چرا «مردان» کمتر از «زنان» عمر میکنند؟
گروه سلامت خبرگزاری فارس - محمد تاجیک:مردان به عنوان نیمی از جمعیت کشور و عامل محوری در اشتغال نقش بسیار مهمی در توسعه زندگی فردی، اجتماعی و در نهایت یک کشور دارند و این نیروی مولد در صورتی میتواند کیفیت مطلوب و اثر گذاری بر خود، خانواده و جامعه داشته باشد که از نظر جسمی و روحی در سلامت بسربرد؛ چراکه بروز هر نوع بیماری به ویژه بیماریهای مزمن جسمی و روحی میتواند سطح فعالیت و تلاش هر مردی را متأثر کرده و راندمان آن را بشدت کاهش دهد.
در سال 1398 جمعیت کشورمان به حدود 83 میلیون نفر رسیده است و متوسط طول عمر یا همان شاخص امید به زندگی از 59 سال در اوایل انقلاب به 74 سال رسیده که این موضوع 75.5 سال برای خانمها و 72.5 سال برای آقایان است.
مرد یک خانواده نماد عزت و سربلندی آن خانواده است و کوشش و تلاش روزانه چنین فردی مایه افتخار اهل خانه بوده و همین تلاش و ز حمت در مسیر کسب روزی، میتواند الگویی برای فرزندان باشد و آنها نیز با الگو قرار دادن والدین خود به ویژه پدران به تلاش و کوشش در مسیر زندگی پرداخته و به پیشرفت مورد نظر خود دست یابند.
امروزه با توجه به زندگی صنعتی و بسیار فشرده مردم در اقصی نقاط جهان و به ویژه در ایران و تلاش بعضا خارج از توان برخی افراد در جهت تأمین معیشت خانواده خود، سلامت جسمی و روانی برخی از مردان را دچار مخاطراتی میکندو در بسیاری موارد نیز به دلیل عدم توجه به این بیماریها و درمان آنها منجر به ناتوانی فرد شده و حتی مرگ افراد را به دنبال دارد؛ در حالی که میتوان با دقت نظری در وضعیت سلامت خود و پیگیری روند درمان، از بروز حوادث ناخوشایند و حتی جان دادن نیز جلوگیری کرد.
در این میان، ضعف دانش سلامت افراد در جامعه به ویژه در مردان، درگیر بودن شدید مردان با شغل روزانه، هزینههای بالای درمان، نبود پوشش بیمهای مناسب در درمان برخی بیماریها و عدم توان مالی لازم برای پرداخت هزینههای درمانی؛ جملگی از عواملی هستند که باعث بروز بیماریهای مختلفی در مردان شدهاند؛ البته نقش تغذیه و اصلاح سبک زندگی نیز از جمله عوامل مهمی است که میتواند تأثیر بسزایی در سلامت مردان داشته باشد.
15 تا 21 ژوئن یعنی 26 خرداد الی یکم تیر به عنوان هفته جهانی سلامت مردان انتخاب شده است. امسال به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید -19 در مردان، شعار این هفته در سطح بینالمللی «برای کووید -19 اقدام کنید» در نظر گرفته شده است.
سید حامد برکاتی، مدیر کل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: از آنجا که در سال جاری به دلیل شدت ابتلا و مرگ و میر کووید 19 در مردان، شعار این هفته در سطح بینالمللی «برای کووید 19 اقدام کنید» در نظر گرفته شده است؛ مناسبت مذکور فرصت مغتنمی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه مردان، سازمانهای دولتی، غیر دولتی و صنوف مختلف در خصوص کووید 19 به شمار میآید.
