کمبود زیرساخت های پژوهشی و تقاضای بسیار / پخت خمیر تحقیقات، مایه می خواهد
مراکز تحقیقاتی و واحدهای دانشگاهی همچنین بنگاه های اقتصادی استان های رو به توسعه و یا کمتر توسعه یافته از دولت مطالبه دارند که ابزارها و امکانات تولید علم و ثروت در سطح کشور نزدیک به یکدیگر بشوند تا هر استانی سهمی در پاسخگویی به نیاز و حل مسائل منطقه خود و حتی کشور داشته باشند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، فاصله و مرز میان توسعه یافتگی، در حال توسعه بودن و توسعه نیافتگی را باید در چه شاخصی جستجو کرد؟ آیا این شاخص، همان تولید علم و دست یابی به قدرت علمی و تولید ثروت است که یک کشور را توسعه یافته می کند!
البته توسعه یافتگی بدون سرمایه گذاری بر روی انجام پژوهش ها و تحقیقات کاربردی به منظور دست یابی به علم و ثروت امکان پذیر نمی شود و کشور ایران که خود را در رسته کشورهای در حال توسعه می نامد، برای پیمودن مسیر توسعه یافتگی چاره ای ندارد که از مسیر تجربه شده کشورهای توسعه یافته عبور کند.
این بدان معنا است، همانطور که کشورهای توسعه یافته در جذب نخبگان همچنین پرورش نخبگان و سرمایه گذاری بر روی دست یافته های تحقیقاتی محققان، اساتید و نخبگان خود معطوف و متمرکز شدند که با تولید علم و ثروت، توانمندی و قدرت کشور خود را افزایش داده اند، ایران نیز باید این مسیر را طی کند تا علاوه بر اینکه بر حل مسائل و مشکلات داخلی خود فائق آید همچنین به افق هدفگذاری خود در عرصه بین المللی یعنی تبدیل شدن به کشوری قدرتمند در منطقه و در دنیا دست یابد.
البته اراده ایران در این زمینه را طی یک دهه اخیر باید در آمار و اخبار منتشر شده ای دید و سنجید که بیان می کند سهم ایران در تولید علم چقدر بوده و تا چه حدی بر روی تولید تحقیقات کاربردی و حمایت از طرح های فناورانه و دانش بنیانی سرمایه گذاری کرده است!
و البته این را به فال نیک می گیریم که در یک دهه اخیر شاهد بوده ایم رویکرد دانشگاه ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و نگاه اجرایی و بخش خصوصی کشور با عبور از تولید تحقیقات و پایان نامه ها صرفا علمی به سوی تولید تحقیقات کاربردی و ایده های فناورانه تغییر جهت داده است.
اما نباید از این مسئله غافل شد که تولید تحقیقات کاربردی و تبدیل ایده های فناورانه به محصول های ثروت ساز نیازمند تامین زیرساخت ها و نیازمند سرمایه گذاری و حمایت از جامعه علمی و نخبگانی کشور همچنین جلوگیری از مهاجرت نخبگان کشور است.
اگر بررسی دقیقی شود قطعا توان تمامی استان ها در زمینه انجام پژوهش ها و تحقیقات کاربردی و تقاضا محور همانند یکدیگر نیستند اما قطعا توان استان های با قدمت بالاتر (که مراکز این استان ها، کلان شهرها هستند) در برخورداری از امکانات و زیرساخت های علمی - تحقیقاتی، از توان استان های رو به توسعه و کم توسعه یافته تر دیگر نقاط کشور بیشتر است.
این در حالی است که واحدهای علمی و دانشگاهی و بنگاه های اقتصادی استان های رو به توسعه و یا کمتر توسعه یافته مطالبه دارند که ابزارها و امکانات تولید علم و ثروت در سطح کشور نزدیک به یکدیگر بشوند تا هر استانی سهمی در پاسخگویی به نیاز و حل مسائل منطقه خود و حتی کشور داشته باشند.
