چهارشنبه 16 آبان 1403

چرا به مسافران کشور‌های منطقه ارز مقصد تخصیص پیدا نمی‌کند؟/ نمونه موفق اختصاص دینار اربعین قابل تکرار است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
چرا به مسافران کشور‌های منطقه ارز مقصد تخصیص پیدا نمی‌کند؟/ نمونه موفق اختصاص دینار اربعین قابل تکرار است

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: شورای جهانی سفر و گردشگری، آمار سفر کشور‌ها در سال 2021 را ارائه کرده است. بر اساس این آمار ترکیه، عراق و امارات متحده عربی به ترتیب با 71، 13 و 6 درصد جزو سه کشور پر رفت و آمد ایرانیان هستند. باوجود این آمار، لیر ترکیه، دینار عراق و درهم امارات در بین سایر ارز‌ها بیشترین خواهان برای خرید و فروش ارز مسافرتی را ندارد؛ بلکه رتبه اول...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: شورای جهانی سفر و گردشگری، آمار سفر کشور‌ها در سال 2021 را ارائه کرده است. بر اساس این آمار ترکیه، عراق و امارات متحده عربی به ترتیب با 71، 13 و 6 درصد جزو سه کشور پر رفت و آمد ایرانیان هستند.

باوجود این آمار، لیر ترکیه، دینار عراق و درهم امارات در بین سایر ارز‌ها بیشترین خواهان برای خرید و فروش ارز مسافرتی را ندارد؛ بلکه رتبه اول خرید ارز را دلار تصاحب کرده است!

ارز اربعین تجربه خوبی که می‌تواند دوباره تکرار شود

بانک مرکزی در اربعین سال جاری، اتفاقی جدید از سال‌های گذشته را رقم زد و بازار ارز با رویه‌ای متفاوت در عرضه ارز اربعین مواجه شد. باوجود اینکه سال‌های گذشته به زائران اربعین، دلار تخصیص می‌یافت اما امسال در راستای سیاست "دلارزدایی" بانک مرکزی، عرضه دلار برای زائران کربلا به کلی حذف و دینار جایگزین آن شد. مشکلی که باوجود این اتفاق رفع شد، حذف دلالان بازار ارز بود. اصولا به دلیل فشار تقاضا برای خرید دلار، بازار ارز در این مدت نوساناتی را تجربه می‌کرد که باعث افزایش قیمت دلار می‌شد، اما با ارائه دینار، دیگر چنین مسائلی رخ نداد.

اکنون می‌توان تجربه ارز اربعین را به سایر کشور‌ها تعمیم داد. در ابتدا می‌توان به مسافران کشور‌های پر رفت و آمد، مانند ترکیه، عراق و امارات ارز همان کشور را تخصیص داد. تخصیص ارز کشور مقصد به مسافران، از طرفی در راستای دلارزدایی است و از طرف دیگر، از کاهش ارزش پول مسافران، به دلیل تبدیل زیاد پول جلوگیری می‌کند. در حال حاضر پول در دست مسافر یک بار در کشور مبدا به دلار و بار دیگر در کشور مقصد به ارز ملی آن کشور، تبدیل شده و در همین تبادلات از ارزش آن پول کاسته می‌شود.

کاهش استفاده از ارزهای با کیفیت

نکته قابل توجه دیگر این است که کاربرد بالای دلار و یورو در معاملات تجاری و جهان‌روا بودن آن‌ها باعث شده است مطالبه کشورها برای این دو ارز باشد؛ بنابراین دلار و یورو برای ما در تجارت، ارزی ارزشمند محسوب می‌شود. اجرای این سیاست که به مسافران کشور‌های منطقه، ارز ملی کشور مقصد تخصیص پیدا می‌کند، باعث می‌شود فشار تقاضا از سمت مسافران کم شود و ارز بیشتر و به اصطلاح باکیفیت تری در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد. به این ترتیب مانوور بانک مرکزی روی مسائل تجاری کشور نیز بیشتر خواهد شد.