برکاتی گفت: ایران یکی از کشورهای پیشرو در جهان برای اجرای برنامههای سلامت مردان از جمله برنامههای آموزشی و کمپین هفته ملی سلامت مردان است. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: در چنین شرایطی اطلاع رسانی، تلاش برای افزایش آگاهی مردان به موضوع سلامتی به طور کلی و بیماری کووید 19 به شکل اختصاصی مبتنی بر ویژگیهای فرهنگی واجتماعی هر منطقه و تشویق مردان به مشارکت در توسعه برنامههای بهداشتی پایه میتواند به عنوان یک راهکار برای عبور از بحران فوق بوده و فرصت مناسبی برای اطلاع رسانی و حساس سازی جامعه و دولت در خصوص اهمیت سلامت مردان در خانواده و جامعه است.
وی افزود: در این زمینه اقدامات متعددی در زمینه سلامت مردان صورت گرفته است؛ از جمله تدوین و اجرای موفق پایلوت برنامه سلامت مردان میانسال در 5 دانشگاه، تدوین پروتکلهای خود مراقبتی مردان کشور، اجرای کمپین های مختلف در هفته ملی سلامت مردان، اجرای پروژه های تحقیقاتی و هماهنگیهای بین بخشی متعدد در زمینه سلامت مردان، مکاتبات و گزارشهای متعدد بینالمللی در زمینه سلامت مردان، ارتباط منسجم و مداوم با دانشگاههای علوم پزشکی کشور در زمینه سلامت مردان است.
اگرچه از کوچک تا بزرگ و زن و مرد در معرض خطر کرونا ویروس هستند، اما سن و جنس به عنوان دو فاکتور مهم در ابتلاست؛ تاکنون موارد آلودگی و شدت ابتلا و مرگ و میر در مردان بیشتر از زنان بوده است
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به سند ملی سلامت مردان ایران، توضیح داد: از سال 98 نیز تدوین سند ملی سلامت مردان توسط دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس پیگیری شده است و با همکاری همه جانبه بیش از 25 سازمان دولتی و خصوصی و انجمنهای علمی مرتبط با برگزاری 23 جلسه مدیریتی و با بهره گیری از نظرات کارشناسی 99 نفر از صاحب نظران و مراکز تحقیقاتی و علمی تدوین شده است. دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی نیز بررسی سند در کمیسیون عالی را در برنامه سال 99 خود قرارداده است و پس از تصویب آن، در سال جاری تدوین و اجرای برنامههای عملیاتی آغاز خواهد شد.
برکاتی با اشاره به اهمیت توجه به کرونا در مردان، ادامه داد: در زمینه بیماری کووید 19 نیز موضوع سلامت مردان از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ اگرچه افراد جامعه از کوچک تا بزرگ و زن و مرد در معرض خطر کرونا ویروس هستند، اما سن و جنس به عنوان دو فاکتور مهم در ابتلا یا شدت علایم تاثیر گذار هستند. تاکنون موارد آلودگی و شدت ابتلا و مرگ و میر در مردان بیشتر از زنان بوده و این افراد نیازمند مراقبت و توجه بیشتر هستند.
وی افزود: مهمترین عواملی که در ابتلا و شدت بیشتر عوارض کووید 19 در مردان نقش داشته و در مطالعات مختلف در نقاط مختلف دنیا مورد تاکید قرار گرفتهاند، عبارتند از؛ دلایل بیولوژیکی مانند دلایل ژنتیکی، هورمونی و آنزیمها، دلایل مربوط به پروفایل اجتماعی و مسئولیت شغلی و اقتصادی مردان که سبب مواجهه بیشتر آنان با عوامل خطر میشود و دلایل فرهنگی از جمله باور غلط مردان مبنی بر برتر بودن و قوی تر بودن مردان نسبت به زنان و در نتیجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت که سبب میشود مردان کمتری به مراکز درمانی مراجعه کنند و به انجام آزمایش تن دهند یا کمتر از زنان به رعایت اصول بهداشتی تعریف شده مانند شستشوی مکرر دستها، استفاده از ماسک و دستکش مبادرت ورزند.