با توجه به اینکه 25 آذر ماه، روز ملی پژوهش نامگذاری شده است به مناسبت این روز، استان هایی از جمله خراسان شمالی که در زمینه برخورداری از امکانات و زیرساخت ها هنوز جزو استان های کمتر توسعه یافته هستند، بهره مندی از زیرساخت های تحقیقاتی، پژوهشی و فناوری را در زمینه هایی از جمله افزایش سهم جذب هیات علمی، سهم اعتبارات پژوهشی، افزایش اعتبارات برای تامین و ارتقای امکانات آزمایشگاهی، کتابخانه ای و تامین شرایط بکارگیری نتایج تحقیقات کاربردی در دستگاه های اجرایی همچنین حمایت از طرح های فناورانه را از دولت جدید مطالبه می کنند تا سهم بیشتری در تولید علم و ثروت کشور داشته باشند.
بهره وری پایین انجام پژوهش ها
در این باره، علی بیگ زاده، معاون توسعه مدیریت استاندار خراسان شمالی اظهار کرد: بهره وری پایین در بخش های مختلف گویای آن است که نتوانسته ایم از انجام پژوهش ها به درستی بهره ببریم.
بیگ زاده گفت: مسیر دست یافتن به زندگی بهتر انجام پژوهش های مسئله محور و تقاضا محور است.
وی تصریح کرد: برای داشتن قشری پژوهشگر فرهیخته نیز باید بر فرهنگسازی و تولید نیروی پژوهشگر معطوف شد.
معاون توسعه مدیریت استاندار خراسان شمالی بیان کرد: تربیت تحصیلکردگان پژوهش محور نیز باید در دستور کار آموزش و پرورش و دانشگاه ها باشند.
وی خاطر نشان کرد: اگر در این زمینه توجه جدی انجام می شد با عارضه مدرک گرایی و تولید بی کیفیت پایان نامه ها در کشور مواجه نبودیم.
بیگ زاده به شعار سال 1400 درباره جهش تولید ملی نیز اشاره کرد و گفت: در این برهه از زمان رونق تولید، خوداتکایی، حفظ بازار، ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی با تکیه بر انجام پژوهش های کاربردی می تواند محقق شود.
کمبود نیروی محقق و هیات علمی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی
جلیل علوی، رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی اظهار کرد: در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی بخش های تحقیقاتی گیاه پزشکی، کشاورزی دیم، خاک و آب، ثبت و گواهی بذر و نهال، امور زراعی و باغی، منابع طبیعی و آبخیزداری، علوم دامی همچنین فنی و مهندسی فعال هستند که هر ساله اجرای طرح های تحقیقاتی کاربردی همچنین طرح های تحقیقی - ترویجی را در دستور کار دارند.
علوی گفت: در این مرکز شش محقق هیات علمی در بخش های گیاه پزشکی، تحقیقات دیم و تحقیقات باغبانی همچنین 11 محقق غیر هیات علمی در تمامی بخش های یاد شده در حال فعالیت هستند.
وی عنوان کرد: این محققان هر ساله به طور میانگین 50 طرح تحقیقاتی کاربردی و به طور میانگین چهار طرح تحقیقی - ترویجی را در دست مطالعه و پژوهش دارند.
این مسئول بیان کرد: از فروردین ماه سال گذشته تا شهریور ماه 1400، مطالعه و پژوهش 61 طرح تحقیقاتی کاربردی در دستور کار محققان این مرکز قرار گرفته است تا به مسائل و نیازهای حال حاضر بخش کشاورزی استان پاسخ داده شوند.
وی گفت: دوره مطالعات و پژوهش هر طرح تحقیقی در دستور کار این محققان حداقل دو سال است که ممکن است دوره مطالعاتی آنها 10 تا 12 سال برای رسیدن به نتیجه نهایی نیز به طول انجامد.
علوی در بخش دیگری از سخن خود با انتقاد از کمبود جدی نیروی محقق و اعضای هیات علمی این مرکز، اعلام کرد: برخی از محققان این مرکز نیز در آستانه بازنشستگی هستند.
