یک‌شنبه 4 آذر 1403

چگونه نفت یمن برای یمن باقی خواهد ماند؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
چگونه نفت یمن برای یمن باقی خواهد ماند؟

گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو_ برخلاف تصور رایج در رسانه‌ها که یمن را کشوری فقیر معرفی می‌کنند، این سرزمین دارای منابع غنی نفت و گاز در استان‌های مارب، شبوه و حضرموت است و از زمانی که عربستان سعودی و امارات با همراهی آمریکا و انگلیس به این کشور مظلوم یورش برده و مناطق جنوبی را اشغال کردند مشغول غارت ثروت‌های یمن به ویژه منابع نفت و گاز هستند. این نکته‌ای است که هرگز در رسانه‌های مطرح...

گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو_ برخلاف تصور رایج در رسانه‌ها که یمن را کشوری فقیر معرفی می‌کنند، این سرزمین دارای منابع غنی نفت و گاز در استان‌های مارب، شبوه و حضرموت است و از زمانی که عربستان سعودی و امارات با همراهی آمریکا و انگلیس به این کشور مظلوم یورش برده و مناطق جنوبی را اشغال کردند مشغول غارت ثروت‌های یمن به ویژه منابع نفت و گاز هستند. این نکته‌ای است که هرگز در رسانه‌های مطرح جهان انعکاس نیافته و نخواهد یافت.

باعث تاسف است در حالیکه مردم یمن در کمبود شدید فرآورده‌های سوختی به سر می‌برند و تا قبل از آتش بس اشغالگران اجازه نمی‌دانند حتی یک کشتی حامل انرژی به بنادر استان الحدیده نزدیک شود، اما نفت استان حضرموت یمن را عربستان سعودی به اروپا یا چین می‌فروشد. نفت و گاز استان شبوه هم مانند ثروت‌های جزیره سقطری یمن توسط اشغالگران اماراتی به کشور‌های دیگر فروخته می‌شود، اما هرگز درآمد حاصل از این تاراج برای ملت یمن هزینه نمی‌شود.

ائتلاف متجاوزان (عربستان سعودی، امارات، انگلیس و آمریکا) بر این باور بودند که «دولت نجات ملی یمن» که در شهر صنعا مستقر است به دلیل فاصله زیاد تا بنادر جنوبی توانایی کنشگری برای مقابله با این روند تاراج ثروت یمن را ندارد، اما این دولت به رهبری انصارالله یک اقدام رسانه‌ای - نظامی انجام داد تا ورق را برگرداند. گامی که از منظر حقوق بین الملل مشروع شمرده شده چرا که نیرو‌های مسلح هر کشور موظف به حراست از منابع و ثروت آن کشور هستند.

برنامه «جریان خاورمیانه» در شبکه پرس تی وی دقیقا به همین روند «سرقت نفت یمن» و البته کنشگری دولت صنعا برای توقف آن اختصاص داشت.

ارتش یمن در 21 اکتبر یک حمله پهپادی دوگانه به بندر الضبه در استان وسیع و بسیار نفت خیز حضرموت در جنوب یمن انجام داد به این منظور که هشداری باشد به نفتکش‌ها و شرکت‌هایی که در حال استخراج و انتقال نفت هستند. هدف ارتش یمن از ارسال پهپاد‌های انتحاری که به عمد در نزدیکی کشتی نفتکش یونانی به نام «Nissos Kea» فرود آمدند این بود که بدون آسیب دیدن کارکنان کشتی، مانع از تاراج نفت یمن شود. کشتی یونانی که در عربستان بود هشدار را جدی گرفت و بندر را ترک کرد.

بلافاصله پس از این هشدار پهپادی، بخش رسانه‌ای آن انجام شد و ژنرال «یحیی سریع» سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن، دربرابر دوربین‌های خبرنگاران حضور یافت و اعلام کرد: در حالی که مردم یمن به دلیل محاصره 7 ساله در بحران گاز و نفت به سرمی بَرند، اجازه نمی‌دهیم نفت و گاز کشورمان را به اروپا یا هر کشور دیگری منتقل کنند و درآمدش به عربستان برسد. وی تاکید کرد: این اقدام برای آن کشتی نفتکش و نیز برای دولت‌هایی که نفت یمن را تاراج می‌کنند، پیام هشدار بود. ضمن آنکه این حمله به گونه‌ای طراحی و اجرا شد که امنیت خدمه نفتکش حفظ شود و به زیرساخت‌های یمن آسیب نرسد، اما انصارالله بتواند از ماندن نفت یمن در یمن اطمینان حاصل کند.

