جمعه 11 آبان 1403

گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان

گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار، لذت سفر را دو برابر می کند که بسیاری از صنایع دستی و سوغات شهرها برگرفته از هویت و حاصل ذوق و هنر مردمان همان منطقه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، سفر در ایام نوروز و گردشگری به استان های مختلف، بهترین فرصت برای بازدید از جاذبه های گردشگری، طبیعی، تاریخی است تا با هویت و آداب و رسوم هر منطقه که نهفته در تاریخ همان منطقه است آشنا شویم، لذت تجربه سفر به هر منطقه این است که علاوه بر آشنایی با قومیت ها بتوانیم جاذبه ها، صنایع دستی و یا سوغات آن منطقه را نیز ببینیم.

سوغات هر استان و شهر بخشی از سفرها و مقصد گردشگری محسوب می شود که علاوه بر لذت دیدن جاذبه های گردشگری، سوغات آن شهر که شهرت زیادی دارد به عنوان یک خوراکی و یا یادگاری خریداری شود، سوغات هایی خوراکی و یا صنایع دستی که می توان هویت هر شهر را در آن مشاهده کرد.

بدون شک هنر نزد ایرانیان است و بس، در هر شهر و استان کشورمان، مردمان هنرمند با ظرافت و دقت و اوج هنری که برگرفته از گذشتگان است، آثاری زیبا و منحصر به فرد خلق می کنند که بسیاری از این آثار امروزه زینت بخش خانه ها شده است، آثاری که بر گرفته از هویت هر شهر است که قدمت برخی از این آثار ریشه در تاریخ دارد.

صنایع دستی میراثی گرانبها و یادگار مردمانی است که در گذشته از همین صنایع در زندگی روزمره استفاده می کردند ولی امروزه به دلیل تغییر در سبک زندگی، این لوازم بیشتر در ویترین خانه ها قرار می گیرد و هنرهای دیرینه را به نمایش می گذارد.

قدمت چند هزار ساله لرستان سبب شده تا به عنوان یکی از کهن ترین سرزمین های ایران شناخته شود که صنایع دستی غنی و بسیار ارزشمندی توسط مردمان خطه زاگرس تهیه شده که امروز هم اگر چه کمرنگ شده اند ولی هنوز هم زیبایی های خاص خود را دارند.

یکی از بخش های مهم سفر ما ایرانیان، تهیه سوغاتی است، در هنگام سفر، سوغات شهرهای مختلف اعم از صنایع دستی، مواد خوراکی را تهیه و به عنوان نمونه به شهرهای دیگری می بریم که در لرستان صنایع دستی و خوراکی های خوشمزه ای به عنوان سوغات این استان محسوب می شوند.

ورشو بروجرد، منحصر به فردترین صنایع دستی

یکی از صنایع دستی استان لرستان، ورشو می باشد که مرکز ساخت این هنر زیبا بروجرد است، قدمت این هنر به بیش از دو قرن پیش برمی گردد که این شهر به عنوان شهر ملی ورشو معرفی شد و قرار است که به عنوان شهر جهانی ورشو نیز شناخته شود.

در گذشته هنرمندان زیادی از این شهرستان با قلم زنی روی ورشو، نقش و نگارهای بسیار زیبایی را روی فلزها حک کرده، امروزه تعداد کمتری از هنرمندان در این رشته هنری فعالیت می کنند ولی هنوز هم صدای چکش هنرمندان روی فلز شنیده می شود تا این ورشو ها زینت بخش منازل و به عنوان یکی از سوغات استان لرستان به شهرهای دیگر برده شود.

فنجان، سینی، گلاب پاش، سماور از مهمترین وسیله های ورشو هستند که تهیه می شود و ورشو به عنوان یکی از مهمترین صنایع دستی استان لرستان محسوب می شود که علاقمندان خاصی دارد.

در مجموعه خانه تاریخی افتخارالاسلام طباطبایی بروجرد نیز بزرگترین سماور جهان که توسط یکی از هنرمندان بروجردی ساخته شده است، قرار گرفته است.

جاجیم لرستان، خلق نقش و نگارهای زیبا در بافتی اصیل

لرستان به واسطه رونق دامپروری، در هنر جاجیم بافی شهرت زیادی دارد، چیدن پشم های گوسفندان و تبدیل آنها به نخ هایی گاهی رنگارنگ و در نهایت بافت آنها توسط بانوان خطه لرستان، اثری بسیار زیبا و هنری است.

در گذشته جاجیم های دست بافت در منازل استفاده می شود ولی امروزه این هنر زیبا به عنوان سوغات مهم لرستان در گوشه ای منازل، زینت بخش شده است.

قالی بافی، هنری اصلی در لرستان

از دیرباز هنر قالی بافی در لرستان شهرت زیادی داشته و رواج این هنر در بین زنان لر به عنوان یک هنر دیده می شد، زنان لرستان نقش و نگارهای روی قالی را برگرفته از فرهنگ و تمدن همین منطقه روی قالی ها حک کرده و رج به رج همین فرهنگ را روی فرش های دست بافت نشان می دادند.