وی همچنین افزود: بخش تحقیقات منابع طبیعی این مرکز، محقق هیات علمی ندارد.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: این مرکز در گذشته با دانشگاه آزاد استان در تعامل بود و از توان دانشجویان این دانشگاه در رشته های مرتبط با کشاورزی بهره می برد، با این وجود، شمار دانشجویان این دانشگاه نیز به علل مختلف کم شده است و نمی توان همانند گذشته بر توان این دانشگاه تکیه کرد.
وی تصریح کرد: مشکل کمبود نیروی محقق و هیات علمی در این مرکز موجب شده است که محققان این مرکز، طرح های تحقیقاتی کمتری را برای انجام مطالعه و پژوهش در دست بگیرند.
علوی یادآور شد: هرچند موسسات مرکزی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور همچنین وزارت علوم از کمبود نیروی محقق و هیات علمی این مرکز آگاه هستند، با این وجود، دست آنها نیز برای رفع نیاز نیرویی این مرکز بسته است.
وی گفت: سهمیه جذب هیات علمی برای مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ها کم است.
این مسئول همچنین درباره اعتبارات تحقیقاتی که هر ساله به این مرکز اختصاص داده می شود نیز بیان کرد: اعتباراتی که اختصاص داده می شوند نه زحمات محققان و نه هزینه های صرف شده برای تحقیقات را پوشش می دهد.
وی تصریح کرد: با این وجود، محققان این مرکز با درک این شرایط به انجام تحقیقات خود ادامه می دهند تا به رفع مشکلات و نیازهای بخش کشاورزی پاسخ دهند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی همچنین درباره بهره برداری دستگاه های اجرایی مخاطب از پژوهش ها و تحقیقات کاربردی انجام شده توسط این مرکز نیز اظهار کرد: 10 تا 20 درصد از تحقیقات انجام شده توسط محققان این مرکز فقط در قفسه بایگانی دستگاه های اجرایی که باید راهکارها را اجرایی کنند، باقی می مانند.
علوی گفت: باید بررسی شود آیا دستگاه اجرایی مخاطب اعتبار مالی، ابزار کافی و امکانات لازم برای اجرای نتایج تحقیقات انجام شده را دارد؟
افزایش تعداد تقاضای دستگاه های اجرایی به پارک علم و فناوری استان برای انجام تحقیقات کاربردی
مهران گرمه ای، رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی نیز اظهار کرد: رویکردهای تحقیقاتی - پژوهشی در پارک علم و فناوری در دو محور حمایت و پشتیبانی می شوند.
گرمه ای گفت: شرکت های فناوری که درصدد هستند ایده ای را تجاری سازی کنند، هنگامیکه ایده را به پارک علم و فناوری معرفی می کنند، پارک پس از انجام ارزیابی ایده، درصورتیکه برآورد کرد ایده قابلیت تجاری سازی را دارد، مورد حمایت قرار می دهد.
وی همچنین افزود: علاوه بر این، پارک علم و فناوری به شناسایی ظرفیت های سرمایه گذاری در استان می پردازد و پس از انجام ارزیابی ها به این نتیجه می رسد که چه ظرفیت های موجودی قابلیت تجاری سازی را دارند در ارتباط با دانشگاه ها مسیر تجاری سازی ظرفیت ها را در پیش می گیرد که در این راستا، مرکز نوآوری روستاهای خلاق را ایجاد کرده ایم.
با این وجود، این مسئول تصریح کرد: تبدیل ایده به محصول تجاری سازی شده نیازمند انجام تحقیقات و بهره گیری از علم و تجربه اساتید دانشگاهی و دیگر نخبگان است.
وی در ادامه با بیان اینکه خراسان شمالی، استانی نوپا است، بیان کرد: هنوز استان در زمینه های وجود اساتید علمی دانشگاهی به تعداد کافی و در تمامی رشته ها همچنین وجود آزمایشگاه ها و کتابخانه های غنی با کمبودهای جدی مواجه است.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی گفت: فناوران مجبور هستند که از داشته های زیرساختی کم تحقیقاتی و پژوهشی در استان نهایت استفاده را داشته باشند.
