گاز تولیدی و مصرفی در ایران برابر است / ایران دومین دارنده گاز و شانزدهمین صادر کننده!
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: چالش ناترازی گاز که در چند سال اخیر در کشور به وجود آمده است، یکی از مسائل مهمی است که وزارت نفت و شرکت ملی گاز باید برای حل کردن آن، چارهاندیشی کنند. به طور طبیعی به مرور زمان و با افزایش جمعیت، اگر میزان تولید گاز ثابت باشد یا روند تولید آن کمتر از میزان مصرف رشد کند، کشور دچار کسری و در نهایت ناترازی گاز خواهد شد؛ چرا که میزان تقاضا از عرضه...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: چالش ناترازی گاز که در چند سال اخیر در کشور به وجود آمده است، یکی از مسائل مهمی است که وزارت نفت و شرکت ملی گاز باید برای حل کردن آن، چارهاندیشی کنند. به طور طبیعی به مرور زمان و با افزایش جمعیت، اگر میزان تولید گاز ثابت باشد یا روند تولید آن کمتر از میزان مصرف رشد کند، کشور دچار کسری و در نهایت ناترازی گاز خواهد شد؛ چرا که میزان تقاضا از عرضه پیشی گرفته و دولت برای تامین مازاد تقاضا، با چالش و مشکلات روبهرو میشود.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، ایران در سال 2021، با تولید 257 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از 4037 میلیارد متر مکعب تولید شده در جهان، سهم 4/6 درصدی از این تولید را به خود اختصاص داد. همچنین با مصرف 241 میلیارد متر مکعب در همان سال، سهم 6 درصدی از مصرف کل گاز طبیعی در جهان را کسب کرد.
طبق گزارش «مرور آماری بخش انرژی جهان در سال 2022» که توسط شرکت (BP) بریتیش پترولیوم منتشر شده است، با وجود اینکه ایران دومین دارنده گاز و سومین تولید کننده آن است، برابری تقریبی میزان تولید و مصرف باعث شده که تنها 16 میلیون متر مکعب گاز مازاد برای صادرات باقی بماند و ایران در رتبه 16 صادر کنندگان گاز در جهان قرار بگیرد که این رقم برای دومین دارنده ذخایر گازی جهان، نشاندهنده شرایط نامطلوب است.
میزان مصرف گاز در سال 1380، 1375، 1385 و 1390 به ترتیب برابر با 119، 178، 289 و 413 میلیون متر مکعب در روز بوده و روند افزایشی را طی کرده است. متوسط میزان رشد سالیانه بین سالهای 1390 الی 1400 نیز برابر با 5/3 درصد بوده است. بر اساس پیشبینی سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، در سال 1420، میزان عرضه گاز طبیعی به 898 میلیون متر مکعب و میزان مصرف به 1410 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید که نشان از کسری 412 میلیون متر مکعبی گاز دارد.
ناترازی فصلی گاز در ایران در فصول سرد سال به علت افزایش مصرف گاز خصوصا در بخش خانگی و تجاری ایجاد میشود. این بخش بیش از بخشهای دیگر گاز مصرف میکند و وابستگی بالایی دارد که در گزارش بعدی به آن میپردازیم.