کاهش ارزش معاملات خرد زنگ خطری برای بورس
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، تعادل مثبت ابتدایی در معاملات امروز بورس با افزایش قدرت فروشندگان در نیمه دوم معاملات همراه شد و بورس در انتها با تعادل منفی معاملات را به پایان رساند.
از ابتدای هفته، شاخص در محدوده 1.9 میلیونی قرار گرفته است. انتظار میرود شاخص در صورت ریزش، در روزهای بعد باز هم به نزدیکی سطح 2 میلیون واحد برگردد.
* بررسی تکنیکالی شاخص کل بورس تهران
شاخص بورس تهران امروز نیز در ادامه روندهای چند وقته اخیر خود با منفی کار را تمام کرد. حوالی 26 تیرماه گذشته بود که شاخص به محدودههای یک میلیون و 950 هزار واحدی نزدیک شد و این محدوده بهعنوان کمترین میزان شاخص در افتهای اخیر محسوب میشد.
با اینحال شاخص با اینکه روزهایی است که حال خوبی را برای اهالی بازار سرمایه رقم نزده است. اما باید همچنان به این نکته توجه کرد که شاخص در محدوده حمایتی قرار گرفته است و مسلماً افرادی که در قیمتهای بالاتر به قول رئیس سازمان بورس ذخیره سود کردهاند کماکان منتظر پایان انتظار برای ورود هستند.
بازار همچنان چشمانتظار مصوبه جدید دولتیها برای نرخ خوراک گاز و سوخت صنایع است. بازاری که جانی برایش نمانده است در حال مقابله با ریسک هایی است که تابوتوان آن را ندارد.
* معیارهای بورس وضعیت متعادل را نشان می دهند
حمید دستجردی، کارشناس بازار سرمایه گفت: هر چند در بورس، سهام آینده خریداری میشود وP/E forward (آینده) حائز اهمیت است؛ اما ارزندگی بازار در صورتی که با شاخص P/E TTM (دوازده ماه گذشته) مورد ارزیابی قرار گیرد به وضوح شرایط فعلی و این که سود محقق شده یک سال اخیر شرکتها در چه سطحی قرار دارد، نمایان خواهد شد.
وی ادامه داد: در کنار این معیار میتوان با بررسی مواردی نظیر دلار، حاشیه سود، افزایش هزینهها و قیمتهای جهانی به یک برآورد کلی از وضعیت رسید.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: اکنون P/E TTM در محدوده 7.5 واحد قرار دارد. روند 5 سال اخیر چنین معیاری نشان میدهد که هیچوقت به ارقامی کمتر از 6 واحد کاهش پیدا نکرده است. عمدتا در محدوده 6 واحد توانسته بازگشتی را تجربه کند.
دستجردی تصریح کرد: در چنین وضعیتی بورس از منظر P/E در شرایط متعادلی است و افزایش این معیار میتواند بازار را رشد دهد. اما هرگاه این شاخص به عدد 10 نزدیک شده است، شاخص کل و هموزن بورس روند اصلاحی شدیدی به خود گرفته است.
* بورس توان صعود نداشت
در پایان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل بورس 4 هزار و 496 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح یک میلیون و 973 هزار و 685 واحد رسید. بازدهی این شاخص منفی 23 صدم درصد بوده است.
شاخص کل هموزن بورس نیز با کاهش 2 هزار و 165 واحدی در رقم 684 هزار و 957 واحدی ایستاد. بازدهی این شاخص نیز منفی 32 صدم درصد بوده است.
شاخص کل فرابورس نیز با افت 94 واحدی به رقم 25 هزار و 420 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با ریزش 595 واحد به سطح 123 هزار و 386 واحد رسید.
* تداوم خروج پول حقیقی از بازار سرمایه
روز چهارشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و 200 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد.
امروز نماد وبملت (بانک ملت)، کیبیسی (شرکت کیبیسی) و فولاد (فولاد مبارکه) بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای اپرداز (آتیه داده پرداز)، خدیزل (بهمن دیزل) و آپ (آسان پرداخت پرشین) اختصاص داشت.
* افت ارزش معاملات خرد بازار سهام
امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 10 هزار و 592 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 804 میلیارد تومان بود که 8 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.
ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 19 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 305 میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در 6 ماه گذشته است. امروز 31 درصد از کل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود.
در بخش خرید، 76 درصد خریدها توسط حقیقی ها و 24 درصد توسط حقوقی ها انجام شده است. همچنین در بخش فروش 83 درصد فروش ها توسط حقیقی ها و 17 درصد توسط حقوقی ها انجام شده است.
* کاهش ارزش صف های خرید بورس
در پایان معاملات امروز، 225 نماد با رشد قیمت و 561 سهم با کاهش قیمت روبرو شدند. امروز حدود 71 درصد نمادها سرخ پوش بودند.
در جریان معاملات روز چهارشنبه، 51 نماد صف خرید داشتند و 76 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 6 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 167 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 23 درصدی به 458 میلیارد تومان رسید.