افزون بر این، وی بیان کرد: وضعیت اختصاص منابع مالی به پارک علم و فناوری استان نیز در حدی نیست که بتوان همه جانبه از ایده های فناورانه که قابلیت تجاری سازی را دارند، حمایت کرد.
گرمه ای در ادامه با اشاره به اینکه در کشورهای توسعه یافته انجام پژوهش ها و تهیه پایان نامه ها، دارای سفارش دهنده هستند و حمایت مالی قوی برای تحقیق و پژوهش موضوعات سفارش شده اختصاص داده می شود، ابراز خرسندی کرد: در کشور ایران نیز این دیدگاه رقم خورده است تا انجام تحقیقات مبتنی بر سفارش دستگاه اجرایی و یا بخش خصوصی برای حل مسئله و تولید ثروت باشد.
وی یادآور شد: شاهد هستیم که بخش دولتی در کشور و استان درصدد برآمده اند تا برای رفع مشکلاتی که به آن گرفتار هستند را از طریق واحدهای تحقیقاتی و فناورانه حل کنند.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی افزود: تعداد تقاضاهای دستگاه های اجرایی به پارک علم و فناوری استان برای انجام تحقیقات به منظور رفع مسئله بیشتر شده است.
محدودیت های مالی، تعداد عقد قراردادها برای تولید پایان نامه های کاربردی را کاهش داده است
هومن نعیمی، رییس گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد اظهار کرد: از گذشته رویکرد تولید پایان نامه های کاربردی تقاضامحور در دستور کار وزارت علوم بوده، با این وجود، به مرور این روال نظام یافته تر شده است.
نعیمی گفت: رویکرد جدی وزارت علوم نیز مبتنی بر آن است که اتکا دانشگاه ها به بودجه دولتی کمتر بشود و دانشگاه ها بیشتر به سوی تهیه و تدوین پژوهش ها و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی کاربردی و تقاض محور معطوف شوند.
وی تصریح کرد: در این راستا، دانشگاه بجنورد نیز از دو سال قبل تا به کنون این رویکرد را در پیش گرفته و آن را به طور جدی دنبال کرده است.
رییس گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد عنوان کرد: در حال حاضر دانشگاه بجنورد دارای چهار دانشکده علوم انسانی، فنی و مهندسی، هنر و علوم پایه است که مقطع تحصیلی برخی از رشته های تحصیلی این دانشکده ها کارشناسی ارشد است.
وی با بیان اینکه در سال تحصیلی 1400-99، در این دانشگاه 105 پایان نامه دفاع شده مقطع کارشناسی ارشد ارائه شد، بیان کرد: از یکم مهرماه سال گذشته تا سی و یکم شهریور ماه امسال از میان این تعداد پایان نامه دفاعی، 9 پایان نامه در قالب عقد قرارداد تهیه و تنظیم شدند.
نعیمی افزود: موضوعات این 9 پایان نامه کاربردی تهیه شده به سفارش دستگاه های اجرایی تقاضا دهنده در استان بودند که استادان راهنما و دانشجویان این پایان نامه ها را تهیه و تنظیم کردند.
وی خاطرنشان کرد: سفارش دهندگان تهیه این 9 پایان نامه کاربردی، شرکت پتروشیمی خراسان (یک مورد)، شرکت گاز استان (دو مورد)، شرکت آب و فاضلاب استان (دو مورد) و استانداری خراسان شمالی (دو مورد) بودند.
این مسئول خاطرنشان کرد: از 9 پایان نامه تهیه شده، هزینه های پژوهش دو پایان نامه از محل اعتبارات یک درصد بند ه تبصره 9 و مابقی نیز از محل اعتبارات دستگاه های تقاضا دهنده تامین شدند.
وی همچنین از عقد قرارداد میان دانشگاه بجنورد با اداره کل ورزش و جوانان، شرکت گاز، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و استانداری استان به منظور تهیه و تولید چهار پایان نامه کاربردی جدید خبر داد.
