پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی

روزگاری نه چندان دور چهارشنبه سوری نوید بخش زندگی و روشنایی دلهایمان بود اما در سالهای اخیر این آیین کهن به چهارشنبه سوزی بدل شده و رنگ و بوی دود، خون و سوختگی به خود گرفته است.

به گزارش مشرق، چند روز بیشتر تا پایان سال 1402 و نوروز باستانی باقی مانده و تب و تاب پایان سال مانند سالیان گذشته، نوید سرزندگی دوباره طبیعت را می دهد.

فرا رسیدن ایام پایانی سال و چهارشنبه سوری خاطرات سالهای نه چندان دوری تداعی می‌شود که خانواده ها دور هم جمع شده و آتشی برمی افروختند که تنها گرمابخش دلهایشان بود و دامان کسی را نمی سوزاند.

خانواده‌ها دور آتش جمع می شدند تا زردی شان را به آتش سپرده و سرخی آتش را جذب و در وجودشان حل کنند اما متاسفانه در سالهای اخیر برخی افراد این آتش را به دامان خانواده ها انداخته و مصیبت و بلا را در آستانه سال جدید به هم نوعان خود می بخشند.

چهارشنبه سوری یکی از جشن‌های باستانی ایرانیان است که در غروبِ سه‌شنبه، شبِ پیش از آخرین چهارشنبه ماه اسفند برگزار می‌شود و برافروختن و پریدن از روی آتش ویژگی اصلی این شب است.

پویش چهارشنبه‌سوری اصیل

رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز تعداد کل حوادث امسال تا پانزده اسفند جاری را 23 هزار و 514 مورد اعلام کرد و گفت: این آمار در مقایسه با سال گذشته که 21 هزار و 197 مورد حادثه بوده نشان از افزایش 10 درصدی دارد.

هادی عیدی‌پور در نشست خبری ادامه داد: برقراری 275هزار و 914 مورد تماس با سامانه آتش نشانی طی سال جاری نشان می دهد این آمار نسبت به سال گذشته 17 درصد رشد دارد که دلیل آن افزایش آگاهی مردم و گسترش دامنه خدمات آتش نشانی است.

عیدی‌پور به پویش‌های سازمان آتش‌نشانی شیراز در سال 1402 اشاره کرد و گفت: با توجه به رویکرد سازمان در حوزه فرهنگ سازی و ایمنی و آتش نشانی سه پویش نجات طبیعت، زمستان ایمن و شاد و دومین مرحله پویش چهارشنبه‌سوری اصیل را امسال اجرا کرده‌ایم.

رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز بدون بیان جزئیات گفت: امسال دومین سالی است که پویش چهارشنبه سوری اصیل را دنبال می‌کنیم، در سال گذشته با اجرای این پویش شاهد کاهش 59درصد حوادث بودیم.

وی ضمن بیان اینکه آمادگی کامل در برابر مقابله با هر نوع حادثه را در ایام منتهی به چهارشنبه سوری آخر سال را داریم، گفت: ما مخالف شادی و برگزاری آیین‌های اصیل نیستیم، اما شرایط برگزاری باید برای همه ایمن باشد.

عیدی‌پور با تاکید بر اینکه نقش والدین در نظارت و کنترل فرزندان اهمیت بالایی در کاهش حوادث چهارشنبه سوری دارد به طرح بام «بانوان آتش نشانی» اشاره کرد و گفت: فاز اول این طرح به اتمام رسیده و خوشبختانه شاهد اتفاقات مثبت در این طرح بوده ایم.

برهم زنندگان نظم و امنیت در چهار شنبه پایان سال با اعلام جرم از سوی ضابطین تحت تعقیب قضایی قرار می گیرند

دادستان مرکز استان فارس در آستانه چهارشنبه پایان سال اعلام کرد: کسانی که به بهانه مراسم چهارشنبه پایان سال قصد اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی داشته باشند و یا مبادرت به تخریب اموال عمومی و یا مرتکب رفتارهای هنجارشکن و مخالف با شئون و ارزشهای اسلامی شوند با آمادگی و هماهنگی ایجاد شده میان دستگاه های امنیتی انتظامی و قضایی استان در کوتاه ترین زمان ممکن شناسایی می شوند و بر حسب گزارش و یا اعلام جرم از سوی ضابطین قضایی تحت تعقیب قضایی قرار خواهند گرفت.

سید مصطفی بحرینی اظهار کرد: قانون خط قرمز و فصل الخطاب برای همه افراد و اقشار جامعه است و چنانچه افرادی تحت هر عنوان به اقدامات غیر متعارف و خلاف شئون و ارزش های اسلامی دست بزنند و قصد نقض قانون و یا تعرض به حقوق عمومی مردم را داشته باشند بر حسب درخواست عمومی و در اجرای وظایف ذاتی دستگاه های امنیتی، انتظامی قضایی با آنان بر اساس موازین قانونی و بدون هر گونه ارفاق قانونی و اغماض برخورد می شود.

