کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین علیرغم مشکلات متعدد میلیونها آمریکاییها
گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو_ بسته کمکهای جدید آمریکا در قالب تجهیزات و تسلیحات به اوکراین به ارزش متجاوز از 40 میلیارد دلار در حالی به تصویب کنگره میرسد که اوکراین به نمایندگی از واشنگتن خود را برای گسترش حملات متقابل به نظامیان روسی آماده میکند. کمکی که به تنهایی 10 درصد بودجه 770 میلیارد دلاری پنتاگون در سال مالی جاری را تشکیل میدهد و با توانمندسازی نیروهای مسلح اوکراین، مقامات کیِف را نسبت به پیگیری گفتگوهای صلح جهت پایان دادن به جنگ بی رغبتتر میسازد.
از قدیم گفتند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. با اینکه آمریکاییها به شدت گرفتار تورم کم سابقه و پیامدهای ناشی از نابسامانی اقتصادی و اجتماعی هستند، کاخ سفید برای کمک به کیِف در برابر مسکو بستههای مالی مضاعفی را پیش بینی کرده که، از نگاه ناظران اقتصادی، آمریکا را با چالشی جدی مواجه خواهد ساخت.
در برنامه «ما مردم» شبکه پرس تی وی، دنیل آریا - مجری برنامه - در گفتگو با «دلِنسی پرهام» - فعال اجتماعی از اوکلند - و «رابرت بوزانکو» - استاد تاریخ در دانشگاه هوستون تگزاس - از زوایای مختلف به بررسی کمکهای بیسابقه نظامی ایالات متحده به اوکراین با هدف مبارزه با روسیه پرداخت.
لایحه پیشنهادی دولت آمریکا به ارزش 40 میلیارد دلار برای حمایت از اوکراین، بعد از فراز و نشیبهای بسیار، عاقبت در ماه مه گذشته با 368 رأی موافق در برابر 57 رأی مخالف به تصویب کنگره رسید. همزمان با این اقدام و برغم اعلام حمایت سناتور «چاک شومر» - رهبر اکثریت دمکرات - با تداوم ارسال کمکهای همه جانبه به اوکراین، برخی از نمایندگان سنا و در رأس همه سناتور جمهوریخواه «رَند پُل»، در مخالفت با بودجه پیشنهادی فریاد اعتراض سر دادند.
رند پُل چنین اقدامی را در زمانی که مردم ایالات مختلف امریکا با تورم افسار گسیخته و افزایش قیمت سوخت دست و پنجه نرم میکنند، بسترساز تعمیق نابسامانیها و به بهای نابودی اقتصاد آمریکا برمی شمرد. طبق آخرین آمار منتشره از سوی وزارت کشاورزی آمریکا، گرسنگی و ناامنی غذایی بر زندگی جمعیتی بالغ بر 38 میلیون نفر آمریکایی، شامل 12 میلیون کودک، سایه افکنده و خانوادههای کم درآمد را با معضلات جانبی شامل فقدان مسکن ارزان، انزوای اجتماعی، خشونت لجام گسیخته، مشکلات سلامتی، هزینههای درمانی بالا و دستمزدهای پایین مواجه ساخته است.
پرسش اینجا است که با وجود معضلات یادشده و مواردی دیگر از این دست شامل فرو رفتن ساکنین جکسون - مرکز ایالت میسی سی پی - در یک بحران بی آبی بی سابقه در پی وارد آمدن خسارات جدی به زیرساختهای آبی شهر در اثر سیلاب اخیر، چگونه دو حزب حاکم در آمریکا میتوانند این طور بی شرمانه بخش عمده درآمد کشور را به نظامی گری در خارج از مرزهای کشور اختصاص میدهند؟
به اعتقاد رابرت بوزانکو، مقصر سیاستمداران و رسانههای وابسته به اربابان قدرت هستند که اهمیت نظامی گری برای حفظ امپراطوری آمریکا را بزرگ نمایی میکنند تا مجالی برای فکر کردن به معضل فقر و بیکاری و گرسنگی و و محرومیت کلی باقی نماند. به خصوص در سالهای اخیر که به موازات کاهش بودجه تخصیص یافته به برنامه کوپنهای غذایی و دیگر برنامههای عدالت اجتماعی، تریالدها دلار صرف جنگ و جنگ افروزی شده است. این رسانهها هم اکنون با افراطی خواندن منتقدین جنگ اوکراین، هر صدایی را که خواستار پا به عقب کشیدن آمریکا از این قائله باشد در نطفه خاموش میکنند.