رییس گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد در بخش دیگری از سخن خود با تاکید بر این نکته که تهیه و تنظیم پایان نامه های کاربردی و انجام پژوهش ها برای رفع نیاز و حل مسئله دستگاه دولتی و یا نهاد غیر انتفاعی تقاضا دهنده است، درباره تعداد کم عقد قراردادها اظهار کرد: محدودیت مالی دستگاه های اجرایی و نهادهای غیر انتفاعی و خصوصی موجب شده است که تعداد عقد قراردادها برای تهیه و تولید پایان نامه های کاربردی قابل توجه نباشد.
وی یادآور شد: بیشتر اوقات وجوهی که برای تهیه پایان نامه ها از سوی تقاضا دهندگان پرداخت می شود، کافی نیست، بنابراین هیات علمی و دانشجو مجبور می شوند که از اعتبارات در اختیار دانشگاه و از جیب هزینه کنند.
با این وجود، نعیمی تصریح کرد: این مسئله موجب شده است که بیشتر اعضای هیات علمی و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد این دانشگاه موضوعات پژوهشی تقاضا و مسئله محور مورد نیاز استان و یا کشور را بدون عقد قرارداد با دستگاه اجرایی و یا بخش خصوصی انتخاب و پایان نامه تهیه کنند.
وی همچنین وضعیت برخورداری استان از امکانات آزمایشگاهی پیشرفته و کتابخانه ای را ضعیف اعلام کرد و گفت: پژوهشگران این دانشگاه مجبور هستند که حتی از امکانات آزمایشگاهی و کتابخانه ای سایر استان ها استفاده کنند.
رییس گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد در خاتمه تاکید کرد: تداوم رویکرد تهیه و تولید پایان نامه های کاربردی دانشگاهی نیازمند اختصاص اعتبارات لازم به ردیف پژوهشی دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی همچنین ارائه مشوق ها به اعضای هیات علمی دانشگاه ها است.
کمبود منابع زیرساختی و مالی استان برای انجام تحقیقات / تجاری کردن طرح های فناورانه سخت شده است
هادی محمدزاده، معاون بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان شمالی نیز اظهار کرد: این معاونت در دو زمینه، حمایت از طرح های پژوهشی و طرح های فناورانه را در دستور کار دارد.
محمدزاده گفت: حمایت از انجام مطالعات برخی از طرح های پژوهشی با رویکرد آینده پژوهی با هدف جلوگیری از بروز بحران ها انجام می شود همچنین حمایت از انجام مطالعات برخی دیگر از طرح های پژوهشی نیز بر اساس سفارش دستگاه اجرایی و نیاز استان در دستور کار قرار می گیرند.
وی همچنین عنوان کرد: این معاونت از اجرای طرح های فناورانه مصوب نیز حمایت مالی می کند تا امکان تولید نمونه اولیه و یا تبدیل ایده فناور به محصول و تجاری شدن آنها فراهم شود.
این مسئول بیان کرد: طی یک دهه اخیر 20 طرح فناورانه وارده به این معاونت با دریافت حمایت های تسهیلاتی این نهاد به تولید محصول تجاری شده، رسیدند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: این معاونت همچنین پس از ارائه حمایت های تسهیلاتی از 14 طرح مصوب فناورانه دیگر، آنها را به لحاظ برخورداری از حمایت های مالی بیشتر به پارک علم و فناوری استان معرفی کرده است.
معاون بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان شمالی در ادامه با تصریح بر این مطلب که هر چند این معاونت عضو کارگروه علمی، پژوهشی و فناوری استان نیست، عنوان کرد: با این وجود، از محل منابع مالی محدود خود برای انجام مطالعات و تحقیقات پژوهشی و فناوری پشتیبانی کرده است.
وی در ادامه با تصریح بر این مطلب که تجاری کردن طرح های فناورانه نیز بسیار سخت شده است، خاطرنشان کرد: در سطح دنیا تکنولوژی های روز به سرعت در حال روزآمد شدن، هستند.