وی بیان داشت: همچنین وجود بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی عروقی (فشارخون بالا، دیابت، بیماری عروق قلب و بیماری عروق مغز) بیشتر در مردان نسبت به زنان و همین طور رفتارهای ناسالم مردان مانند بی تحرکی، تغذیه ناسالم و مصرف دخانیات از جمله عوامل مهم و موثر در این تفاوت است و باید گفت هیچ چیز به اندازه یک برنامه غذایی کامل و صحیح به همراه فعالیت فیزیکی مناسب به تقویت سیستم دفاعی کمک نمی کند.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: همچنین در زمان فاصله گذاری اجتماعی، پرهیز از زندگی بی تحرک و فعالیت بدنی کافی در این گروه از اهمیت زیادی برخوردار است و از سوی دیگر، فعالیت بدنی با شدت متوسط، ایمنی بدن را در مقابل بیماری کرونا بالا میبرد؛ هم چنین در کاهش استرسهای ناشی از این بیماری موثر است.
دلایل ژنتیکی، هورمونی و آنزیمها، دلایل مربوط به مسئولیت شغلی و اقتصادی مردان که سبب مواجهه بیشتر آنان با عوامل خطر میشود و دلایل فرهنگی از جمله باور غلط مردان مبنی برقوی تر بودن نسبت به زنان؛ از علل ابتلای بیشتر مردان به کروناست
وی تصریح کرد: در صورت ابتلا به کرونا در مصرف کنندگان دخانیات نسبت به افراد دیگر، علائم شدیدتر و کشنده تری ایجاد میشود؛ چرا که در این افراد ظرفیت قلبی ریوی، تحت تاثیر قرار می گیرد و اینچنین مردانی از سطح ایمنی پائین تری برخوردار هستند.
باید بدانیم بسیاری از خطرات بهداشتی که سلامت مردان را تهدید میکند، قابل پیشگیری است. مردان قادرند با توجه به سلامت خود تنها با کمی تغییر در شیوه زندگی هم عمر طولانیتری داشته باشند و هم سالمتر زندگی کنند.
«بیماریهای قلبی» یکی از تهدیدات سلامت مردان است اما با پیش گرفتن شیوه سالم زندگی می توان از این خطر رهایی پیدا کرد. به عنوان نمونه اگر سیگار یا هر نوع ماده دخانی مصرف میکنید آن را همین امروز ترک کرده و حتی سعی کنید با دود سیگار افراد سیگاری مواجه نشوید.
«داشتن رژیم غذایی سالم» رژیمی که سرشار از میوه و سبزی و دارای غلات و حبوبات، فیبر و ماهی است. غذاهایی را انتخاب کنید که اسید چرب غیراشباع داشته و دارای نمک کم باشد؛ اگر سطح کلسترول خونتان بالاست یا فشارخون بالا دارید، به توصیههای پزشکی توجه کنید؛ حتما در برنامههای روزانه خود جایی برای ورزش قرار دهید. وزنتان را در حد ایدهآل نگهدارید. اگر دیابت دارید، حتما قندخون را تحت کنترل داشته باشید. استرس زندگی خود را کنترل کنید.
«سرطان ریه» یکی دیگر از دلایل مرگ و میر در میان مردان است که این بیماری عمدتا در اثر کشیدن سیگار ایجاد میشود. طبق آمارهای انجمن سرطان آمریکا، بعد از سرطان ریه، سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ سلامت مردان را تهدید میکند.
ورزش را فراموش نکنید؛ وزنتان را کنترل کنید و اجازه ندهید اضافهوزن پیدا کنید و چاق شوید. اگر در محیطهایی کار میکنید که عوامل خطرناک در آن وجود دارد هر از چند گاهی از نظر پزشکی معاینه شوید.
بروز حوادث و آسیب دیدن مردان از عوامل مهم تهدید کننده سلامت آنهاست؛ مانند حوادثی که هنگام موتورسواری اتفاق میافتد و این موضوع نیز در اثر عدم رعایت نکات ایمنی و پیشگیرانه است؛ از این رو به مردان توصیه میشود برای کاهش خطر تصادفات حتما هنگام رانندگی از کمربند ایمنی استفاده کنند.
