گیشه سینما در 1402 چقدر فروخت؟
تعداد مخاطبان سینمای ایران پس از 12 ماه به حدود 27 میلیون نفر رسیده و این عدد اگرچه پس از رکود دوران کرونا برای سینما میتواند به نوعی رکورد محسوب شود، اما سال 1402 میتوانست به سالی رویایی تبدیل شود اگر فیلمهای اجتماعی و قاچاق شده هم، موقعیت اکران پیدا میکردند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پرونده اکران فیلمهای سینمایی سال 1402 از امروز 23 اسفندماه به پایان میرسد و بجز چند فیلم که فعلا به اکران خود ادامه میدهند، جریان اصلی سینما در اختیار فیلمهای نوروزی قرار خواهد گرفت.
در سالی که گذشت 55 فیلم در سینماها اکران شدهاند که تعداد قابل توجهی از آنها کمدی بودند و بیشترین میزان مخاطب را هم در جدول فروش به دست آوردند.
در یک ماه گذشته به کرات از رکورد فروش و مخاطب سینما در این سال صحبت شده و مدیران بارها در گزارشهای خود با افتخار و تاکید بر رکوردزنی، از این آمار و ارقام سخن گفتهاند که البته چندان هم بیراه نیست چرا که از سال 1399 که کشور درگیر شیوع کرونا شد و سالنهای سینما برای تقریبا دو سال به حالت تعطیل درآمدند، سینما چنان رکودی را تجربه کرد که خیلیها با توجه به رونق گرفتن ویاودیها امیدی نداشتند، بتواند دوباره قامت راست کند. اما اکران چند فیلم کمدی جانی تازه به سالنهای سینما داد؛ هر چند اتفاقها و التهابهای سیاسی و اجتماعی سال 1401 شرایط را به گونهای پیش برد که سینما نه فقط با کاهش و حتی قهر مخاطب مواجه شد بلکه حتی در بخش تولید، دستخوش چالشهای فراوان شد.
به گزارش ایسنا، ناامیدی از بازگشتِ رونق به گیشه سینما تا زمستان سال گذشته و پس از یک جشنواره فجر پرحاشیه ادامه داشت تا اینکه یک فیلم کمدی در سبد اکران نوروزی ورق را برگرداند و «فسیل»، کمکم چنان مخاطبی را به سینماها کشاند که تمام مدیران دولتی و صنفی در سینما حاضر شدند این فیلم را استثناء قرار دهند تا در نهایت یک سال روی پرده سینما باقی بماند؛ اتفاقی که خودش یک رکورد در سینمای ایران محسوب میشود.
فروش این کمدی بازار فیلمهایی از این جنس را در سینما داغ کرد و کمدیها نبض گیشه را به دست گرفتند که البته کار به اعتراض گروهی از فعالان سینمای غیرکمدی (اجتماعی) و فعالان بخش خصوصی رسید ولی آنچه مهم بوده، آمار فروش و تعداد مخاطب است که از جهاتی رکورد محسوب میشود و از جهاتی دیگر خیر.
در تحلیل و بررسی آمار فروش و تماشاگر فیلمهای اکران شده در سال 1402، چند نکته مهم وجود دارد؛ نخست اینکه با وجود فروش بیش از هزار میلیارد تومانی و تماشاگر نزدیک به 27 میلیون نفر، بالاترین تعداد مخاطب دو دهه اخیر همچنان مربوط به سال 1397 است که 28.5 میلیون نفر به سینما رفتند. اگرچه آمار امسال به این رقم نزدیک است اما باید توجه داشت که تعداد سالنهای سینما در سال 1397، 500 سالن بود و امسال به بیش از 700 سینما رسیده است؛ بنابراین رشد قابل توجه مخاطب بیش از هر چیز در مقایسه با دوران رکود کرونا قابل تأمل و توجه است.
