گیشه سینما در تسخیر کمدیهای دسته چندم / سطح سلیقه مخاطب در مسیر سقوط آزاد
امسال دو فیلم «سگ بند» و «انفرادی» در ادامه همان مسیر «دینامیت» در حالی کماکان گیشه را از آن خود کرده اند که دینامیتی که در سال گذشته نزدیک به 60 میلیارد تومان فروش داشت، آنقدر سخیف، سطح پایین و اصطلاحا شونه تخم مرغی ساخته شده بود که هر مخاطبی را از این آمار فروش به تعجب وامی داشت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سال هاست که گیشه سینمای ایران در تسخیر ژانر «طنز و کمدی» قرار گرفته است و این فیلم ها معمولا با اختلاف گاها چند ده میلیاردی نسبت به فیلم های سایر ژانرها در حال جولان دادن بر سینمای ایران هستند.
البته سینما با مخاطبان خود زنده است و در همه جای دنیا ژانر طنز و سرگرم کننده، طرفداران فراوانی دارند و باعث می شوند تا همواره کفه وزنه گیشه سینماها به نفع آنها سنگینی کند و تجربه ثابت کرده که اولویت نخست سالن داران سینماها نیز همواره فیلم های طنز، کمدی و دارای هنرپیشه سلبریتی بوده تا مخاطبان و مردم با خرید بلیط سینما، ساعاتی را به تماشای این فیم ها بپردازند.
بدون شک یکی از رسالت های سینما، بخش سرگرم کنندگی آن است تا مخاطب با بودن در سالن سینما، حداقل در همان ساعات کم، دردها، غصه ها و ناراحتی های خود را فراموش کرده و ساعاتی با خانواده در خوشی و خنده به سر برد؛ البه برخی دیگر نیز معتقد اند که علاوه بر سرخوشی های لحظه ای موجود در این فیلم ها، یکی دیگر از رسالت های سینما در لایه دوم خود آگاه سازی مخاطب از مشکلات و آسیب های اجتماعی اخلاقی جامعه است که تماشاگر با دیدن این فیلم ها اندکی به فکر فرو رود و با تامل در این مشکلات، د رجایگاه خود به فکر راه حل آنها باشد.
اما همان فیلم های کمدی که در سال های اخیر صدرنشین گیشه سینما بوده اند، به لحاظ جنس طنز، قصه، بازی ها و موقعیت های کمدی، آنقدر سطح پایین و در نازل ترین کیفیت ساخته شده اند که دیدن دوباره آنها نیاز به صبری جمیل دارد که از توان هر مخاطبی به دور است و همین دست فرمان در این سال ها باعث شده تا سطح سلیقه عامه مخاطبان سینما به شدت کاهش یابد.
امسال نیز دو فیلم «سگ بند» و «انفرادی» در ادامه همان مسیر «دینامیت» کماکان گیشه را از آن خود کرده اند؛ دینامیتی که در سال گذشته نزدیک به 60 میلیارد تومان فروش داشته است، آنقدر سخیف، سطح پایین و اصطلاحا شونه تخم مرغی ساخته شده که هر مخاطبی را از این آمار فروش به تعجب وامی دارد.
در جدول پیش رو آماری از یک دهه سینمای ایران در گیشه را مرور کرده ایم و به وضوح قابل مشاهده است که چه فیلم هایی در صدر گیشه سینما خودنمایی می کنند.
سال ساخت
نام فیلم
میزان فروش
1401
سگ بند
31.600 میلیارد تومان (تا زمان نوشتن این گزارش)
انفرادی
14.800 میلیارد تومان (تا زمان نوشتن این گزارش)
1400
دینامیت
58.200 میلیارد تومان
گشت ارشاد3
42 میلیارد تومان
1399
شنای پروانه
3.300 میلیارد تومان (سالی که کرونا باعث تعطیلی های مکرر سینماها شد)
خوب بد جاف 2
1.500 میلیارد تومان
1398
مطرب
38.500 میلیارد تومان
متری شیش و نیم
27.200 میلیارد تومان
1397
هزارپا
38 میلیارد تومان
مصادره
15.700 میلیارد تومان
1396
نهنگ عنبر 2
21 میلیارد تومان
آینه بغل
20.500 میلیارد تومان
1395
فروشنده
15.700 میلیارد تومان
من سالوادور نیستم
14.300 میلیارد تومان
1394
محمد رسول الله (ص)
14.600 میلیارد تومان
نهنگ عنبر
7 میلیارد تومان
در این جدول و با مرور سال های گذشته، فیلمی مانند «شنای پروانه» با وجود کارگردانی، قصه و بازی های درخشان خود با بد شانسی در زمان اکران خود به اوج بیماری کرونا و تعطیلی های مکرر سینماها برخورد کرد و با وجود شجاعتی که تهیه کننده این فیلم برای اکران آن به خرج داد، کرونا شکست سنگینی بر این فیلم وارد آورد؛ چون به گفته بسیاری از سینما دوستان و منتقدین اولین ساخته بلند محمد کارت، آنقدر پتانسیل بالایی به لحاظ مخاطب و سینمایی داشت که در حالت عادی بتواند رکوردهای گیشه را جابجا کند؛
همان طور که در سال 98 فیلم «متری شیش و نیم» سعید روستایی در میان انبوهی از فیلم های طنز و کمدی مثل رحمان 1400، تگزاس 2 و مطرب با بیش از 27 میلیارد فروش جایگاه دوم پرفروش ترین فیلم آن سال را از آن خود می کند و این نکته را به اهالی سینما گوشزد می کند که بدون شک مخاطب فیلم خوب را از میان کمدی های نازل تشخیص می دهد و برایش احترام قائل است؛ همین اتفاق در سال 94 و 95 نیز بار دیگر تکرار شد. جایی که فیلم «محمد رسول الله (ص)» و «فروشنده» با وجود فیلم های کمدی، پرفروش ترین فیلم های آن سال ها می شوند.
انتهای پیام /