پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

گیشه سینما 1000میلیاردی خواهد شد

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
گیشه سینما 1000میلیاردی خواهد شد

از این میزان فروش بیش از 770میلیاردی گیشه، 291میلیارد و 904میلیون و 572هزار و 290 تومان مربوط به فیلم «فسیل» است که میزان مخاطبان آن شش میلیون و 345 هزار و 481 نفر بوده‌است.

به گزارش مشرق، فروش سینمای ایران در هشت ماه گذشته از مرز 770 میلیارد تومان گذشت و با استقبال از فیلم‌های روی پرده این امید وجود دارد که در چهار ماه آینده، فروش سینما به رکورد 1000‌میلیارد تومان برسد.

از ابتدای امسال و با احتساب فیلم‌هایی که از اواخر اسفند سال گذشته به‌عنوان فیلم‌های اکران نوروز 1402 نمایش داده شد تا به امروز که در نیمه آذرماه قرار داریم، مجموع فیلم‌های اکران‌شده امسال به 44 فیلم رسیده و بیش از 18 میلیون نفر برای تماشای این آثار در سالن‌های سینما حاضر شده‌اند. این رکورد در هشت ماه امسال در حالی ثبت شده که مجموع مخاطبان سینمای ایران در 12 ماه سال گذشته بیش از 14 میلیون و 257 هزار نفر بود و حالا با افزایش چهار میلیون نفری روبه‌رو هستیم. مخاطب 6 میلیونی یک فیلم

از این میزان فروش بیش از 770میلیاردی گیشه، 291میلیارد و 904میلیون و 572هزار و 290 تومان مربوط به فیلم «فسیل» است که میزان مخاطبان آن شش میلیون و 345 هزار و 481 نفر بوده‌است.

یعنی یک‌سوم از مخاطبان 18میلیون نفری سینما برای دیدن فسیل وقت گذاشته‌اند وباقی مخاطبان بین فیلم‌های دیگر تقسیم شده‌اند. این فیلم اخیرا پس از شش ماه فروش در گیشه، اوایل مهرماه با کاهش سقف مخاطبان نسبت به شش ماه اول سال، ازجدول فروش کنار گذاشته شد که با اعتراض ابراهیم عامریان، تهیه‌کننده فیلم روبه‌رو شد. او در یادداشتی در صفحه شخصی‌اش نوشت: «در سیستم اکران جهانی، وقتی فیلمی بر پرده می‌رود و از آن استقبال می‌شود، فیلم باقی می‌ماند. هیچ کجای دنیا فیلمی را که باعث رونق سینما شده با فروش ماهیانه 15 میلیارد تومان از روی پرده سینما حذف نمی‌کنند»؛ این اعتراض انگار کار خود را کرده و این روزها شاهد اکران محدود این فیلم در سینماهای سطح شهر هستیم. در حال حاضر فیلم «هتل» به کارگردانی مسعود اطیابی که از 5 مهر اکران خود را شروع کرده با فروش 168میلیارد و 713میلیون و 172هزار و 831تومانی و با بیش از سه میلیون مخاطب، جای فسیل را گرفته اما هنوز فاصله زیادی برای رسیدن به میزان فروش این فیلم دارد. بعد از «هتل» نیز فیلم «شهر هرت» به کارگردانی کریم امینی با فروش بیش از 76میلیارد و 245میلیون و 925هزار تومانی و بیش از 1.5میلیون مخاطب، یکه‌تازی فیلم‌های کمدی را در جدول فروش سال 1402 ادامه می‌دهد. فیلم‌های کودک پیشتاز جذب مخاطب

اما جذاب‌ترین بخش ماجرا مربوط به عملکرد خوب فروش فیلم‌های کودک و نوجوان در جذب مخاطبان است. از شش فیلمی که طی این ماه‌ها نماینده سینمای کودک و نوجوان روی پرده سینما بودند. (بچه‌زرنگ، نارگیل 2، بابا سیبیلو، سلفی با رستم، بچه‌های طوفان و میان صخره‌ها)، دو فیلم «بچه‌زرنگ» و «نارگیل 2» فروش خوب و قابل‌توجهی در جدول اکران داشت.