پیام سیاسی پهپادی

مروه عثمان مجری برنامه «جریان خاورمیانه» در گفتگو با «علی مراد» محقق و تحلیلگر مسائل سیاسی در بیروت به بررسی بیشتر این معادله پرداخت که انصارالله برای دولت‌های عربستان و امارات طراحی کرده است. این کارشناس تاکید کرد: طبق گفته سرتیب یحیی سریع، آنچه در بندر الضبه روی داد، یک پیام سیاسی کاملا آشکار به آمریکا و دولت‌هایی است که نفت یمن را غارت می‌کنند.

علی مراد افزود: اقدامی که انصارالله یمن در هشدار به نفتکش‌ها در حضرموت انجام داد، کاملا مشابه اخطار حزب الله لبنان به رژیم صهیونیستی است که در آن معادله سیدحسن نصرالله تاکید کرده بود «اگر لبنان از منابع گازی خود در دریا بهره‌مند نباشد اجازه استفاده از این منابع را به هیچ کسی نمی‌دهیم.» اکنون هم رهبر انصارالله یمن چنین معادله‌ای را مطرح کرده و ارتش یمن آن را پیگیری می‌کند تا درآمد حاصل از فروش منابع نفت وگاز یمن برای ملت یمن هزینه شود و مخارج بیمارستان‌ها و مدارس تامین گردد. در غیر آن صورت آن‌ها می‌توانند دست عربستان سعودی و امارات را از منابع نفتی یمن کوتاه کنند.

وی با اشاره به حمله یمنی‌ها در سپتامبر 2019 به شرکت نفت آرامکو عربستان که به توقف تولید نیمی از ظرفیت این کشور منجر شد گفت: انصارالله و ارتش یمن می‌توانند اکنون ضرباتی بسیار قوی‌تر به عربستان و امارات بزنند و این نکته‌ای است که ریاض و ابوظبی هم می‌دانند.

علی مراد معتقد است: دولت یمن به رهبری انصارالله دارای این فرصت است که با فشار به عربستان سعودی و امارات به منابع نفت و گاز خود دست یابد یا از درآمد ناشی از فروش آن‌ها بهره‌مند شود چرا که به تجربه اثبات شده آن‌ها می‌توانند ضربات مهلکی به صنعت تولید و مسیر‌های صادرات نفت عربستان بزنند و اشخاصی مانند محمدبن سلمان قادر به متوقف کردن ارتش یمن نیستند. در نتیجه می‌توان به جلوگیری از سرقت نفت یمن توسط اشغالگران امیدوار بود. این در حالیست که اروپایی‌ها از مدت‌ها قبل در یمن سرمایه گذاری کردند تا بتوانند نفت و گاز آن را به دست آورند. پس تنها یک راه برای آن‌ها باقی می‌ماند که هزینه‌های عمومی دولت یمن را پرداخت کنند.

آنچه اهمیت بررسی پرونده یمن در پرس تی وی را صد چندان می‌کند این است که آن سرزمین مظلوم در 8 سال گذشته علاوه بر محاصره فیزیکی، بمباران روزانه و اشغال در یک محاصره کامل رسانه‌ای هم به سربُرده اند و در رسانه‌های جهان اطلاع درستی از وضعیت ملت دردمند و جنگزده یمن بازتاب نمی‌یابد مگر مختصری در رسانه‌های آزاداندیش.

از این رو تلاش پرس تی وی برای انعکاس حقایق یمن و علت آنچه روی می‌دهد و چرایی کنشگری ارتش و دولت صنعا در مقابل اشغالگران عربستانی و اماراتی برای شکستن این محاصره رسانه‌ای اهمیت وافری دارد.