شنبه 29 دی 1403

کتابخانه آستان قدس رضوی 174 نسخه خطی از دیوان حافظ دارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کتابخانه آستان قدس رضوی 174 نسخه خطی از دیوان حافظ دارد

مشهد - ایرنا - مدیر مرکز نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: گنجینه مخطوطات این کتابخانه 174 نسخه دست نویس از دیوان شعر "شمس الدین محمد شیرازی" متخلص به حافظ در اختیار دارد.

ابوالفضل حسن آبادی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ضمن گرامیداشت روز حافظ افزود: مجموعه‌ای از نفیس‌ترین نسخ دست‌نویس دیوان حافظ شیرازی در مخزن نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که یکی از این آثار 57 سال پس از وفات شاعر کتابت شده است.

وی ادامه داد: نسخه خطی متعلق به سال 859 هجری که به دست عبدالرحمن خوارزمی به خط نستعلیق 14 سطری کتابت شده، قدیمی‌ترین نسخه دیوان حافظ در این مرکز است.

مدیر مرکز نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: همچنین نسخه نفیس متعلق به قرن 12 هجری اهدایی مقام معظم رهبری که به دست استاد معروف خطاطی، غلامحسین امیرخانی، به معظم له هدیه شده است، یکی دیگر از نفایس خطی دیوان حافظ در این مرکز است که شامل غزلیات، قطعات، رباعیات، ترجیع بند، ساقی‌نامه، مخمس و مثنویات از خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی است، این اثر را رهبر معظم انقلاب در تیرماه 1374 وقف گنجینه رضوی کردند.

وی دیوان حافظ خط شکسته نستعلیق خوش و استادانه میرزا محمدعلی شکسته نگار شیرازی قرن 13 قمری را از دیگر نفایس این مجموعه نام برد و افزود: این اثر از غزلیات شروع می‌شود و در سال 1276 قمری به دستور سلطان مراد میرزا حسام السلطنه فرمانروای فارس کتابت شده است.

حسن آبادی به نسخه نفیس دیگری از دیوان حافظ موجود در این مرکز اشاره کرد و ادامه داد: این نسخه به خط نستعلیق ممتاز به قلم عبدالوهاب یزدانی، فرزند وصال شیرازی است که برای نواب شاهزاده ابوالفتح میرزا در 1237 قمری کتابت شده است که این نسخه وقفی میرزا رضا خان نائینی در مرداد 1311 شمسی است.

بیش از 97 هزار کتاب خطی در گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می شود که از این تعداد هفت هزار و 200 نسخه مربوط به حوزه ادبیات است.

کتابخانه آستان قدس رضوی از غنی ترین کتابخانه های جهان اسلام است و بر اساس اطلاعاتی که توسط یکی از موسسات پژوهشی آمریکا منتشر شده، این کتابخانه در ردیف 20 کتابخانه ای قرار گرفته که سبب تغییر جهان شده‌اند.

بیستم مهرماه، در تقویم رسمی کشور روز بزرگداشت حافظ شیرازی نام گرفته است.

*س_برچسب‌ها_س*