به عنوان مثال، انیمیشن بچه‌زرنگ با جذب بیش از یک میلیون و 300 هزار نفر، پرمخاطب‌ترین انیمیشن سینمای ایران شده‌است. مجموع فروش این انیمیشن از مرز 44 میلیارد تومان گذشته و به شیب صعودی خود ادامه می‌دهد. همچنین نارگیل 2 تابه‌حال بیش از 540 هزار مخاطب داشته‌است که در جایگاه پنجم جدول فروش کل سال جاری قرار گرفته‌است. پرفروش لزوما پرمخاطب نیست

بعضی کارشناسان معتقدند آمار فروش یک فیلم یا تعداد مخاطبان آن، معیار کلیدی است که نشان‌دهنده مخاطب‌پسند بودن آن است. بنابراین، اگر پیام رسانه‌ای به حد کافی جذاب نباشد، نمی‌تواند مخاطبان را به سینما بکشاند. از طرف دیگر فروش بالای یک فیلم را مخاطبانی که فیلم را پسندیدند، می‌توانند با تبلیغ دهان به دهان تضمین کنند. با وجود این‌که تعداد مخاطبان رابطه‌ای مستقیم با تأثیر پیام بر مخاطبان و موفقیت ارتباط با او بوده‌است اما نمی‌تواند افزایش میزان فروش را تضمین کند؛ کما این‌که در بسیاری از موارد با وجود زیاد بودن فروش یک فیلم، تعداد مخاطبان آن نسبت به سال‌های قبل کمتر بوده‌است.

در اینجا فروش پلکانی شش سال گذشته را نسبت به سال قبل خود مقایسه کردیم که این آمار کاملا گویای افزایش فروش و تعداد مخاطبان سینما در پنج سال اخیر بوده‌است: 9ماهه 1402در مقایسه با 1401 میزان فروش کل تا پایان آذر بیش از 770 میلیارد تومان بوده که در مقایسه با میزان کل فروش فیلم‌ها در سال 1401 تا همین‌جا بیش از 320 میلیارد تومان بیشتر بوده‌است. همچنین تعداد مخاطبانی که تا نیمه‌های آذر جاری به سینما رفته‌اند، بیش از 18‌میلیون نفر بوده که در مقایسه با سال 1401 چهار میلیون نفر بیشتر بوده‌است. 1401 در مقایسه با 1400 اگر بخواهیم آمار فروش فیلم‌های 1401 را با 1400 مقایسه کنیم، می‌بینیم که باز هم فروش سال 1401 حدود 291 میلیارد تومان افزایش داشته و مخاطبان نیز دو برابر شده‌اند. کرونا و کاهش مخاطبان

اما سال 1399 که همزمان با اوجگیری بیماری کروناست و همه از شیوع این بیماری در مکان‌های سربسته عمومی می‌ترسند، مخاطبان کاهش معناداری دارند، اما این آمار فروش در سال بعد (1400) جبران شد و به بیش از حدود 158 میلیارد تومان رسید. 1399 در مقایسه با 1398 سال 1398 که قطعا مربوط به ماقبل شروع کروناست، میزان فروش سینماها بیش از 290 میلیارد بیشتر از سال 99 است و همچنین میزان مخاطبان سال 1398 نیز بیش از 26 میلیون نفر بوده که این استقبال باز هم تحت تأثیر کرونا در سال 1399 کاهش چشمگیری داشته و کمتر از 700 هزار نفر بوده و حتی به یک میلیون نفر هم نرسیده‌است. 1398 در مقایسه با

1397 با این‌که در دو ماه پایانی سال 98با شیوع بیماری کرونا مواجه شدیم، آمار فروش کل فیلم‌ها نسبت به سال 97 حدود 48 میلیارد تومان بیشتر اما میزان مخاطبان فیلم‌ها در سال98 نسبت به97 دومیلیون کمتراست که شاید متأثر از ماه‌های پایانی سال 98 باشد.