محمدزاده گفت: ایران نیز از این تکنولوژی های روز عقب است، بنابراین رویه مهندسی معکوس را در تولید و تجاری سازی محصول در پیش گرفته است.
وی افزود: این در حالی است که عده ای در کشور در راستای ثروت اندوزی بیشتر به واردات نمونه محصولات مهندسی معکوس شده داخل کشور اقدام کرده و توجیه اقتصادی محصول تولید شده را پایین آورده اند.
در عین حال، این مسئول به بهره برداری غیرمجاز محصول تولید شده فناوران در سایه بی توجهی کشور به حق مالکیت فکری اشاره کرد و گفت: هنگامیکه ایده ای فناور به محصول تبدیل می شود، عده ای دیگر همانند محصول تجاری سازی شده را می سازند، بنابراین فناوران مجبور می شوند که دائم فناوری خود را ارتقا دهند تا بازار خود را از دست دهند.
وی همچنین خواستار شد: در مسیر پیش روی انجام مطالعات و تحقیقات کاربردی و تحقیقفات فناورانه قوانین دست و پا گیر به ویژه در زمینه اعطای تسهیلات حذف و قوانین کارآمدتری جایگزین شوند.
محمدزاده در ادامه با اشاره به کمبود منابع مالی برای پشتیبانی از انجام تحقیقات، تصریح کرد: سرمایه گذاری های تحقیقاتی فقط بر روی موضوعات تحقیقاتی کاربردی باشند که از نیازهای استان رفع مسئله کنند.
وی همچنین توصیه کرد: در استانی همانند خراسان شمالی که منابع زیرساختی و مالی کمی برای انجام پژوهش ها و تحقیقات را دارد باید تمامی دستگاه های اجرایی با واحدهای تحقیقاتی استان با یکدیگر همکاری و هم افزایی داشته باشند و امکانات خود را در اختیار یکدیگر قرار دهند.
معاون بسیج علمی، پژوهشی و فناوری خراسان شمالی همچنین بر لزوم اعتمادسازی میان دستگاه های اجرایی، صنعت، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و پشتیبانی تاکید کرد و گفت: اعتماد در گستره یک استان باید رقم بخورد تا برای مسائل و نیازهای هر منطقه بتوان با انجام تحقیقات راهکار شناسایی کرد.
محمدزاده خواستار شد: دستگاه های اجرایی استان نیز محققان را در زمینه ارائه و تهیه آمار و اطلاعات برای تکمیل تحقیقات یاری کنند و جلوی پای آنان سنگ اندازی نکنند.
ریسک پذیر نبودن دستگاه های اجرایی در بکارگیری نتایج تحقیقات کاربردی
حسن سجادی، دبیر گروه کاری پژوهشی کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری استان نیز اظهار کرد: زیرساخت های پژوهشی در خراسان شمالی ضعیف است از جمله اینکه آزمایشگاه مرجع خوب، کارگاه خوب، ابزار و امکانات تحقیقاتی به روز از جمله میکروسکوپ های الکترونیکی، کتابخانه غنی نداریم.
وی گفت: پژوهشگران و محققان استان برای انجام تحقیقات خود مجبور هستند انرژی بسیاری را صرف رفت و آمد به سایر استان ها داشته باشند تا بتوانند تحقیقات خود را کامل کنند.
وی بیان کرد: علاوه بر آن، استان با کمبود اعتبارات پژوهشی و تحقیقاتی مواجه است.
وی عنوان کرد: سر جمع اعتبارات هزینه ای یک درصد 24 دستگاه اجرایی که بابت آن در کارگروه آموزش، پژوهش و فناوری استان تصمیم گیری می شود، در سال مالی 1400 به مبلغ 700 میلیون تومان رسیده است که این مبلغ برای انجام تحقیقات کاربردی بسیار کم است.