«دیابت» به ویژه نوع دوم که شایعترین نوع دیابت است، از جمله بیماریهای شایع در مردان است؛ برای پیشگیری از دیابت اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کاهش دهید و در رژیمغذایی خود از میوه و سبزی و غذاهای کمچرب استفاده کرده و در برنامه روزانه خود فعالیت جسمی را هم بگنجانید.
سید جلیل حسینی، فوق تخصص ارولوژی و رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس درباره «وضعیت سلامت مردان و بیماریهای مخصوص آنها»، اظهار داشت: بحث سلامت مردان در همه دنیا مورد توجه قرار گرفته و در ایران نیز ما از 15 سال قبل به این موضوع پرداختهایم.
وی ادامه داد: به طور کلی بیماریها و مرگ و میر در جنس مرد بیشتر از زن است؛ برای نمونه در پسران زیر 5 سال میزان میرایی 11 درصد بیشتر از دختران بوده، کوتاه قدی و لاغری، اضافه وزن و عفونت HIV در مردان بیشتر از زنان است؛ همچنین بیماری سل در مردان نیز 2 برابر بیشتر از زنان است.
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: اگر به سنین 30 تا 70 سال نگاه کنیم، در بیماریهای غیرمزمن احتمال مرگ در مردان 1.5 برابر بیشتر از زنان است؛ ضمن اینکه خودکشی در مردان حدود 2 برابر، مرگ در تصادفات جادهای 2 برابر و قتل و دگرکشی 4 برابر در مردان بیشتر از زنان است.
حسینی افزود: مرگ ناشی از آلودگی هوا نیز در مردان بیشتر بوده و 1.3 تا 1.5 است. همچنین امید به زندگی در مردان کمتر از زنان است؛ سالهای از دست رفته سلامتی که فرد نمیتواند فعالیتی داشته باشد در مردان بیشتر است؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا به بحث سلامت مردان پرداخته شود.
وی بیان داشت: فوت ناشی از بیمارهای قلبی و عروقی، تصادفات، سرطان ریه و نای، نارساییهای تنفسی، سرطان معده، سکتههای مغزی، سرطانهای حنجره، سرطان کبد، همچنین سرطان گوارش، سرطان مثانه و معده در مردان بیشتر از زنان است.
*33 علت مرگ که در مردان بیشتر از زنان است
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه اگر 40 علت مرگ در جهان را مورد بررسی قرار دهیم، در 33 مورد میزان مرگ در مردان بیشتر از زنان است، گفت: دو دهه است که به موضوع سلامت مردان پرداخته شده و در ایران نیز از سال 84 این موضوع جزء اولویتها قرار داده شد. حسینی متذکر شد: در برخی کشورها توسط خیریهها اقدام میشود؛ برای نمونه در کشورهای اروپایی در ماه نوامبر مردان با گذاشتن سبیل از یک ماه قبل به یکدیگر خبر میدهند که به روز مردان نزدیک میشویم و یادآوری میکنند تا به بررسی بیماریهای مخصوص مردان توجه کرده و به مراکز درمانی مراجعه کنند.
وی گفت: در 15 سال اخیر ما اطلاعرسانیهایی در خصوص سلامت مردان انجام دادهایم که به نظر میرسد آگاهی جامعه در این خصوص به طور متوسط افزایش پیدا کرده است و مرکز تحقیقات سلامت مردان و مجله سلامت مردان را ایجاد کردهایم و تحقیقات بسیار وسیعی در این خصوص در کشور انجام و تدوین شده است.
