یک‌شنبه 8 مهر 1403

کاوش‌ها در تپه هگمتانه از سر گرفته می‌شود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کاوش‌ها در تپه هگمتانه از سر گرفته می‌شود

همدان - ایرنا - فصل جدید کاوش‌ها در تپه باستانی هگمتانه که قدمت آن به دوران مادها باز می‌گردد همزمان با هفته میراث فرهنگی آغاز می‌شود.

تپه باستانی هگمتانه با وسعتی حدود 40 هکتار در دل بافت قدیمی شهر همدان و در حد فاصل خیابان های اکباتان، شهدا و بلوار هگمتانه واقع شده است و با توجه به اشارات تاریخی و برداشت های اولیه محققان علوم تاریخ و باستان شناسی به عنوان هگمتاه باستانی و در برگیرنده کاخ ها و آثار دوره ماد و هخامنشی معرفی شده است.

عملیات آزاد سازی این اثر مهم باستانی از خانه های مسکونی و تجاری که بر روی آن واقع شده بود از حدود سال 1347 آغاز و تا سال 1353 حدود 15هکتار آن به عنوان مرحله اول خریداری و تملک شد و کاوش های باستان شناسی از سال 1362 توسط کارشناسان مجرب سازمان میراث فرهنگی آغاز شد.

به طور کلی تپه هگمتانه در طول سالیان اخیر بارها مورد حفاری باستان شناسان داخلی و خارجی قرار گرفته است و در طول حفاری های انجام شده آثار ارزشمند و بی نظیری همچون لوح زرین، کوزه شکسته، بشقاب نقره ای و پایه ستون سنگی یافت شده که اغلب متعلق به دوران هخامنشیان و نیاکان آنها است.

ماحصل کاوش های علمی انجام شده پیدایش شهری باستانی و گسترده است، ساخت و سازهای این شهر باستانی عبارت است از معابری به فاصله های مساوی و موازی یکدیگر که در حد فاصل آنها واحدهای ساختمانی مشابه و قرینه یکدیگر احداث شده است.

از جمله ویژگی های شهر باستانی هگمتانه، معماری و طرح و نقشه منظم این شهر بوده که در بین آثار باستانی به دست آمده کم سابقه بوده و مجموعه بی نظیر و جذابی را در دل شهر همدان به وجود آورده که به صورت گسترده ای مورد استقبال و بازدید گردشگران ایرانی و خارجی است.

همچنین وجود 2 کلیسای 'گریگوری استپان' و کلیسای 'حضرت مریم' نیز بر غنای فرهنگی و تاریخی سایت هگمتانه افزوده و آن را به نقطه گردشگری ویژه ای در شهر همدان تبدیل کرده است.

در شرق این تپه باستانی نیز موزه هگمتانه در زیر بنای 600 مترمربع قرار دارد که در آن آثار سنگی، سفالی، استخوانی و فلزی از دوره های پیش و پس از اسلام به نمایش در آمده و در راهرو و تالار سمت راست موزه تپه هگمتانه، اشیای کشف شده از تپه هگمتانه نگهداری می شود.

اشیای موزه تپه هگمتانه شامل 2 بخش اختصاصی و استانی است و مجموعه تابوت های سنگی و سفالی مربوط به دوره پارتیان که از میدان شیر سنگی همدان به دست آمده اند و خمره ها و سنگ های تزیینی با نقوش زیبا و سنگ قبرهای دوران مختلف اسلامی، شاخص ترین آثار کشف شده استانی هستند که در سالن مرکزی و راهروی سمت چپ موزه قرار داده شده اند.

هگمتانه دوباره راز می‌گشاید

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان از کاوشهای جدید در تپه هگمتانه خبرداد و گفت: بیست و دومین فصل کاوش تپه باستانی هگمتانه همزمان با آغاز هفته میراث فرهنگی به سرپرستی دکتر مهرداد ملک زاده و بر اساس ماده 11 قانون حفظ آثار ملی و در اجرای بند 3 ماده 3 قانون اساسنامه میراث فرهنگی و با اخذ مجوز از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور آغاز می‌شود.

علی مالمیر افزود: در این فصل کاوش، قسمت برج و بارو مورد کاوش قرار خواهد گرفت.

وی اظهار داشت: تپه باستانی هگمتانه در همدان به عنوان پهناورترین تپه باستانی ایران که وسعتی بالغ بر 40 هزار هکتار را به خود اختصاص داده است، هر ساله میزبان بسیاری از گردشگران خارجی و داخلی است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نیز گفت: موزه باستان شناسی هگمتانه دارای 350 شی سفالی، شیشه ای و مصنوعات فلزی دارای سابقه تاریخی با ارزش است.

علی خاکسار افزود: استان همدان بیش از یک هزار و 800 اثر تاریخی و گردشگری را در خود جای داده و به واسطه غنی بودن از آثار تاریخی و وجود جاذبه های گردشگری و تفریحی، همه ساله به مقصد گردشگردی شمار زیادی از مسافران داخلی و خارجی تبدیل شده است.

وی اضافه کرد: این استان به واسطه وجود شمار زیادی آثار تاریخی، تفریحی و توریستی به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین معرفی شده است.

وی اظهار داشت: آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه و گنبد علویان، حمام حاج آقا تراب نهاوند، خانه لطفعلیان ملایر، خانه مسعودی، آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی و بقعه حیقوق نبی (ع) از مهمترین آثار تاریخی و باستانی این استان است که همه ساله مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد.

خاکسار گفت: سنگ نوشته های گنج نامه، کلیساهای آنجلی و گریگوری، حمام قلعه، کاروانسرای صفوی، آب انبارها، خانه های قدیمی و باغ نظری در همدان از دیگر آثار تاریخی مورد توجه گردشگران استان همدان است.

هفته میراث فرهنگی از 28 اردیبهشت تا سوم خرداد است.

*س_برچسب‌ها_س*