کاهش 10درصدی مقرریبگیران بیمه بیکاری
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمیناجتماعی گفت: حداکثر زمان دریافت بیمه بیکاری در تأمیناجتماعی برای مجردها 36 و متأهلان 50 ماه است.
به گزارش مشرق، مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمیناجتماعی با اعلام اینکه افراد بیکارشده مشمول قانون کار باید ظرف 30 روز بیکاریشان را به اطلاع اداره کار برسانند، به انعقاد تفاهمنامهای برای آموزش کارگران بیکارشده با سازمان فنی و حرفهای اشاره کرد و گفت: در سال 1402 به طور متوسط ماهانه 155 هزار نفر از مقرری بیمه بیکاری در کشور استفاده کردند که نسبت به سال 1401 این آمار 10 درصد کاهش داشته است و این میتواند نشانهای از بهبود فضای کسب و کار تلقی شود.
مهدی شکوری افزود: بیمه بیکاری یکی از حمایتهای تأمیناجتماعی است و سازمان مکلف است با دریافت حق بیمه مقرر، به بیمهشدگانی که طبق مقررات این قانون بیکار میشوند مقرری بیمه بیکاری پرداخت کند. از منظر قانون، بیمه بیکاری به تمام مشمولین قانون تأمین اجتماعی که تابع قانون کار هستند به استثنای بازنشستگان، ازکارافتادگان کلی، صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمهشدگان اختیاری و اتباع خارجی، تعلق خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه بیکار از نظر قانون، بیمهشدهای است که بدون میل و اراده بیکار شده و آماده کار باشد، میافزاید: حق بیمه بیکاری به میزان (3%) مزد بیمه شده است که کلا توسط کارفرما تأمین و پرداخت میشود. بیمهشدگان بیکار در صورتی که بدون میل و اراده بیکار و آماده به کار باشند و قبل از بیکار شدن حداقل 6 ماه سابقه پرداخت بیمه را داشته و ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری درخواست خود را برای دریافت بیمه بیکاری به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کنند، مشمول بهرهمندی از مزایای قانون بیمه بیکاری خواهند بود.
وی درخصوص افرادی که نتوانستهاند ظرف مدت تعیینشده بیکاریشان را اعلام کنند، گفت: بیمهشده بیکار موظف است ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری درخواست خود را برای دریافت بیمه بیکاری به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوطه اعلام و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی یا مشابه آن اعلام کند، مراجعه پس از 30 روز با عذر موجه و با تشخیص هیأت حل اختلاف تا سه ماه امکانپذیر خواهد بود. مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی عنوان کرد: جمع مدت پرداخت مقرری با توجه به میزان سابقه کلی پرداخت حق بیمه برای مجردان حداکثر 36 ماه و برای متاهلان یا متکلفان حداکثر 50 ماه است. شکوری گفت: در سال گذشته، مبلغی حدود 17 هزار میلیارد تومان به مقرریبگیران واجد شرایط از سوی تأمین اجتماعی پرداخت شده است.
انعقاد تفاهمنامهای برای آموزش مقرریبگیران بیمه بیکاری
شکوری، در خصوص تفاهمنامه سازمان تأمین اجتماعی و سازمان فنی و حرفهای برای آموزش مشمولان بیمه بیکاری گفت: به موجب تبصره 3 ماده 9 قانون بیمه بیکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای وزارت کار و امور اجتماعی مکلف است همزمان با اجرای قانون بیمه بیکاری، آموزش مهارتهای مورد نیاز بازار کار و نیز بازآموزی و تجدید مهارت کارگران تحت پوشش بیمه بیکاری را در مراکز آموزش فنی و حرفهای فراهم کند و هزینههای مربوط از محل اعتبارات حساب صندوق بیمه بیکاری پرداخت میشود.
وی با اشاره به گذشت 33 سال از تصویب قانون بیمه بیکاری و تحولات بازارکار و ضرورت آموزش مقرریبگیران بیمه بیکاری متناسب با نیاز بازار کار و صنعت هر منطقه، افزود: اکنون کارفرمایان برای تأمین نیرو به دنبال کارگران ماهر میگردند به همین منظور تفاهمنامه سهجانبه برای آموزش فنی وحرفهای مقرریبگیران بیمه بیکاری فیمابین معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان تأمیناجتماعی و سازمان آموزش فنی وحرفهای کشور منعقد شد تا شرایط استفاده بهینه از منابع محدود صندوق بیمه بیکاری فراهم شود. با این اقدام زمینه اشتغال مجدد مقرریبگیران از طریق ارتقای سطح مهارتی زودتر ایجاد میشود.
هدف، آموزش کارگران مطابق نیاز بازار کار است
شکوری، درخصوص موضوع اصلی این تفاهمنامه گفت: با انعقاد این تفاهمنامه و ساماندهی و متناسبسازی دورههای آموزش مهارتی ارائهشده توسط سازمان آموزش فنی وحرفهای با فرصتهای شغلی مورد نیاز بازار کار هر منطقه، تقاضای کارفرمایان و ارائه آموزشها با بالاترین استاندارد به بیکاران برای هدفمندکردن آنها انجام میشود تا زمینه اشتغال مجدد مقرریبگیران بیمه بیکاری فراهم شود.
