کودک اهل کتاب، آیندهساز گفتوگو و دانایی است

مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در یادداشتی به بهانه روز ادبیات کودک و نوجوان به اهمیت این مسئله پرداخته است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در یادداشتی به بهانه روز ادبیات کودک و نوجوان به اهمیت این مسئله پرداخته است.
به گزارش خبرنگار مهر، ادبیات کودک و نوجوان، دریچهای رو به سوی دنیای خیال و خلاقیت برای نسلهای آینده باز میکند. روز 18 تیر، فرصتی ارزشمند برای یادآوری اهمیت این حوزه و تجلیل از نویسندگان، تصویرگران و تمام کسانی است که با آثارشان، ذهن کنجکاو بچهها را تغذیه میکند و آنها را در مسیر رشد و شکوفایی همراهی میکنند. کتابها و داستانها نه تنها سرگرمی را برای کودکان به ارمغان میآورند، بلکه مفاهیم اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی را هم به زیباترین شکل به آنها آموزش میدهند و پایههای تفکر و درک آنها از جهان را بنا میکند.
به همین بهانه حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یادداشت اختصاصی را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
در این یادداشت میخوانیم:
ای نام تو بهترین سرآغاز
در منظومه درخشان تقویم فرهنگی این سرزمین، روز ادبیات کودک و نوجوان، تنها یک مناسبت ادبی نیست؛ بلکه تجلی باور ما به ارزشهای کودکی، خیالورزی، کشف، رشد ذهنی و اخلاقی نسلهای آینده است. در این روز، ما نه فقط از ادبیاتی سخن میگوئیم که برای کودکان و نوجوانان نوشته شده، بلکه از مسئولیتها و چشماندازهایی میگوئیم که پیش روی همه ما - از نویسندگان گرفته تا آموزگاران، از کتابداران تا خانوادهها - گشوده شده است.
ادبیات کودک و نوجوان، پلی است میان جهان پیچیده بزرگسالی و نگاه ساده و شفاف و اعجابانگیز کودکانه. این ادبیات میتواند ارزشهایی چون همدلی، عدالت، خلاقیت، تفکر انتقادی و حتی روایتهای تاریخی و اجتماعی را با زبان مناسب، در دل کودکان و نوجوانان بنشاند. همان رسالت والایی که فلسفه نهادهای تعلیم و تربیت بر محور آن شکل گرفته است و بر همین باور نیز، ادبیات کودک، نه تنها به عنوان ابزاری برای آموزش، که به مثابه بخشی از زیست فرهنگی کودک ایرانی پاس داشته میشود.
در مسیر رشد و بالندگی کودکان و نوجوانان، کتاب و کتابخانهها همواره قلب تپنده فعالیتهای فرهنگی و تربیتی هستند. در این نگاه، کتابخانهها، نه تنها محلی برای امانت دادن کتاب، بلکه خانههایی فرهنگیاند که در آنها کودکان و نوجوانان با کتاب انس میگیرند، قصه میشنوند، خیالپردازی میکنند، مینویسند، میسازند و میآفرینند.
به همین دلیل است که هزاران معلم و مربی توانمند، هر روز در گوشهگوشه ایران، از دل کوهستانها تا نواحی مرزی، از کلانشهرها تا روستاهای دورافتاده، در این خانههای کوچک فرهنگی چراغ بزرگ دانایی را روشن نگاه داشتهاند.
در پیوندی معنادار با این رویکرد، کتابخانههای مدارس نیز به پشتوانه سامانه پژوهشی و برنامهریزی آموزشی رشد، همگام با فضای کلاس، به محیطهایی پویا برای یادگیری، تجربههای خلاق و گفتوگوهای فرهنگی بدل شدهاند. البته که تجربه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کتابخانهداری کودکمحور، نیز میتواند راهگشای بازآفرینی کتابخانههای مدارس باشد و چه فرصتی نیکوتر از همکاری و تعامل بیشتر میان کانون و آموزش و پرورش، برای تحقق این هدف.
ترویج کتابخوانی نباید محدود به روز ادبیات کودک یا هفته کتاب باشد. فرهنگ مطالعه باید در زیست روزمره کودکان و نوجوانان جریان یابد. این امر تنها با حضور پیوسته ادبیات در زندگی کودک، با دسترسی آسان به کتابخانههای پویا، و با تولید ادبیات اصیل و با کیفیت ممکن خواهد شد.
به همین دلیل، حمایت از نویسندگان، تصویرگران، ناشران، کتابداران، معلمان و مربیانی که دل در گرو رشد فرهنگی کودک دارند، وظیفهای ملی است. بر این باوریم که کودک اهل کتاب، نوجوان جستجوگر و جوان اندیشمند، آیندهای خواهد ساخت که در آن خشونت جای خود را به گفتوگو، جهل جای خود را به دانایی و انزوا جای خود را به همدلی خواهد داد.
ادبیات کودک، تربیت جان کودک است؛ نه فقط آموزش واژهها، بلکه پرورش بینش است در جهانی که کودکان بیش از هر زمان در معرض اطلاعات گوناگون قرار دارند، ادبیات میتواند پناهگاهی باشد برای پالایش روح، تلطیف احساس و تقویت اندیشه.
ضمن گرامیداشت این روز و قدردانی از همه فعالان حوزه ادبیات کودک و نوجوان، از خانوادهها، معلمان، مدیران مدارس و مسئولان فرهنگی کشور دعوت میکنیم تا بیش از پیش به اهمیت ادبیات در زندگی کودک ایرانی توجه کنند. کودک امروز، فردای جامعه ماست؛ و ادبیات، آینهای است که آینده را نمایان میسازد.