از سوی دیگر، دلِنسی پرهام در گفتگو با پرس تی وی، نابرابری ثروت در این ثروتمندترین کشور جهان را غیر قابل توجیه بیان کرد و افزود: اوکلند با وجود بیشمار تعداد پروژه مسکن در دست اجرا همراستا با صدها مسکن خالی در حالی یک جمعیت خیابان خواب حداقل 5 هزار نفری را در خود جای داده که بودجه اداره پلیس این شهر طی بازه زمانی 2020 تا 2023 بالغ بر 700 هزار میلیون دلار گزارش میشود.
در تشریح موضع مردم آمریکا درباره پشتیبانی نظامی کشورشان از اوکراین، بوزانکو اذعان کرد برغم مخالفت آحاد مردم با اعطاء این گونه کمکهای پرهزینه به کشورهایی نظیر اوکراین و نیز دغدغههای جدی آنان نسبت به شکنندگی اوضاع داخلی، در نهایت این سیاستمداران وابسته به هر دو حزب هستند که راجع به این گونه لوایح تصمیم گیری میکنند و سر آخر تصمیمات اتخاذ شده را با انواع ترفندهای رسانهای و تبلیغاتی به خورد مردم میدهند و مردم هم چارهای جز همراهی ندارند.
دلِنسی پرهام نیز دودوزه بازیهای سیاستمدارانی، چون سناتور «بیل هاگِرتی» از ایالت تِنِسی در آستانه انتخابات میان دورهای را نشانه بارز ماهیت ضد بشری کاپیتالیزم در ترجیح دادن انتفاع مادی بر جان و کرامت انسانها برشمرد. وی طمع آمریکا برای تسلط بر بازارهای جهان را به تبعیت از نظام کاپیتالیستی سیری ناپذیر خواند و عنوان کرد تا قدرتهایی مانند روسیه در برابر آمریکا عرض اندام میکنند، آمریکا از هیچ اقدامی برای ایجاد تنش در جهان دریغ نمیورزد.
همچنین، به گفته رابرت بوزانکو، غولهای اسحله سازی آمریکا مانند کمپانی «جنرال داینامیکس»، از محل سیاستهای مداخله گرانه دو حزب رقیب کشور، بویژه حزب دمکرات، امرار معاش میکنند. سیاستهایی تحت عنوان گسترش ناتو و ایجاد تنش سیاسی و نظامی بین قدرتهای مطرح جهان در قالب جنگ سرد 2. به زعم بوزانکو، آمریکا رویای فرسایشی شدن جنگ خونین در اوکراین را در سر پروانیده و از هیچ تلاشی برای به بن بست کشیدن راه حلهای مسالمت آمیز کوتاهی نمیورزد. وی پیامدهای طولانی شدن جنگ در اوکراین را برای اقتصاد اروپا زیانبارتر از اقتصاد آمریکا ارزیابی کرد.
در بخش پایانی، عباس منتقم، کارشناس مسائل بین الملل تحلیل خود را حول موضوع درگیری اوکراینیها با روسیه به نیابت از جانب ناتو ارائه داد. وی حصول درک صحیح از این بحران را منوط به داشتن آگاهی عمیق از تاریخ اوکراین و نیز سابقه حضور استعمارگرانه آمریکا در این کشور برشمرد. حضوری که منتقم آن را عامل به قدرت رسیدن یک رژیم نئونازی طرفدار ناتو در اوکراین عنوان کرد.