اگر 40 علت مرگ در جهان را مورد بررسی قرار دهیم، در 33 مورد میزان مرگ در مردان بیشتر از زنان است
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ابراز داشت: مسیر دیگر، متوجه کردن خود جامعه مردان نسبت به این بیماریهاست. راه دیگر سیستمهای سلامتی و به خصوص معاونت بهداشت وزارت بهداشت و سازمانهای تصمیمگیرندهای مانند سازمان برنامه و بودجه است تا به این موضوع مهم بپردازد؛ چرا که در جامعه ما در بسیاری از بیماریها آمار بالایی داریم که میتوانیم با وارد کردن موضوع سلامت مردان در شبکههای بهداشتی، اختصاص بودجه و پشتیبانی از سند سلامت مردان که به تازگی توسط بخشی از وزارت بهداشت تنظیم شده به آن بپردازیم.
جلیلی تصریح کرد: در سطح جهانی نیز ما در خصوص سلامت مردان جزو کشورهای پیشرو هستیم؛ چرا که قبل از ما 4، 5 کشور جهان به موضوع سلامت مردان توجه کرده بودند و در منطقه نیز اطلاعات زیادی در این خصوص ندیدهام؛ در نتیجه ما باید در گردآوری و نتیجه بخشی در تحقیقات، در پشتیبانی از سند سلامت مردان و لحاظ کردن سلامت مردان در سیستم بهداشتی پیشرو باشیم.
آقایان حدود 15 درصد بیشتر از زنان مبتلا به کرونا میشوند و میزان مرگ و میر در مردان 30 درصد بیشتر از زنان بوده است
وی اضافه کرد: باید سیستمی را طراحی کنیم تا مردان بتوانند به راحتی مراجعه کنند؛ چرا که اکثر آقایان در ساعات اداری نمیتوانند به این مراکز مراجعه کنند تا مورد معاینه قرار گیرند.
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره «میزان شیوع کرونا در مردان»، افزود: درباره موضوع ابتلای افراد به کرونا اخیرا ما مطالعهای انجام دادهایم که نشان داده شد آقایان حدود 15 درصد بیشتر از زنان مبتلا به کرونا میشوند و میزان مرگ و میر در مردان 30 درصد بیشتر از زنان بوده است.
جلیلی یادآور شد: در خصوص ابتلای بیشتر مردان به کرونا باید گفت مردان به علت اینکه اقتصاد خانواده به آنها بستگی دارد، خود را بیشتر در معرض محیط قرار میدهند و در نتیجه بیشتر با این بیماری درگیر میشوند اما واقعیت این است که امروز میتوان با رعایت اصول بهداشتی کرونا را کنترل کرد.
وی با بیان اینکه کرونا برای مدت طولانی همراه ما خواهد بود، بیان داشت: باید تعارفات را کنار بگذاریم و هنگام مواجهه با یکدیگر دستورات بهداشتی را رعایت کرده از ماسک استفاده کنیم و فاصله 1.5 تا 2 متری را با هر فردی که قصد ارتباط و صحبت داریم رعایت کنیم؛ چراکه این کار سختی نیست. امروز در 5 استان وضعیت کرونا قرمز شده است و مردم میتوانند با رعایت مسائل بهداشتی در کاهش آن مؤثر باشند.
*مردان ویزیت مشاوره سلامت انجام دهند
رئیس مرکز تحقیقات سلامت مردان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: توصیه بنده به مردان این است که تا ویزیتهای مشاورهای را با مراجعه به نزدیکترین مرکز بهداشتی خود داشته باشند؛ همچنین میتوانند با یک مرخصی دو ساعته به نزدیکترین مرکز رفته و ویزیت و مشاوره شوند.
جلیلی افزود: سرطان پروستات علائمی شبیه به بزرگ شدن پروستات دارد و از سن 45 سالگی در مردان شروع میشود؛ در نتیجه توصیه میشود مردان از این سن یک بار تست سرطان پروستات را بدهند؛ البته باید قبل از آن ویزیت و معاینه شوند و هر 4 تا 5 سال یکبار نیز توصیه میشود این تست تکرار شود.