وی خاطر نشان کرد: این در حالی است که در این استان تعداد صنایع بزرگی که سالانه سود سرشاری کسب می کنند، کم است و همین تعداد کم صنایع بزرگ نیز تا به کنون احساس مسئولیت اجتماعی چشمگیری نسبت به رفع بخشی از کمبودهای زیرساختی علمی و پژوهشی در استان نداشته اند.
وی افزود: اگر اینگونه بود قطعا در این استان تا به کنون یک آزمایشگاه مرجع مجهز می داشتیم.
وی گفت: اگر صنایع بزرگ به توان تحقیقاتی استان اعتماد می داشتند قطعا می بایست حل مسائل خود در قالب انجام تحقیقات را به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی استان می سپردند نه به خارج از استان.
در عین حال، وی خاطرنشان کرد: هرچند که تعداد نیروهای هیات علمی، پژوهشگری و تحصیلکردگان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در استان کم هستند، با این وجود، همین تعداد نیروی کم نیز با توان بسیار بالا به اندازه چند نفر انرژی کاری برای تولید و تهیه تحقیقات کاربردی صرف می کنند.
با این وجود، وی با بیان اینکه در استان با کمبود امکانات، تحقیقات کاربردی تقاضا محور آماده و تهیه می شوند، تصریح کرد: در عین حال، شاهد هستیم که دستگاه های اجرایی مخاطب برای عملیاتی کردن نتایج تحقیقات به منظور رفع نیاز و حل مسائل ریسک نمی کنند و مسائل باقی می مانند تا به بحران برسند.
وی افزود: علاوه بر آن، دستگاه اجرایی باید توان مالی لازم برای بکارگیری نتایج تحقیقات کاربردی برای رفع مسئله را داشته باشند.
700 میلیون تومان اعتبار برای اجرای تحقیقات 12 طرح پژوهشی کاربردی
حسن پارسی پور، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی اظهار کرد: براساس قانون بودجه سال 1400 یک درصد از اعتبارات هزیه ای استان باید در امور پژوهش و فناوری هزینه شود که این رقم معادل هفتصد و پنجاه و هفت میلیون تومان است.
پارسی پور با بیان اینکه طرح های پژوهشی هر ساله در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مصوب می شود افزود: نیازهای استان به طرح های پژوهشی از دستگاه های اجرایی استان اخذ و در کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان بررسی و براساس آن، یک درصد از اعتبارات هزینه ای به انجام طرح های پژوهشی اختصاص داده می شود.
وی درباره حمایت از پایان نامه های دانشجویی خاطرنشان کرد: از سال 98 به استناد بند (د) تبصره 9 قانون بودجه دستگاه های اجرایی مکلف هستند 10 درصد از اعتبارات پژوهشی استان را به حمایت از پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکترا اختصاص دهند.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان شمالی اظهار کرد: در سال 98، هشت پایان نامه دانشجویی و در سال گذشته 14 پایان نامه دانشجویی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری حمایت شده است.
وی گفت: امسال نیز تا به کنون 69 پایان نامه و پروپوزال دانشجویی استان مرتبط با اولویت های پژوهشی استان و اسناد بالادستی توسعه استان به دست رسیده که در کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان در حال بررسی است
پارسی پور افزود: طرح های پژوهشی بر اساس نیازهای استان و مطابق با اسناد بالا دستی توسعه استان استان مورد حمایت قرار می گیرد.
حل مشکلات کشور با دستان پژوهشگران
محمد سعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم و تحقیقات کشور نیز اظهار کرد: ارزشمندی انجام پژوهش ها به گشایش گره از مشکلات، بهبود معیشت و ایجاد اشتغال پایدار است.
سیف گفت: کشور با مسائل و مشکلات بسیاری مواجه است بنابراین می طلبد که پژوهشگران، فرهیختگان و نخبگان کشور بسیار جدی ورود کنند و با رویکرد پژوهشی، راهکار برای حل مشکلات ارائه دهند.
وی خواستار شد: استانداری ها و دانشگاه ها در تعامل با یکدیگر به پیشبرد این مهم توجه جدی داشته باشند.
انتهای پیام / سمانه قهرمانی