گیشه سینما در 1402 چقدر فروخت؟
در این زمینه بخوانید:
سینما در چه سالی 80 میلیون تماشاگر داشت؟
یک گزارش آماری از تعداد سینماهای فعال در 4 دهه اخیر
نکته دیگر اینکه 6 فیلم پرفروش امسال همگی کمدی هستند ولی در سال 97، در میان 6 فیلم پرفروش، فیلمهای غیرکمدی «به وقت شام»، «لاتاری» و «مغزهای کوچک زنگ زده» هم روی پرده بودند در حالی که در اکران 1402، پرفروشترین فیلم اجتماعی، «سه کام حبس» با 417 هزار نفر تماشاگر و فروش 19 میلیارد تومانی بوده است. این در حالی است که برخی کارشناسان سینما معتقدند اگر فیلمهای اجتماعیِ باکیفیت و از ساختههای فیلمسازان اسم و رسمدار و نیز فیلمهایی که وارد شبکه قاچاق شدند، در سینماها اکران عمومی میشدند احتمالا تعداد مخاطبان امسالِ سینما به عدد 30 تا 34 میلیون نفر میرسید و آن وقت یک سال رویایی در تمام سه دهه اخیر رقم میخورد.
در این مورد صاحب نظرانی براین باورند که باید بپذیریم آمار فروش و تماشاگر سینما برای امسال عدد بسیار خوبی است اما به معنای آن نیست که نسبت به گذشته (پیش از کرونا) با رشد و افزایش معنادار مخاطب روبرو شدهایم. همچنین از آنجا که تجربه نشان داده سینما معمولا وضعیت باثباتی ندارد، یک نگرانی در میان برخی سینماگران و سینماداران این است که شاید در سال آینده با کاهش قابل توجه مخاطب مواجه شویم، به همین دلیل این مسئله نیازمند اندیشیدن تمهیداتی برای اکران فیلمهایی است که مخاطب را همچنان به سینما جذب کند.
البته امید به رونق گیشه و استقبال مخاطب با فیلم «تمساح خونی» که از هفته گذشته راهی اکران نوروزی شد و نیز فیلمهای «نوروز»، «پرویزخان»، «آسمان غرب»، «آپاراتچی»، «ایلیا در جستجوی قهرمان» و «بیبدن» فعلا تاحدودی ادامه دارد.
در ادامه و در نخستین روز از اکران رسمی فیلمهای نوروز، آخرین آمار فروش و تعداد مخاطبان فیلمهایی که در یک سال گذشته روی پرده رفتند، منتشر میشود. این آمار براساس اطلاعات سمفا (سامانه مدیریت و فروش اکران) تا بامداد 23 اسفندماه در این جدول ثبت شده است.
طبق جدول، فیلمهای با تماشاگر بیش از یک میلیون نفر به ترتیب عبارتند از: «فسیل»، «هتل»، «هاوایی»، «شهر هرت»، «ویلای ساحلی» و انیمیشن «بچه زرنگ».
همچنین فیلمهای شکست خورده در گیشه با فروش کمتر از یک میلیارد تومان 16 مورد هستند که شامل فیلمهایی همچون «دستانداز»، «زنبور کارگر»، «شماره 10»، «پرونده باز است»، «آهو»، «توچال»، «چرا گریه نمیکنی؟» میشوند.
فیلم «میان صخرهها» نیز با 595 نفر تماشاگر کمترین میزان فروش و تعداد مخاطب را داشته است.
سینماهای کشور در سالی که رو به پایان است، در حالی با مجموع فروش 153میلیارد تومان و بیش از 26 میلیون و 862 هزار نفر به استقبال اکران نوروزی میروند که در سال 1402، فیلم «ملاقات خصوصی» از سال گذشته روی پرده مانده بود و فروش قابل توجهی داشت. این فیلم در دیماه سال 1401 اکران شد و تا پایان سال بیش از 19 میلیارد تومان بلیت فروخته بود. این فیلم غیرکمدی در پاییز امسال با فروش 33 میلیارد و 937 به اکران خود در سینماها پایان داد.
22057
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1883739