دوشنبه 5 آذر 1403

چند نکته درباره طرح تعالی خانواده

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
چند نکته درباره طرح تعالی خانواده

طرح تعالی خانواده و فرزند آوری نشان از دغدغه مسئولین نسبت به آینده کشور دارد، اما چنین طرحی نیازمند عمق بیشتر برای به نتیجه رسیدن است.

خبرگزاری میزان - بسته‌های تشویقی در طرح مجلس شورای اسلامی دیده می‌شود، از وام تا فروش خودرو بدون نوبت، زمین، و...، اما همه این‌ها در کنار هم که قرار بگیرند باز هم نمی‌توانند شرایط اقتصادی سختی که وجود دارد، خنثی کند.

در کشور‌هایی که قرار است مردم را به ازدواج و فرزند آوری راغب کنند بسته‌های حمایتی و تشویقی بسیار موثرتری را در نظر می‌گیرند تا شهروندان نسبت به سیاستی که در نظر گرفته شده ترغیب شوند.

می‌توان مقایسه‌ای میان سیاست‌های تشویقی در برخی کشور‌ها با سیاست‌های تشویقی در ایران را برای ازدواج و فرزندآوری انجام داد تا پی به ارزش هر یک از آن‌ها برد.

قاعدتا برای تشکیل خانواده و ازدیاد جمعیت و فرزند آوری مسائل اقتصادی در اولویت است.

تأمین مسکن، شغل دائم و درآمد کافی برای تشکیل خانواده آن هم پر جمعیت از ملزومات واجب است.

اما با وجود بحران جمعیت در ایران، طرح تعالی خانواده و فرزند آوری که از سوی مجلس شورای اسلامی ارائه شده می‌تواند بخش کوچک این مشکل را حل کند و نمی‌توان به موفقیت اجرایی این طرح صد در صدی فکر کرد.

یکی از مسائل یکه در اجرای طرح‌های حمایتی و تشویقی وجود دارد و از اهمیت زیادی هم برخوردار است، مسائل اداری و سازمانی و در واقع بروکراسی است.

در این طرح مجلس، باید روشن شود که آیا برای دریافت این بسته‌های تشویقی و حمایتی، مشمولین آن باید به دنبال دریافت آن‌ها از پله‌های ادارات و سازمان‌هایی که قرار است آن خدمات را ارائه دهند بالا و پایین بروند یا این که سازمان‌ها خود اقدام به شناسایی مشمولین طرح خواهد کرد؟

تا آنجا که طرح در رسانه‌های کشور منتشر شده بندی درباره چگونگی ارائه خدمات دیده نمی‌شود و که به نظر می‌رسد این بخش مهم از دید نمایندگان پنهان مانده است.

قطعا اگر قرار بر این باشد که هر زوجی که ازدواج می‌کند و هر زوجی که فرزندی به دنیا می‌آورد، در پی آن باشد که بسته‌های حمایتی و تشویقی را به دست بیاورد، بدون شک بسیاری از ان‌ها به خاطر پیچ و خم‌های اداری و سازمانی عطای آن را به لقایش می‌بخشند و پیگیری نخواهند کرد.

هم اکنون و سال‌ها است که دریافت وام ازدواج یکی از مشکلات جدی جوانان شده است.

سنگ اندازی‌های بانک‌های کشور که موظف به پرداخت وام ازدواج هستند و موانعی که برای ان ایجاد می‌کنند آن هم به نام ضوابط و شرایط یکی از عوامل دلسردی جوانان است.

حال اگر قرار است خانواده‌هایی که طرح تعالی خانواده و فرزند آوری را اجرا کرده اند تا کشور از بحران کهنسالی رها شود، به مشکلات و موانع نهاد‌های ارائه دهنده خدمات روبرو شوند از هم اکنون باید شکست طرح را پذیرفت.

هر طرحی نیازمند پیوست‌هایی است که در هر یک از آن‌ها باید موانع، مشکلات، تبعات و عوارضی که ممکن است برای آن طرح بیفتد، پیش بینی کند و از بروز آن‌ها تا اندازه زیادی جلوگیری کند.

طرح تعالی خانواده فرزند آوری هر اندازه که مناسب باشد، اما با کوچکترین مانعی می‌تواند بی تأثیر شود، حال آن که نظام اداری و سازمان بیمار کشور مانع کوچکی نیست که نتوان آنرا نادیده گرفت.