شنبه 3 آذر 1403

کاوشگر زیستی سلمان چه ویژگی‌هایی دارد؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
کاوشگر زیستی سلمان چه ویژگی‌هایی دارد؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، جدیدترین کپسول زیستی ایران با نام کاووس طی روزهای اخیر با کاوشگر بومی سلمان با موفقیت به فضا پرتاب شد. پرتاب این کپسول زیستی با محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشه‌راه طرح اعزام انسان به فضاست که به منظور توسعه و اکتساب فناوری‌های مورد نیاز در این راستا به ارتفاع 130 کیلومتری از سطح زمین پرتاب شد.

روند توسعه کاوشگرهای زیستی ایران

پرتاب کپسول‌های زیستی با هدف توسعه زیست فضا در کشور از 17 سال قبل آغاز شده بود. اما، این کار پس از چند سال توقف، در سال جاری آغاز شد و «حسن سالاریه» رییس سازمان فضایی ایران از سرگیری پرتاب کپسول‌های زیستی در سال جاری را از برنامه‌های این سازمان، اعلام کرد. در این راستا، کپسول زیستی کاووس امروز پرتاب و عملاً با این پرتاب، روند طراحی و ساخت کپسول‌های زیستی مجدداً عملیاتی شده است.

طراحی و ساخت کاوشگرهای ایرانی با 9 کاوشگر آغاز و ادامه پیدا کرد. اولین کاوشگر ایرانی و ورود به حوزه کاوشگرهای فضایی از آبان 1385 آغاز شد. گام بعدی در حوزه کاوشگرها، دو سال بعد یعنی در آذرماه 1387 با «کاوشگر 2» ادامه یافت.

پس از آن نیز، «کاوشگر 3» در بهمن‌ماه 1388، «کاوشگر 4» در 24 اسفندماه 1389، کاوشگر 4 در 16 شهریور ماه 1390، «کاوشگر 6» در 18 شهریور 1391، «کاوشگر پیشگام» نهم بهمن ماه 1391 و در نهایت نیز، «کاوشگر پژوهش» در 23 آذرماه 1392 به فضا پرتاب شد.

جدیدترین کاوشگر زیستی ساخت ایران چه ویژگی‌هایی دارد؟

کاوشگر بومی سلمان با وزن 6 تن و ارتفاع 12 متر، 88 سانتی‌متر قطر دارد و قطر پایینی کپسول آن نیز، 130 سانتی‌متر است.

این کاوشگر در حوزه عملکرد و دقت از نسل جدید پرتابگرها محسوب می‌شود که برای حمل کپسول‌های زیستی به فضاست که قابلیت اطمینان بالایی دارد و کپسولی با ارتفاع 1.8 متری با قطر پایینی 1.3 متری را با موفقیت به فضا پرتاب کرد.

موتور کاوشگر سلمان 67 ثانیه فعالیت داشت و کپسول زیستی را تا ارتفاع 35 کیلومتری بالا بُرد، کپسول در ارتفاع 45 کیلومتری از پرتابگر جدا شد و کپسول تا ارتفاع 130 کیلومتری اوج گرفت.

این کاوشگر در حوزه کنترل ایرودینامیکی از قابلیت اطمینان و ایمنی بسیار بالایی برخوردار است. به نحوی که شوک ارتعاشی ناشی از جدایش، شتاب و پایداری آن کاملاً کنترل شده است.

بازیابی موفق کپسول زیستی کاووس

پس از پرتاب موفق جدیدترین کپسول زیستی ایران که با پرتابگر جدید و بومی سلمان پرتاب شد، متخصصان صنعت فضایی ایران اندکی پس از پرتاب، موفق به بازیابی کپسول روی زمین شدند. طبق بررسی‌های انجام شده، سپر ضربه‌گیر کپسول زیستی موفق عمل کرده و توانسته مطابق طراحی، انرژی کپسول را هنگام رسیدن به سطح زمین بخوبی تلف کند که ازدستاوردهای مهم این پروژه به حساب می‌آید.

در ماموریت این کپسول، حمل موجود زنده تعریف نشده بود اما تعدادی "کیت زیستی" توسط کپسول حمل شده و با موفقیت روی زمین بازیابی شده است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح

پرتابگر سلمان کاوشگر سلمان این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
کاوشگر زیستی سلمان چه ویژگی‌هایی دارد؟ 2
کاوشگر زیستی سلمان چه ویژگی‌هایی دارد؟ 3
کاوشگر زیستی سلمان چه ویژگی‌هایی دارد؟ 4