چهارشنبه 7 آذر 1403

گزارشی از دهه پرافتخار فوتبال ایران

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
گزارشی از دهه پرافتخار فوتبال ایران

سایت رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا در گزارشی، به عملکرد تیم ملی فوتبال ایران بین سال‌های 1970 تا 1980 میلادی پرداخت و از این تیم تمجید ویژه‌ای کرد.

سایت رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در هفته‌های اخیر، نگاهی به برترین تیم‌های ملی آسیایی تاریخ داشته و تیم ملی ایران در دهه 1970، سوژه امروز این سایت بود.

AFC در این باره نوشت: دهه 1970 دوره پرماجرایی برای فوتبال ایران بود. آنها دو بار قهرمانی جام ملت‌های آسیا را کسب کردند که آخرین قهرمانی آنها هم در همان دوره بود. ایران همچنین در این برهه برای نخستین بار در جام جهانی ظاهر شد و از آن زمان جزو طلایه‌داران فوتبال آسیا شناخته می‌شود.

معرفی تیم ملی ایران در آوردگاه قاره‌ای بسیار باشکوه بود. آنها آسیا را با قهرمانی در خاک خود مانند طوفان فتح کردند و با اثبات موفقیت خود در دهه بعدی، نشان دادند که این قهرمانی تصادفی نبود. آنها از آن پس به‌عنوان یک قدرت در آسیا محسوب شدند.

چهار سال بعد و با افزایش تعداد تیم‌ها به عدد 6، ایران برای دفاع از قهرمانی خود با تایلند میزبان و عراق همگروه شد. هت‌تریک حسین کلانی در بازی نخست باعث شکست عراق شد. علی جباری هم در هشت دقیقه مقابل تایلند هت‌تریک کرد تا سریع‌ترین هت‌تریک تاریخ مسابقات را به نام خود ثبت کند و باعث برتری و صدرنشینی ایران شد.

گل‌های صفر ایرانپاک و پرویز قلیچ‌خانی به کامبوج برای مردان محمد رنجبر کافی بود تا آنها به فینال رقابت‌ها صعود کنند. در بازی فینال مقابل کره جنوبی و برابر 15 هزار هوادار، حسین کلانی با گلزنی در دقایق اضافه، جام را چهار سال دیگر در ایران نگه داشت.

با بازگشت به خانه و با هدایت اسطوره‌ای چون حشمت مهاجرانی، تیم ملی جایی برای اثبات خود می‌دید. آنها مانند چهار سال قبل، مسابقات را مقابل عراق آغاز کردند و با گل‌های ناصر نورایی و حسن روشن پیروز شدند. ایران سپس بزرگترین پیروزی تاریخ جام ملت‌های آسیا را با شکست 8 بر صفر یمن جنوبی کسب کرد و در نیمه‌نهایی به مصاف چین رفت.

بازی محتاطانه دو تیم گلی در بر نداشت، اما ایران در نهایت با گل‌های علیرضا خورشیدی و حسن روشن از سد چین گذشت و به فینال رسید. مقابل 100 هزار هوادار مشتاق در ورزشگاه آزادی که یک رکورد محسوب می‌شود، ایران چیزی برای کسب جام کم نداشت و این علی پروین بود که با تنها گل خود، قهرمانی بعدی ایران را به ارمغان آورد.

ایران در دور نخست انتخابی جام جهانی از سد عربستان و سوریه گذشت و در مرحله بعد برابر استرالیا، هنگ‌کنگ، کره جنوبی و کویت صف‌آرایی کرد. تیم ملی دو بار با کره جنوبی به تساوی رسید و در هر شش دیدار باقیمانده‌اش پیروز شد تا با کسب چهار امتیاز بیشتر از کره جنوبی، به‌عنوان نماینده آسیا به جام جهانی صعود کند.

ایران در نخستین بازی خود در جام جهانی آرژانتین با سه گل راب رزنبرینک مقابل نایب‌قهرمان رقابت‌ها یعنی هلند شکست خورد. ایرج دانایی‌فر هم این افتخار را داشت که نخستین ایرانی باشد که در جام جهانی گلزنی کرده است، اما گل او با گل به خودی آندرانیک اسکندریان جبران شد و تیم ملی تنها یک امتیاز مقابل اسکاتلند کسب کرد.

این رقابت‌ها با شکست 4 بر یک ایران مقابل پرو به پایان رسید. تفیو کوبیاس مقابل ایران هت‌تریک کرد و روشن هم با گلزنی در این مسابقه، نام خود را به عنوان دومین گلزن ایران در تاریخ جام جهانی ثبت کرد. سفر به آمریکای جنوبی، سرانجامی بر یک دهه موفقیت تیم ملی ایران بود.

گزارشی از دهه پرافتخار فوتبال ایران 2
گزارشی از دهه پرافتخار فوتبال ایران 3