وی با تاکید بر توجه ویژه به سلامت مردان در نظام سلامت، اظهارداشت: سنجه امید به زندگی در مردان ایرانی به طور محسوس 2.5 تا 3 سال در مقایسه با زنان کمتر است.
علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره وضعیت سلامت مردان، اظهار داشت: احساس کاذب سلامت در میان مردان بیشتر است؛ در نتیجه کمتر به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه میکنند و سهم مراجعه مردان به مراکز بهداشتی و درمانی 10 تا20 درصد از کل مراجعات است.
زالی در مورد خطرپذیری و مشکلات آقایان، گفت: آقایان سه برابر خانمها در معرض سقوط قرار دارند؛ همچنین مردان تا 10 برابر بیشتر در معرض اعتیاد هستند.
وی با اشاره به سهم بیشتر مردان در ابتلا به انواع سرطانها، افزود: سرطانهای معده، پوست، پروستات، روده بزرگ و مثانه به ترتیب شایع ترین سرطانها در میان مردان ایرانی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: در زمینه بیمار های روانی که منجر به افزایش مرگ و میر میشود، سهم مردان حدود چهار تا پنج برابر زنان است.
*سطح سواد سلامت آقایان از خانمها کمتر است
وی خاطرنشان کرد: اگرچه میزان سطح تحصیلات آقایان در ایران بیشتر از خانم هاست، برخلاف انتظار سطح سواد سلامت آقایان از خانم ها کمتر است و از آنجا که آقایان توجه کمتری به سلامتی خود دارند؛ بنابراین باید چترهای حمایتی بیشتری برای مردان در نظر گرفته شود.
زالی با اشاره به بیشتر بودن مخاطرات شغلی برای مردان، گفت: متاسفانه فرهنگ حفاظت و ایمنی کمتر رعایت میشود؛ این در حالی است که میتوان با آموزشهای ساده و مقدماتی از بسیاری از مخاطرات پیشگیری کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به ضرورت توجه به سلامت مردان و تاثیر آن بر سلامت باروری، اظهار داشت: در باروریها معمولا بیشترین توجه و مراقبت مربوط به جنین و زنان است و کمتر به سلامت مردان و تاثیر آن بر سلامت باروری توجه میشود؛ در حالی که سلامت مردان بسیار مهم است.
خانمها اصولا عادت دارند با هم جنس یا دوستان خود درد و دل کنند اما مردان معمولا مسائل خود را به درون خود ریخته و در مرحله جدی بصورت اختلال بروز میدهند
سلامت روان یکی از شاخصهای مهم در ارزیابی سلامت مردان در جوامع مختلف است؛ چراکه اگر سلامت مردان از نظر روحی و روانی دچار مخاطره شود، اثرات نامطلوب خود را بر ارکان مختلف جامعه و خانواده گذاشته و پیامدهای منفی آن به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر سایر اقشار و سطوح جامعه اثر گذار است.
غلام رضا حاجتی، روانپزشک در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس درباره وضعیت سلامت روان مردان اظهار داشت:در کشورمان پیمایشی در حدود 5 سال پیش صورت گرفته است؛ البته این پیمایش اکنون نیز انجام شده و اما نتایج آن منتشر نشده است.
وی ادامه داد: شیوع اختلالات روانی در جامعه 23 تا 24 درصد است و این میزان تقریبا در تمام دنیا نیز بین 23 تا 25 درصد است؛ یعنی این میزان از مردم دچار اخلالات روانی هستند؛ به عبارت دیگر از هر 4 نفر در ایران یکی دچار اختلالات روانی است.
این روانپزشک یادآور شد: شیوع اکثر اختلالات روانی در خانمها 2 برابر آقایان است اما نکته مهم این است که خانمها برای درمان به روانپزشک و روان شناس مراجعه میکنند اما مردان مراجعه نمیکنند.
