دوشنبه 1 بهمن 1403

گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد

در یک ماه پایانی دولت دوازدهم، نرخ بسیاری از کالاها با افزایش زیادی روبه‌رو شد به طوری که اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه به گرانی‌ها عادت کرده و هر روز شاهد کوچکتر شدن سفره های خود به دلیل فشار بی سابقه اقتصادی در جامعه شدند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، دامداری و دام‌پروری یکی از اصلی‌ترین شغل‌های مردم در روستاهای استان کردستان است و همین امر باعث شده تا کردستان به یکی از قطب‌های اصلی دام سبک و تأمین لبنیات تبدیل شود.

شروع ماجرا از تیر ماه سال جاری بود جایی که دامداران و تولیدکنندگان سراسر کشور به دلیل گرانی‌ها و عدم توان تهیه علوفه و نهاده‌های دامی خواستار افزایش قیمت شیر شدند و این تیری بود که سفره کوچک مردم را نشانه گرفت.

ساعدپناه یکی از دامداران کردستانی در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: بیش از 15 سال است که به کار دامداری مشغول هستم متاسفانه طی ماه‌های اخیر بیشتر دامداران با معضل جدی تأمین نهاده‌های دامی و خوراک دام روبرو شده‌اند و در مقابل افزایش هزینه‌های کارگری، حمل‌ونقل، دارو، واکسن و غیره در برابر عدم تغییر قیمت محصولات و فرآورده‌های دامی همچون شیر خام و گوشت سبب شده دیگر تمایلی به فعالیت در این بخش وجود نداشته باشد.

وی با اشاره به اینکه دامدار ناچار است نهاده مورد نیاز خود را دربازار آزاد با قیمت بالا تهیه کند افزود: دامداران قیمت شیری که دارای چربی و پروتئین بالا است را درب کارخانه 5 هزار و 200 تومان می فروشند درصورتی‌که برای تأمین یک قلم مثل علوفه باید زمین یا حیاط فروخته شود تا صرف خوراک گاو شود.

لبنیات از سفره مردم پر کشید

خانم معصومه احمدی یکی از شهروندان کردستانی در گفتگو با خبرنگار کردتودی با ابراز ناراحتی اظهار داشت: بنده به عنوان یک معلم بازنشسته با حقوق کم و هزینه های سر سام آور این روزها آنگونه که باید توان خرید بسیاری از مایحتاج زندگی را نداریم و به همین دلیل باید از بسیاری از مصارف غیر ضروری خودداری کنیم یعنی اگر قدرت خرید گوشت و مرغ را نداشتیم حداقل دلمان به خریدن لبنیات و مصرف آن به عنوان مواد مصرفی جایگزین گرم بود اما این روزها با گران شدن لبنیات باید از خرید آن هم خودداری کنیم.

وی میگوید تا قبل از این هر کیلو شیر 5 هزار تومان بود که طی روزهای گذشته بین 7500 تا 8500 تومان عرضه می‌شود.

این شهروند کردستانی در ادامه افزود: با یک حساب سرانگشتی می‌توان گفت که ماهانه هزینه خرید شیر بدون فاکتور گرفتن از مابقی فراورده های لبنی برای هر خانواری با جمعیت 6 نفر حداقل ماهی 600هزار تومان خواهد بود این امر را هم باید در نظر بگیریم که هر دو ماه قیمت شیر پر می‌کشد؛ حال باید پرسید یک کارمند بازنشسته و یا یک کارگر چگونه میتواند از فرآورده های لبنی استفاده کند؟

فقط عده کمی از مردم برای خرید شیر و لبنیات به مغازه می‌آیند

در کنار گلایه های دامداران نسبت به اعلام کم نرخ شیر خام، فروشندگان و مغازه داران از گرانی لبنیات ناراضی هستند و با بیان اینکه محصولات لبنی محلی افزایش قیمت در روزهای اخیر داشته اظهار داشت: قیمت یک نوع شیر کاکائو از هشت هزار و 500 تومان در روز های گذشته به 12 هزار تومان افزایش یافته است.

این فروشنده کردستانی عنوان داشت: قیمت یک نوع پنیر هم از 13 در هفته گذشته به 16 هزار و پانصد تومان افزایش یافته است.

وی گفت: قبل از افزایش قیمت لبنیات همه شیرهای پاکتی خریداری می‌شد اما اکنون فقط عده کمی از مردم برای خرید شیر به مغازه می‌آیند. ماست و دوغ نیز مانند گذشته خریدار ندارد.

استان کردستان در حال حاضر پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات را دارد

یک کارشناس با بیان این‌که شرایط بازار محصولات لبنی بسیار پیچیده‌تر از سایر کالاهاست، اظهار داشت: این امر متاثر از وجود پیچیدگی قیمت‌گذاری اختلافات همیشگی میان دامداران، کارخانه‌های تولیدی و دولت است.

صبا امامی معتقد است از یکسو دامداران و تولیدکنندگان اصلی شیر، خواستار افزایش قیمت خرید این محصول از سوی کارخانه‌های لبنی هستند و از سوی دیگر واحدهای تولیدی نیز با این امر به دلیل افزایش فشار بر مصرف‌کننده و در نتیجه کاهش سرانه مصرف مخالفت می‌کنند.

وی با بیان این‌که در چنین شرایطی مشخص نیست علت افزایش تدریجی قیمت‌ها از سوی واحدهای لبنی چه بوده است، این مساله را در تضاد با ادعاهای این کارخانجات عنوان می‌کند و خواستار شفاف‌سازی در این زمینه می‌شود.

این کارشناس با انتقاد از این‌که دولت نیز در این موضوع تقریبا خود را کنار کشیده و تنها نظاره‌گر ماجراست، می‌گوید: تا زمانی که دولت نخواهد مدیریت صحیح، قاطع و جامع‌نگر با لحاظ کردن منافع 2 طرف ماجرا و البته خریداران را در این قضیه داشته باشد این وضعیت ادامه خواهد یافت.

وی گفت: استان کردستان در حال حاضر پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات را دارد و به علت پایین آمدن قدرت خرید، مصرف لبنیات در استان نسبت به میانگین کشوری 4/1 و نسبت به کشورهای پیشرفته‌ای مانند هلند 6/1 کمتر است.

در پایان باید هشدار داد در صورتی که شیر خام به عنوان یک کالای اساسی سفره مردم تبدیل به یک کالای لوکس شود بدون شک بخش وسیعی از جامعه از مصرف لبنیات محروم خواهند شد و در آینده، سلامتی جامعه مورد تهدید جدی قرار خواهد گرفت. همچنین از سوی دیگر کارخانه‌های لبنی نیز با مشکلات فروش و کاهش تولید مواجه خواهند شد، بنابراین لازم است دولت ضمن حمایت از دامداران در شرایط سخت خشکسالی کنونی جلوی هر گونه افزایش قیمت کالا‌های اساسی را بگیرد.

انتهای پیام /

گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد 2
گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد 3
گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد 4
گرانی مجدد قیمت شیر چالشی برای حضور لبنیات بر سر سفره‌ها / کردستان پایین‌ترین سرانه مصرف لبنیات در کشور را دارد 5