قدمت هنر قالی بافی در لرستان به سال های بسیار دور برمی گردد که فرش هایی با دستان هنرمند این بانوان در ابعاد مختلف بافته می شود که این روزها برخی از قالی ها در ابعاد کوچک به عنوان سوغات خریداری می شود.

نمدمالی

یکی از هنرهای دستی در لرستان نمد مالی است که پشم گوسفندان را بسیار ماهرانه به گونه ای پیچ و تاب می دهند و در خلال آن از رنگ هایی نیز استفاده می کنند و در نهایت صنایعی همچون کلاه نمدی و یا زیر اندازهایی تک نفره را تهیه می کنند.

علاوه بر این نیز لباس هایی با همین نمد که از فشرده شدن پشم های گوسفندان می باشد، تهیه می کنند و در بازارهای سنتی این استان عرضه می شود.

ماشته بافی

یکی دیگر از صنایع دستی استان لرستان، ماشته بافی است، قدمت این هنر به صدها سال پیش برمی گردد که در گذشته بیشتر روی کرسی های زمستان و یا پیچاندن رختخوابها استفاده می شد، این ماشته نیز با پشم گوسفندان تهیه و بافته می شده که ماندگاری بالایی هم دارد.

امروزه از ماشته برای رومیزی و یا از این جنس برای تهیه کیف ها استفاده می شد که طرفداران زیادی دارد و یکی از سوغات های مهم لرستان است که معمولا در بازارهای صنایع دستی عرضه می شود.

عسل، سوغات شیرین لرستان

آب و هوای بکر استان لرستان و کوهستانی بودن این منطقه سبب شده تا محصولات کشاورزی زیادی با کیفیت بالا تهیه شوند، یکی از مهمترین محصولات کشاورزی این استان که در کشور بی نظیر است، عسل کوهستانی است که عطر و طعم بسیار بی نظیری دارد.

عسل لرستان به عنوان یکی از سوغات شیرین این استان محسوب شده که در بسیاری از شهرهای استان این سوغاتی شیرین یافت می شود.

روغن حیوانی

یکی دیگر از سوغاتی اسن استان روغن حیوانی است که به دلیل رونق دامپروری در این استان، روغنی با کیفیت بالا تهیه می شود و شهرستان دلفان در تهیه این روغن زبانزد و نمونه است.

روغن حیوانی توسط عشایر نیز تهیه می شود که کیفیت بالایی داشته و به جرات می توان گفت در کشور بهترین روغن حیوانی مربوط به خطه زاگرس می باشد.

حلواجات

از دیگر سوغات های مهم، حلواجات است که در شهرستان بروجرد انواع حلوا ارده، ارده شیره، حلوا روغنی و سایر محصولات را تولید می کنند، این روزها مسافران نوروزی با سفر به استان و بروجرد حتما این سوغات شیرین را تهیه می کنند.

حجت اله یارمحمدی معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در گفت و گو با خبرنگار سفیر افلاک، اظهار داشت: برای جلوگیری از فراموشی صنایع دستی، فعالیت آنها، توسعه و فروش این صنایع نیز، این اداره به عنوان پشتیبان عمل می کند که در استان در سه حوزه آموزش، بازاریابی و توسعه و ترویج اقداماتی صورت می گیرد.

وی افزود: امسال اعزام هنرمندان به نمایشگاه صنایع دستی در دستور کار قرار گرفت، همچنین آموزش و صدور مجوزها و تفاهم نامه هایی با بخش های خصوصی و دولتی با هدف ارائه آموزش در جهت توسعه این رشته ها منعقد شد.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان تصریح کرد: طی دو سال گذشته علیرغم همه محدودیتها و شرایط کرونایی ولی تلاش شد تا با رعایت پروتکل های بهداشتی آموزش های لازم در زمینه هنرهای صنایع دستی ارائه گردد.

یارمحمدی عنوان کرد: برنامه ریزی شده که سال آینده توسعه آموزش در دستور کار قرار گیرد البته وجود نمایشگاه ها از اهم موضوعات است و برپایی آنها بستگی به میزان اعتبار و شرایط موجود دارد.

وی بیان کرد: در ایام نوروز نمایشگاه هایی از هنرهای صنایع دستی در نظر گرفته شده که در قلعه تاریخ فلک الافلاک 28 غرفه و در مرکز دیپلمات سنتر بروجرد نمایشگاهی از هنرهای دستی استان برپا شده است البته در ورودی اغلب شهرهای استان با همکاری شهرداری ها، فضاهای نمایشگاهی برای عرضه سوغات و صنایع دستی استان در نظر گرفته شده است.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان با بیان این که لرستان در چند رشته فعالیت مضاعف دارد، گفت: بافت های لرستان به عنوان مهمترین صنایع دستی محسوب می شود که از نظر تنوع بسیار شاخص و ممتاز می باشند، همچنین ورشو بروجرد از دیگر صنایع دستی معروف است و در رشته های چوب، فلز و گوهر تراشی نیز هنرمندان زیادی از استان فعالیت می کنند به طوری که حدود هفت هزار در این رشته ها فعال هستند.

انتهای پیام /

گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 2
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 3
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 4
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 5
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 6
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 7
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 8
گردشگری نوروز با سوغاتی ماندگار / از هنرهای دیرینه صنایع دستی تا خوراکی‌های شیرینِ لرستان 9