حاجتی تصریح کرد: مهمترین موضوع در عدم مراجعه مردان برای درمان اختلالات روانی بحث انگ است که حاصل یک تفکر قدیمی است؛ مثلا ممکن است فردی دچار وسواس باشد و سالها این بیماری را داشته باشد و آسیبهای دیگری به بدن از جمله پوستش وارد شود اما هرگز دنبال درمان اصلی بیماری خود نرود.
وی متذکر شد: جامعه سالمی میتواند به اهداف خود برسد که افراد آن سالم باشند. مردان خیلی اوقات مشکلات خود را به صورت پرخاشگری بروز میدهند و مثلا در خانواده بر خانم خانه و فرزندان این را نشان میدهند.
این روانپزشک افزود: خانمها اصولا عادت دارند با هم جنس یا دوستان خود درد و دل کنند اما مردان معمولا مسائل خود را به درون خود ریخته و در مرحله جدی بصورت اختلال بروز میدهند.
این روانپزشک خاطرنشان کرد: بیشترین مراجعان به کلینیک و مطبهای روانپزشکی خانمها هستند و مردان به سلامت روان خود توجهی ندارند. مردان فکر میکنند از پس همه کارها بر میآیند و مثلا برخی از مردان عنوان میکنند «من خوم مشاوره میدهم و حالا برای مشاور بروم روانپزشک یا روان شناس.»
حاجتی بیان داشت: مردان عادت دارند تا به عنوان نان آور خانواده فعالیت کنند و تفکر آنها این است که نان آور خانواده هستیم و تمام کارهایمان را انجام میدهیم؛ در نتیجه مهمترین موضوعی که گریبان سلامت روان مردان را گرفته «غفلت» است و مهمترین بخش غفلت در تربیت فرزندان خود را نشان میدهد.
وی ابراز داشت: دید 90 درصد پدران این است که ما تلاش میکنیم و نان آور خانواده هستیم، پس دیگر چه چیزی از ما میخواهید؟ در حالی که بسیاری از مشکلات نوجوانان و جوانان ناشی از عدم ارتباط با والدین است. پرخاشگری والدین ابتدا به خود و بعد به اطرافیان آسیب میرساند.
این روانپزشک بیان داشت: در مردانی که کار نمیکنند و بازنشسته شدهاند یا به خاطر مشکلات کار خود را از دست دادهاند یا در محل کار دچار مشکلاتی هستند بشدت در معرض اختلالات روانی قرار دارند.
حاجتی ادامه داد: بسیاری از افرادی که دوره کاری خود را گذرانده و بازنشسته میشوند اگر فعالیتی را جایگزین کار قبلی خود نکنند این شخص به سرعت دچار افسردگی و زوال میشودو ممکن است خیلی زود جان خود را نیز از دست بدهد.
وی متذکر شد: باید برای گروههای سنی بالا برنامههای طراحی کنیم تا به فعالیت اجتماعی پرداخته تا از زوال عقل و بروز سکتههای مغزی و قلبی جلوگیری شود.
به گزارش فارس، موضوع سلامت مردان باید همواره از دو منظر مورد توجه جدی قرار گیرد؛ یکی وظیفه هر مردی در جامعه در هر سنی است که وضعیت جسمی و روحی خود را رصد کرده و در صورت وجود بیماری و نقصانی در آن، درمان لازم را دنبال کند و دومین وظیفه بر عهده نظام سلامت و وزارت بهداشت است تا با در نظر گرفتن تسهیلات و امکانات لازم و مساوی در نقاط مختلف کشور، سطح سلامت مردان را ارتقا داده و از آسیب دیدن سلامت جسمی و روانی مردان جلوگیری کند تا بتوان خانواده و جامعه سالمی را داشته باشیم.
انتهای پیام /
سلامت زنان خانواده جامعه سلامت زنان خانواده جامعه بیماری مرگ و میر دیابت سلامتی محمد تاجیک