وی تأکید کرد: منظور از آموزش، ارائه آموزش مهارتهای مورد نیاز بازار کار، بازآموزی وتجدید مهارت مقرریبگیران بیمه بیکاری است که جنبه عملی وحرفهای داشته و بیمهشدگان بیکار را برای شغل معین که جنبه اشتغال کارگاهی یا خوداشتغالی داشته باشد تربیت و آماده میکند.
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی درخصوص جزئیات این تفاهمنامه گفت: دو کمیته مشترک استانی و ستادی باحضور مدیران کل و کارشناسان ذیربط دستگاههای مذکور پیشبینی شده است. وظایف مربوط به احصاء نیازهای شغلی و مهارتی مورد نیاز بازار کار منطقه، طبقهبندی مقرریبگیران استان براساس سن، جنس، رشته تحصیلی، مهارت و شغل قبلی و تعیین ظرفیتهای آموزشی موجود در مراکز آموزش فنی و حرفهای استان و رسیدگی به تقاضاهای کارفرمایان در خصوص نیاز به نیروی کار در حرفه و شغل معین همچنین معرفی افراد واجد شرایط از بین مقرریبگیران دارای مهارت در شغل و حرفه مورد نظر از وظایف کمیته استانی است.
شکوری با اشاره به اینکه اقدامات مربوط به بررسی نیازهای آموزشی استانها و تعیین نوع آموزشها با ستاد استانی است، افزود: بررسی تعداد مهارتآموزان هر استان متناسب با تعداد نیروی ماهر موردنیاز در حرفه یا شغل موردنظر با لحاظ تعداد مقرریبگیران هر استان در چهارچوب اعتبارات مصوب بیمه بیکاری، بررسی اثربخشی آموزشهای ارائه شده همچنین تعیین هزینه سرانه آموزش مقرریبگیران بیمه بیکاری از وظایف کمیته ستادی است.
به گفته وی، طبق مفاد این تفاهمنامه، سازمان تأمین اجتماعی علاوهبر مشارکت در تمام مراحل اجرای این تفاهمنامه، مسئولیت تصویب سرانه آموزشی سالانه و پرداخت هزینه آموزش مقرریبگیران بیمه بیکاری با اخذ مستندات هزینهکرد هر 6 ماه یکبار به سازمان آموزش فنی وحرفهای در چهارچوب اعتبارات مصوب را بهعهده دارد.
قطع مقرری بیکاری با عدم حضور در کلاسهای آموزشی
شکوری گفت: هزینههای مربوط به آموزش در مراکز آموزش فنی وحرفهای برای مقرریبگیران بیمه بیکاری کاملاً رایگان است و چنانچه کارفرمایان نیز متقاضی بهرهگیری از مقرریبگیران آموزش دیده باشند در این خصوص هزینه متقبل نخواهند شد و هزینههای مربوطه از محل اعتبارات صندوق بیمه بیکاری تأمین و پرداخت میشود.
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی بااشاره به اینکه تمام بیمهشدگان بیکار اعم از زن یا مرد که از صندوق بیمه بیکاری مقرری دریافت میکنند موظف هستند در صورت معرفی در دورههای آموزشی مورد نظر شرکت کنند، افزود: درصورت امتناع از شرکت در دورهای آموزشی یا ترک دوره بدون عذر موجه، ادارات تعاون کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی به استناد بند «ب» ماده 8 قانون بیمه بیکاری مکلف به قطع مقرری این افراد هستند.
درخواست بیمه بیکاری کاملاً غیرحضوری است
شکوری درباره نحوه درخواست بیمه بیکاری گفت: در حال حاضر کلیه مراحل مربوط به اخذ درخواست بیمه بیکاری، احراز هویت، تشخیص شرایط قانونی، معرفی فرد بیکار به سازمان تأمین اجتماعی، برقراری و پرداخت حقوق بیمه بیکاری به صورت کاملاً غیرحضوری صورت میپذیرد و بیمهشده بیکار باید ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری با مراجعه به سامانه جامع روابط کار به نشانی prkar.mcls.gov.ir درخواست خود را برای دریافت بیمه بیکاری ارائه و اطلاعات موردنیاز و مدارک و مستندات مربوطه را در آن سامانه بارگذاری کند.
در صورت احراز شرایط قانونی، درخواست موافقت با برقراری بیمه بیکاری از سوی اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوطه به صورت سیستمی به سامانه متمرکز تعهدات کوتاهمدت و بیمه بیکاری سازمان تأمین اجتماعی برای برقراری بیمه بیکاری اعلام میشود. امکان رصد وضعیت درخواست در سامانه مذکور برای فرد بیکار فراهم است و در هر مرحله نیز از طریق پیامک اطلاعرسانی میشود.
منبع: روزنامه ایران