری، قارچ، کنه و ویروس هستند.

به گزارش فرارو به نقل از بی بی سی، ملحفه و روتختی پناهگاهی برای انواع باکتری‌ها هستند. این باکتری‌ها بر روی پوست زندگی می‌کنند و با ریختن سلول‌های مرده پوست به ملحفه و روتختی‌ها راه پیدا می‌کنند. اگرچه بیشتر این باکتری‌ها برای انسان‌ها بی‌ضرر هستند، اما در صورت وجود زخم باز می‌توانند وارد بدن شوند و سلامتی را به خظر بیاندازند. البته بیشتر این موارد در بیمارستان‌ها اتفاق می‌افتد.

ملحفه‌های بیمارستان‌ها در دمای بسیار بالا شسته می‌شوند که بیشتر باکتری‌ها را از بین می‌برد، اما آیا شستشوی خانگی برای از بین این باکتری‌ها و قارچ‌ها کافی است؟ در طی یک آزمایش در سال 2013 از یک روبالشی معمولی نمونه برداری شد و مشخص شد این روبالشی حاوی حدود 3 میلیون باکتری در هر سانتی متر مربع بود. این میزان حدوداً 17000 برابر بیشتر از باکتری‌های موجود بر روی یک صندلی توالت است.

در همین حال بررسی‌ها نشان می‌دهند حتی بالش‌ها نیز حاوی قارچ هستند. گرد و غبار موجود بر روی بالش‌ها غذای مورد نیاز و عرق کردن رطوبت لازم برای رشد این قارچ‌ها را فراهم می‌کنند. از آنجایی که اکثر افراد به ندرت بالش‌های خود را می‌شورند، این قارچ‌ها می‌توانند برای سال‌های طولانی زنده بمانند. تکان دادن و گردگیری بالش‌ها نیز این قارچ‌ها را در فضای اتاق پخش می‌کنند. این قارچ‌ها تا دمای 50 درجه سانتی گراد زنده می‌مانند پس شستن بالش‌ها در خانه برای از بین بردن آنها بی‌تأثیر است. به علاوه شستن بالش‌ها ممکن است آنها را بیشتر مرطوب کند و محیط بهتری برای رشد و تکثیر قارچ‌ها فراهم کند.

با توجه به زمانی که افراد در رختخواب می‌گذرانند و نزدیکی بالش به دهان، این یافته پیامد‌های مهمی برای بیماران مبتلا به بیماری‌های تنفسی، به ویژه آسم و سینوزیت دارند. بیش از نیمی از افراد مبتلا به آسم شدید به آسپرژیلوس فومیگاتوس حساسیت دارند و قرار گرفتن در معرض این قارچ می‌تواند باعث بروز بیماری‌های مزمن ریوی در افرادی شود که قبلاً از بیماری سل یا بیماری ریوی مرتبط با سیگار کشیدن رنج می‌بردند. به گفته دنینگ، در حالی که 99.9 درصد از افراد با سیستم ایمنی سالم می‌توانند به راحتی با این قارچ‌ها کنار بیایند، در افراد دارای نقص ایمنی، قارچ می‌تواند بر سیستم دفاعی ضعیف میزبان غلبه کند و باعث عفونت‌های کشنده شود.

افراد مبتلا به سرطان، کسانی که پیوند عضو انجام داده‌اند یا مبتلا به کووید یا آنفولانزا شدید شده‌اند می‌توانند در اثر استنشاق این قارچ‌ها دچار یک بیماری به نام آسپرژیلوزیس تهاجمی شوند. در طی این بیماری قارچ‌ها فقط وارد ریه می‌شود و بافت ریه را از بین می‌برند. با وجود تمام این اطلاعات برای رعایت بهداشت و حفظ سلامت چه راهکار‌هایی مورد نیاز است؟

اگر به آسم یا بیماری ریوی یا بیماری سینوسی مبتلا نیستید، باید هر دو سال یکبار بالش خود را تعویض کنید، اما افرادی که از این بیماری‌ها رنج می‌برند باید هر سه تا شش ماه یک بالش جدید بخرند. اکثر کارشناسان همچنین توصیه می‌کنند که روتختی و روبالشی‌ها را به صورت هفتگی بشویید. علاوه بر شستن ملحفه‌ها، اتو کردن آنها نیز تعداد باکتری‌ها را کاهش می‌دهد. اتو کردن یک روش عالی برای از بین بردن باکتری‌ها است، اما اگر وقت این کار را ندارید و به بیماری خاصی مبتلا نیستید این باکتری‌ها خطری برای سلامتی شما نخواهند داشت.

با این حال اگر بیمار هستید، سیستم ایمنی بدنتیان آسیب‌پذیر یا فرزند دارید بهتر است از روش‌های شستوشو با دمای بالاتر استفاده کنید. خوابیدن حیوانات خانگی بر روی تخت و کار‌هایی مانند دوش نگرفتن قبل از خواب، خوابیدن با لباس‌های کثیف یا با آرایش بر روی ملحفه‌ها و خوردن وعده‌های غذایی روی تختخواب نیز باعث افزایش تعداد باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود. اگر چنین عادت‌هایی دارید بهتر است بیشتر از یک بار در هفته ملحفه‌های خود را با پاک کننده مناسب و دمای بالا بشویید.

از دست ندهید

نودل مرغ و سبزیجات آسیایی؛ یک بشقاب غذای خوشمزه و هیجان‌انگیز!

قانون 80/20 ازدواج شما را نجات می‌دهد

طرز تهیه کیک هویج رژیمی؛ سالم و بدون شکر

این 6 غذای سالم به لاغری کمک نخواهند کرد