دوشنبه 1 بهمن 1403

کوتاه‌قدی در انتظار کودکان مناطق محروم

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
کوتاه‌قدی در انتظار کودکان مناطق محروم

در گزارش اخیر مرکز آمار ایران درباره تورم بیش از 20 درصدی 17 قلم کالای اساسی اعلام شد که خردادماه امسال، قیمت روغن مایع افزایش 233 درصدی و قیمت روغن جامد افزایش 247 درصدی داشته و بهمن‌ماه پارسال، رییس اتحادیه برنج‌فروشان بابل از کاهش 50 الی 60 درصدی مصرف برنج ایرانی به دلیل گرانی قیمت خبر داد.

اعتماد نوشت: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با اشاره به کاهش چشمگیر مصرف لبنیات طی ماه‌های اخیر به دلیل گرانی قیمت این اقلام، بابت تبعات خطرناک تغییر رژیم غذایی جمعیت و به خصوص؛ کودکان ساکن در مناطق محروم که در شرایط عادی هم از مواد غذایی مفید محروم می‌مانند ابراز نگرانی کرد.

احمد اسماعیل‌زاده در گفتگو با ایلنا، با اشاره به تاثیر گرانی مواد خوراکی بر سبد غذایی خانوار گفت: «طبق گزارش‌هایی که در این حوزه وجود دارد، متاسفانه به دلیل گرانی لبنیات، مصرف مواد لبنی به ویژه شیر در دو سه ماهه اخیر کاهش چشمگیری داشته است. حتی افرادی هم که محدوده مصرف چشمگیری داشته‌اند، مصرف شیر و لبنیات را کاهش داده‌اند. وقتی مصرف لبنیات کاهش پیدا می‌کند افراد به سمت گروه‌های غذایی دیگر از جمله نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های شیرین گرایش پیدا می‌کنند.

البته با توجه به اینکه هنوز مدارس تعطیل بوده و بررسی‌های دقیقی در این رابطه انجام نشده، نمی‌توان به‌طور قطع و یقین گفت که به جای شیر، نوشابه مصرف می‌شود، اما آمار‌های متعددی که از گوشه و کنار کشور به ما می‌رسد نشان می‌دهد که با وجود تولید بسیار زیاد لبنیات، مصرف آن در سطح جامعه کاهش پیدا کرده است.

البته قبلا نیز مصرف لبنیات در کشور در حد مطلوب نبود با این حال امروز بیشتر کاهش یافته است. اگر کاهش مصرف لبنیات تداوم پیدا کند کمبود کلسیم، کمبود پروتئین و مواد مغذی در کودکان دارای سوء تغذیه به ویژه در استان‌های کم‌برخوردار در قالب پوکی استخوان، کوتاه‌قدی و بیماری‌های بارز از این دست خود را نشان خواهد داد.»

اسماعیل‌زاده همچنین در مورد وضعیت مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی نیز گفت: «در سالیان قبل که قیمت‌ها پایین بود، مصرف غذا‌های دریایی به ویژه ماهی به عنوان یک منبع سرشار از مواد پروتئینی و اسید‌های چرب امگا 3، به غیر از برخی استان‌ها که نزدیک دریا بوده‌اند، چندان برجسته نبود.

در مورد سایر مواد غذایی پروتئینی به ویژه گوشت قرمز نیز مصرف آن در برخی مناطق کاهش پیدا کرده، اما بسیاری از مواد دیگر مانند گوشت مرغ، تخم‌مرغ و حبوبات نیز که جایگزین گوشت قرمز محسوب می‌شود هم افزایش قیمت داشته و با توجه به سخت شدن معیشت مردم، مصرف این مواد پروتئینی هم کاهش پیدا کرده است که عوارض کاهش مصرف این مواد در آینده خود را بر سلامت مردم نشان خواهد داد.»

