کاما با سهامداران خود چه کرد؟/ بار هزینههای اداری شرکت روی دوش سهامداران خرد
بر اساس گزارشهای مالی نماد کاما با سود 158 درصدی درآمد نسبت به دوره مشابه قبلی سود خوبی را ثبت کرده درحالیکه افزایش هزینههای اداری در ترازنامه این شرکت خودنمایی میکند و موجب شده تا بار هزینههای اداری شرکت روی دوش سهامداران خرد قرار بگیرد و این مشکلات در نهایت شرایطی را به وجود آورده که خریداران خرد کاما 85 درصد دارایی خود را ازدست دادهاند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ شرکت باما با نماد (کاما) که در بورس عرضه میشود در نزدیکی شهر اصفهان در سال 1330 تأسیس شد که از قدیمیترین شرکتهای معدنی در ایران است. این شرکت دارای فرایندهای اکتشاف، استخراج، فراوری (فلوتاسیون) است و محصولات تولیدی شامل کنسانتره روی و کنسانتره سرب را از طریق شرکتهای زیرمجموعه و پیمانکار میفروشد.
نماد کاما اسمی است که بیشتر فعالان بازار سرمایه از سال 99 آن را در خاطر دارند و رشد شارپی قیمت این نماد که متعلق به شرکت باما است را بهخاطر میآورند که در آن روزها موجب شد که حقوقی این شرکت پس از تبلیغات و سیگنالهایی که در گروههای بورسی منتشر میشد فروش بالایی داشته باشد که این نیز به نوبه خود موجب ایجاد صف خرید و بالارفتن بیشتر پایه قیمتی این نماد شد. بیشتر بخوانید: تا اعتماد به بورس برنگردد، روند صعودی نخواهد شد / قیمت 60 درصد از نمادها هنوز بالای ارزش ذاتی است همه اینها در حالی است که امروز شاهد این هستیم که باوجوداینکه این نماد بنیادی قوی دارد و اکنون با قیمتی کمتر از 15 درصد از قیمت سقف تاریخی خود در سال 99 معامله میشود و بسیار ارزنده است ولی 85 درصد از سرمایه سهامدار خرد در پی این نوسانات در این مدت به سهام سهامدار عمده افزوده شده که این خود بهتنهایی نشان از رانت موجود در بین این سهامداران و حقوقی این شرکت است. حال اینکه نماد کاما در سالهای پس از دیدن روی قرمز بازار سرمایه برای ماههای متوالی و افت قیمتی 99، تا کنون افزایش سرمایه 900 درصدی را ثبت کرده که تصور میشد با این میزان افزایش سرمایه اصلاح نماد تا حدی جبران شود که این اتفاق نیفتاد و همچنان سهام این نماد در محدوده 509 تومان عرضه میشود درحالیکه بسیاری از سهامداران در قیمتهای بالای 3000 تومان سهام خود را خریدهاند. طبق گزارش 9ماهه کاما امسال بهازای هر سهم 32 تومان سود تقسیم کرده است درحالیکه سال گذشته بیش از 150 تومان سود تقسیم کرده بود و این وضعیت شرکت باما کاملاً سؤالبرانگیز است؛ زیرا بسیاری از شرکتهای معدنی، سال گذشته بر اثر افزایش قیمت ارز سودآوری خوبی نسبت به سال قبل خود را داشتند که این موضوع دررابطهبا شرکت باما برعکس بوده است.
کاهش سود عملیاتی شرکت با وجود ارزآوری
حال این سؤال پیش میآید که با وجود رشد درآمد صادراتی، دلیل اینکه این نماد همچنان با افت ارزش مواجه است چیست و در جواب تنها موضوعی که به نظر سهامداران زیاندیده میرسد این است که دستهای پشت پرده به جان اموال سهامداران خرد افتادهاند و علاوه بر اینکه سهام را در اوج قیمت فروختهاند و باعث شدند تا نماد را حبابی کنند حالا اجازه رشد نماد را نمیدهند و برنامهریزی کردهاند تا آخرین سهام سهامداران خرد را هم مفت خری کنند و به جیب خود بریزند تا سود بیشتری را به جیب زده باشند. سهامداران وقتی به این نتیجه رسیدند که در گزارشهای مالی منتشر شده در سامانه کدال آمده بود که در 6ماهه اخیر شرکت باما با نماد کاما، تراز درآمد عملیاتی 911 میلیارد تومان داشته که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که حدود 571 میلیارد تومان رشد داشته و از طرف دیگر هزینه عملیات در حال تداوم سال جاری شرکت بهشدت بالا ثبت شده و همین مسئله باعث شده تا سود خالص عملیات در حال تداوم سال جاری بهشدت افت کند و به 412 میلیارد تومان برسد. هرچند نسبت سود خالص سال گذشته که 355 میلیارد تومان بوده بازهم بالاتر ثبت شده که در صورتهای مالی شفاف نیست و حتماً دستگاههای نظارتی و حسابرسی باید بار دیگر وضعیت صورتهای مالی این شرکت را بهصورت دقیق ارزیابی کنند.
بار هزینههای اداری شرکت روی دوش سهامداران خرد
همچنین باید توجه داشت که هزینههای مالی و اداری کاما در ششماهه امسال در کنار درآمدهای غیرعملیاتی سال 99 باعث شده تا در نهایت سود خالص ششماهه امسال به 351 میلیارد تومان برسد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که حدود 590 میلیارد تومان بوده، کمتر ثبت شود و این مسئله کاملاً تحتتأثیر هزینههای بالای مالی و اداری است. همه اینها در حالی است که شرکت در نامهای توضیحاتی را داده که برای سهامداران قابلقبول نبوده و نیست و همه توضیحات این افزایش هزینه را توجیه نمیکند و هنوز سهامداران معتقدند این شرکت باید به سهامداران خرد پاسخگو باشد که چرا هزینههای اداری شرکت باما در سال جاری رشد داشته درحالیکه اتفاق خاصی در این شرکت در مدت مذکور اتفاق نیفتاده است.

