پنج‌شنبه 24 آبان 1403

10 چالش پیش روی رییس بعدی فوتبال ایران؛ از قحط الرجال تا بی‌پولی

وب‌گاه نود مشاهده در مرجع
10 چالش پیش روی رییس بعدی فوتبال ایران؛ از قحط الرجال تا بی‌پولی

رییس بعدی فوتبال ایران با چالش‌های زیادی رو‌به‌رو خواهد بود.

به گزارش وبسایت نود، مهدی تاج رییس فدراسیون فوتبال از سمت خود استعفا کرد تا کمتر از 4 سال حضور او به عنوان مرد اول فوتبال ایران طول کشیده باشد. حالا با رفتن تاج فدراسیون فوتبال ایران علاوه بر اینکه رییس ندارد، با چالش‌های جدی‌ای که حاصل مدیریت این سال‌ها بوده هم روبه‌رو است.

فوتبال ایران بعد از حضور دو مدیر توانمند محسن صفایی فراهانی و محمد دادکان در راس خود که هر دو هم توانستند وضعیت خوبی را به وجود آورند، حدود 13 سال دوران پرنوسانی را تجربه کرد و این روزها وضعیت نابسامانی دارد. کسی که بخواهد در انتخابات بعدی ریاست فدراسیون فوتبال ایران را در دست بگیرد با چالش‌های جدی و اساسی‌ای روبه‌رو است که در این گزارش این چالش‌ها را بررسی کرده‌ایم.

صعود تیم ملی به جام جهانی

مارک ویلموتس بلژیکی بعد از حدود 8 سال حضور کارلوس کی‌روش در تیم ملی ایران، به عنوان جانشین او انتخاب شد. تیم ملی که حضور در دو دوره متوالی جام جهانی را همراه با کی‌روش تجربه کرده بود، در راه صعود به جام جهانی 2022 قطر و جام ملت‌های آسیای 2023 چین دو شکست متوالی مقابل بحرین و عراق را متحمل شد تا با این دو شکست سئول نشین‌ها به این نتیجه برسند که با ویلموتس ایران شانسی برای سومین حضور متوالی در جام جهانی ندارد و این سرمربی خارجی را کنار بگذارند.

حالا انتخاب سرمربی جدید تیم ملی اولین چالش سرپرست فدراسیون فوتبال است. تیم ملی در فروردین ماه 1399 دو بازی سبک مقابل هنگ‌کنگ و کامبوج دارد اما بعد از این دو بازی باید در خرداد ماه در دو بازی حساس به مصاف بحرین و عراق در ورزشگاه آزادی برود؛ بازی‌هایی که خیلی حساس هستند و تیم ملی جای اشتباه در آن‌ها ندارد. رساندن تیم ملی به جام جهانی ماموریت مهم رییس بعدی خواهد بود. احتمالا انتخاب سرمربی جدید تیم ملی در دوره سرپرستی حیدر بهاروند با نظر وزارت ورزش و جوانان صورت می‌گیرد، اگر این اتفاق رخ ندهد رییس بعدی در ابتدا باید به دنبال انتخاب جانشین ویلموتس هم باشد.

بستن پرونده سرمربی تیم ملی

مسوولان فعلی فدراسیون فوتبال اعتقاد دارند قرارداد هوشمندانه‌ای با مارک ویلموتس امضا شده و با کنار گذاشتن او نهایتا 3 ماه خسارت باید بپردازند. با این وجود ویلموتس بابت قراردادی که با فدراسیون فوتبال ایران داشته به فیفا شکایت کرده و مشخص نیست چه آینده‌ای برای این پرونده در پیش است. گفته می‌شود مارک ویلموتس و دستیارانش تا پایان جام جهانی 2022 قطر، مبلغ 8 میلیون یورو با فدراسیون فوتبال ایران قرار داد داشته‌اند و رییس جدید فدراسیون فوتبال باید هر چه سریع‌تر این پرونده را با کمترین زیان مالی ببندد. با توجه به شکایت ویلموتس، رییس جدید فدراسیون فوتبال اصلا کار راحتی برای حل این پرونده ندارد.