فروش 9 ماهه امسال 518 میلیارد تومان بیشتر از دوران کرونا

قبل از مقایسه میزان فروش فیلم‌ها، کافی است که نگاهی به جدول بیندازیم تا مشاهده کنیم میزان فروش و مخاطبان سینما تقریبا از دو ماه پایانی سال 98 تا 1400 و حتی سال بعد از آن (1401) که تحت تأثیر پاندمی شیوع کرونا با کاهش زیادی روبه‌رو شد.

در مجموع حدود سه سال زمان برد تا مخاطبان دوباره با سینما آشتی کنند و سینما به دوران رونق اولیه خود بازگردد. بنابراین، با مقایسه میزان فروش کل فروردین تا آذر1402 و کل سال97 درمی‌یابیم فروش کل سینمای ایران تا به این لحظه نسبت به سال 97، بیش از 527میلیارد تومان بیشتر بوده‌است؛ اما تعداد مخاطبان فیلم‌ها با توجه به این‌که هنوز به پایان سال نرسیدیم، 10میلیون کمتر از کل مخاطبان سال 97 هستند.

به احتمال زیاد تعداد مخاطبان تا پایان سال1402 به بیش از20میلیون نفر می‌رسد، اما باید ببینیم که می‌تواند رکورد تعداد مخاطبان سال97 را که نسبت به سال‌های قبل از خود بیشتر است را بشکند و مرز 28میلیون نفر را رد کند یا خیر؟

سینمای جدی زیر سایه کمدی‌ها

کارشناسان معتقدند گاهی این فروش نشانه‌ای برای ردیابی یک پدیده فرهنگی و موضوعی است که در بطن جامعه وجود دارد؛ یعنی باید دلیل این همه استقبال از فیلم‌های کمدی بررسی شود که این را باید به پژوهشگران سپرد. فیلم‌هایی که انگار پاسخگوی مقطعی از زمان هستند و به سرعت فراموش می‌شوند.

شاید اگر سال‌ها از ساخت این فیلم‌های کمدی تجاری بگذرد و نام این فیلم‌ها بیاید، کسی یادش نیاید چه بازیگرانی در آن بودند. کما این‌که اگر امروز از مخاطبان نام «چراغ قرمز» یا «کیش و مات» را بپرسیم، شاید حتی کلیت فیلم و بازیگران اصلی آن را نیز به خاطر نداشته‌باشند. اما با توجه به این‌که حیات سینمای تجاری به ساخت فیلم‌های کمدی وابسته است، مهم است سینمای جدی و حتی سینمای کودک و نوجوان نباید زیرسایه کمدی‌ها قرار بگیرد.

البته اگر فیلم کمدی هم خوب ساخته شود؛ تأثیرش تا دهه‌ها در ذهن مخاطبان می‌ماند و به این زودی فراموش نمی‌شود، اما متأسفانه آثار کمدی امروز فاقد این شاخصه‌ها است. از طرفی هم به بهانه فروش بیشتر فیلم‌های کمدی و پرمخاطب بودن آنها نباید از فیلم‌های جدی یا فیلم‌های کودکی که حرفی برای گفتن دارد، غافل شد.

همین امروز هم با توجه به پیشرفت صنعت انیمیشن در ایران، شاهد فروش قابل توجه فیلم «بچه زرنگ» در گیشه هستیم و این نشان می‌دهد نباید از ظرفیت تماشای فیلم‌های کودک با خانواده‌های‌شان غافل شد و این سینما به تنهایی می‌تواند پولساز و جریان‌ساز باشد. بنابراین، تمام اینها به برنامه‌ریزی راهبردی نهادهای متولی سینما نیاز دارد تا توازنی میان مخاطبان فیلم‌های جدی، کودک و نوجوان و کمدی برقرار شود.

منبع: جام جم آنلاین
گیشه سینما 1000میلیاردی خواهد شد 2