طی هفته‌های اخیر و بعد از آزاد‌سازی قیمت‌ها که به بهانه بازگشت یارانه‌ها به سبد زندگی خانوار‌ها و جلوگیری از قاچاق معکوس 4 قلم ماده خوراکی در کشور اتفاق افتاد، با وجود آنکه دولت وعده می‌داد که جز قیمت تخم‌مرغ، مرغ، روغن و برنج که پرمصرف‌ترین‌ها در قاچاق معکوس به کشور‌های همسایه هستند، قیمت هیچ‌یک از اقلام خوراکی افزایش نخواهد داشت، عملا شاهد افزایش روزانه و حتی لحظه‌ای قیمت مواد خوراکی در تمام نقاط کشور بوده‌ایم و طبیعی است که این افزایش قیمت، به تصمیم حذف این اقلام از سبد غذایی خانوار منجر می‌شود.

برخلاف ادعا‌های دولت درباره ممنوعیت گرانی قیمت‌ها، مرکز آمار ایران دو هفته قبل در گزارش کشوری خود اعلام کرد که قیمت مواد خوراکی در تیر ماه نسبت به خرداد ماه، بیش از 80 درصد افزایش یافته است.

در حالی که دولت مدعی بود با پرداخت یارانه 300 و 400 هزار تومانی به خانواده‌های یارانه‌بگیر، افزایش و آزادسازی قیمت‌ها به هیچ‌وجه در سفره خانواده‌ها احساس نخواهد شد، اظهارات روسای اتحادیه‌های مواد خوراکی و غذایی طی هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که وعده‌های دولت یک نشانه بارز از بی‌خبری مسوولان از واقعیت‌های موجود جامعه بود که چنین شعار‌هایی سر دادند، چون مردم عادی کوچه و بازار و صاحبان اصناف، سال‌هاست که می‌دانند قیمت‌گذاری بر اقلام خوراکی و تمام کالا‌ها و خدمات پرمصرف در کشور، در دست دلالان و واسطه‌هاست و دولت‌ها عملا در این میان هیچ‌کاره‌اند.

طی روز‌های گذشته رییس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی اعلام کرد که طی 10 روز قبل (از ابتدا تا دهم محرم) تقاضا برای میوه کاهش 60 درصدی داشته و نایب‌رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی هم از کاهش 30 درصدی فروش میوه در نیمه تابستان خبر داد.

طبق اعلام دبیر انجمن حبوبات ایران، قیمت حبوبات تا اردیبهشت امسال افزایش 70 الی 120 درصدی داشته و نیمه اردیبهشت امسال، دبیر انجمن صنعت بسته‌بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور اعلام کرد که سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور به سالانه 3 کیلوگرم کاهش یافته است.

اسفند سال گذشته مدیرعامل اتحادیه ماهیان سردآب از کاهش 60 درصدی مصرف ماهی در کشور خبر داد و گفت سرانه مصرف ماهی در کشور به سالانه کمتر از 7 کیلوگرم کاهش یافته است.

در گزارش اخیر مرکز آمار ایران درباره تورم بیش از 20 درصدی 17 قلم کالای اساسی اعلام شد که خردادماه امسال، قیمت روغن مایع افزایش 233 درصدی و قیمت روغن جامد افزایش 247 درصدی داشته و بهمن‌ماه پارسال، رییس اتحادیه برنج‌فروشان بابل از کاهش 50 الی 60 درصدی مصرف برنج ایرانی به دلیل گرانی قیمت خبر داد.

طبق گزارش اخیر مرکز آمار از قیمت اقلام خوراکی، تورم قیمت مواد خوراکی در تیر ماه امسال نسبت به تیر ماه پارسال، 54 درصد و نسبت به خرداد ماه بیش از 80 درصد برآورد شده است.

از میان اخبار

کیاناز شاطریان؛ تنها راه‌یافته مدارس دولتی به جمع برترین‌های کنکور

نیمروی خونین!