وی با بیان این که در صورتی که ابراز شادمانی فراتر از محدوده قانونی باشد منتهی به ولنگاری و تعرض به حقوق سایرین و نقض حقوق شهروندی افراد جامعه می شود گفت: یکی از دستگاه های که مسئول صیانت از حقوق شهروندان است دستگاه قضایی است و ما در دادستانی مرکز استان به اجرای قانون می پردازیم.

دادستان مرکز استان فارس با اشاره به مجازات قانونی کسانی که مرتکب اخلال در نظم و آسایش عمومی می شوند بار دیگر هشدار داد و گفت: مجازات این افراد سه ماه تا یکسال حبس و تا 74 ضربه شلاق است و در صورت استفاده از مواد محترقه و ترقه های غیر مجاز مجازات این افراد بر اساس قانون مجازات اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز تا 6 ماه حبس است.

بحرینی افزود: چنانچه اقدامات هنجار شکنانه افراد باعث وارد آمدن خسارتی به اموال عمومی و یا خصوصی شود و یا موجب ایراد صدمه بدنی اعم از عمدی یا غیر عمدی به دیگری شود حسب مورد محکوم خواهند شد.

این مقام قضایی استان فارس بدون ذکر آمار اظهار داشت: در سال گذشته با همکاری و مشارکت مردم و حضور مقتدرانه ضابطین و مأمورین انتظامی جرائم ارتکابی چهارشنبه پایان سال نسبت به سال قبل از آن کاهش یافته است.

بحرینی از والدین خواست بر رفتار و عملکرد فرزندان خود در چهارشنبه پایان سال نظارت کنند و اجازه استفاده مواد محترقه را ندهند زیرا سالهای گذشته استفاده از مواد محترقه و آتش زا باعث وارد آمدن صدماتی فراوان و حتی نقص عضو شده است.

دادستان مرکز فارس بیان کرد: دستگاه قضایی استان شعباتی را بصورت ویژه و کشیک در همه حوزه های قضایی برقرار کرده تا به منظور تأمین امنیت مردم به محض وصول گزارش و یا جرائمی در خصوص افراد ناقض قانون و هنجارشکن به جرائم آنان در هر ساعت شبانه روز رسیدگی کنند.

بحرینی گفت: وسایل نقلیه ای که برای ارتکاب جرم و یا اخلال در نظم و امنیت عمومی به کار گرفته شود تا تعیین تکلیف قانونی توقیف خواهند شد و افراد قانون شکن با صدور قرارهای تأمین کیفری بازداشت می شوند.

پشتوانه فرهنگی

استاد جامعه شناس، برپایی جشن چهارشنبه سوری را برای جامعه مفید دانست و گفت: باید با تدبیر، جوانان را با پشتوانه فرهنگی جشن چهارشنبه سوری و با هدف پیشگیری از انحراف این آیین باستانی آشنا کرد.

جمشید حاتمی افزود: سنت چهارشنبه سوری باقی مانده از نیاکان ایرانیان است، این سنت با گذر زمان تغییر شکل یافته و اگر به خوبی از سوی فرهنگ شناسان و فرهنگ دوستان و دست اندرکاران هدایت نشود به چالش در بین جوامع ایرانی تبدیل خواهد شد.

وی به فلسفه برگزاری آیین چهارشنبه سوری در بین ایرانیان و فارسی زبانان اشاره کرد و گفت: در میان اساطیر جهان عناصر چهارگانه شامل آب، خاک، هوا و آتش بطور مشترک جزو مهمترین عناصر به شمار می روند و عنصر آتش برای ایرانیان بسیار مهم و با ارزش است بطوری که به زندگی انسانها گرما و روشنی می بخشد و از طرفی مردم معتقد بودند با روشن کردن آتش، ارواح بد از خانه دور و در مقابل ارواح خوب به آنجا وارد می شود.

حاتمی با بیان اینکه فرهنگسازی و تشریح آیین چهارشنبه سوری به نسل جوان از جمله تدابیری است که مسئولین می توانند در حال حاضر برای پیشگیری از انحراف این مراسم انجام می دهند، اظهار کرد: هر دوره ای نظام ارزشی خاص خود را دارد و از طرفی تمام جوانان دوران تکامل دارند و در هر دوره ارزش ها و سنت ها تغییر می کند و نظام ارزشی دگرگون می شود.

این استاد مردم شناسی و جامعه شناس گفت: نخبگان جامعه باید برای جوامع در حال گذار برنامه ریزی کنند و نسل های جوان این جوامع را با هویت خود آشنا سازند.

وی افزود: در این مسیر باید آداب و سنت ها با روش و متد جدید با هم در نظر گرفته و بدین طریق نمادهای سمبلیک برای نسل جدید توضیح داده شود تا این نمادها برای نسل جدید معنا پیدا کنند.

حاتمی چهارشنبه سوری را یک سنت دیرین و جزو آداب و رسوم ایرانیان از قرن گذشته برشمرد و گفت: اجرای این سنت برای جامعه مفید و ضروری است، بنابراین می توان با برنامه ریزی و هماهنگی با نسل جوان، چهارشنبه سوری را به جای چهارشنبه سوزی که در سالهای نه چندان دور اتفاق می افتد، احیا کرد.

چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی 2
چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی 3
چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی 4
چهارشنبه با اصالت یا خانمان سوزی 5