مشکلات مالی

فوتبال ایران در دوره ریاست صفایی فراهانی و دادکان وضعیت مالی خوبی داشت اما در 13 سال گذشته همواره مشکلات مالی یکی از چالش‌های جدی مدیران فوتبال بوده است. چند میلیون دلار پول فوتبال ایران در فیفا بلوکه است و فدراسیون فوتبال هم در دوره‌ی تاج نتوانسته حامیان مالی قدرتمندی را جذب کند. از طرفی در بحث جذب سرمربی جدید برای تیم ملی اگر تصمیم به استفاده از سرمربی خارجی باشد، تامین منابع مالی برای پرداخت مبلغ قرارداد او با توجه به اتفاق‌هایی که برای ویلموتس افتاد یکی از سخت‌ترین کارهای رییس جدید فدراسیون فوتبال است.

موضوع حق پخش تلویزیونی هم یکی دیگر از چالش‌هایی است که اگر رییس جدید بتواند آن را حل کند و به توافقی با سازمان صدا و سیما برسد، وضعیت مالی فوتبال ایران نه تنها در رده‌ی ملی بلکه در رده‌ی باشگاهی دگرگون می‌شود. توافقی که سال‌ها است عملی نشده و فوتبالی‌ها از این سهم خود بی بهره بوده‌اند. مشکلات مالی قطعا یکی از مهم‌ترین چالش‌های رئیس بعدی خواهد بود و قطعا برای حل این مشکل باید فردی آشنا به امور اقتصادی در راس کار قرار بگیرد.

چالش با فیفا

تیم ملی ایران در بازی مقابل کامبوج در حالی میهمان خود را با 14 گل شکست داد که در این بازی عده‌ای از بانوان بعد از سال‌ها توانستند در یک بازی ملی به ورزشگاه بیایند. حضوری که هنوز مشخص نیست ادامه پیدا می‌کند و یا همان یکبار برای خارج شدن از زیر تهدیدهای فیفا بوده است. از طرفی اینفانتینو رییس فیفا تاکید دارد که نه تنها در بازی‌های ملی بلکه در بازی‌های باشگاهی هم باید بانوان ایرانی به ورزشگاه بیایند. با وجود تاکید فیفا بر حضور بانوان در ورزشگاه‌ها، در داخل کشور این موضوع مخالفان جدی‌ای دارد و رییس جدید برای رسیدن به یک نتیجه درست، از هر دو طرف تحت فشار است و با چالش جدی‌ای ر‌به رو می‌شود. رییس جدید باید در روابط بین‌الملل فرد قدرتمندی باشد، علاوه بر در داخل کشور هم از قدرت چانه‌زنی بالایی برخوردار باشد تا بتواند این موضوع را حل کند.

قحط الرجال مدیریتی

بعد از محسن صفایی فراهانی که در فوتبال ایران انقلاب مدیریتی به وجود آورد و محمد دادکان که تکمیل کننده‌ی راه صفایی فراهانی بود، دایره مدیران فوتبال ایران به چند نفر محدود شد. در این 13 سال اکثرا جایگاه‌ها در مدیریت فوتبال بین افراد انگشت‌شماری جا به جا شده است. به اعتقاد منتقدان، فوتبال ایران نتوانسته مدیران قابلی تربیت کند و اکثر مدیران چند سال گذشته فوتبال ایران علاوه بر اینکه در این سال‌ها بازنشسته شده و یا به مرز بازنشستگی رسیده‌اند، دیگر هرچه داشتند عرضه کردند. در هیات‌های فوتبال استان‌های مختلف هم افراد بازنشسته و ناکارآمد برای پیشرفت فوتبال هیچ طرحی ندارند و باعث سکون فوتبال شده‌اند. فوتبال ایران به ایده‌های جدید نیاز دارد. در این وضعیت حتی اگر رییس فدراسیون هم انتخاب شود او برای حل کردن مشکلات فوتبال نیاز به بازوهای حمایتی، اجرایی و فکری دارد که با قحط الرجال مدیریتی‌ای که گریبان فوتبال ایران را گرفته، کار بسیار سختی پیش روی خود می‌بیند.

نداشتن برنامه

در این چند سال مشخص شده فوتبال ایران دارای یک برنامه مدون نیست و مسائل با روزمرگی پیش می‌رود. فدراسیون فوتبال به یک مدیر استراژیک نیاز دارد که با برنامه‌های فنی، فرهنگی و اقتصادی بلندمدت به توسعه فوتبال کمک کند. در این سال‌ها چنین برنامه‌ای برای فوتبال ایران تدوین نشده و تهیه سند توسعه یک نیاز اساسی است.

همراه‌کردن افکار عمومی

در چند سال اخیر افکار عمومی چندان با مدیریت فوتبال همراه نبودند و اعتقاد قابل توجهی در این زمینه وجود دارد. بازسازی این اعتماد از بین رفته و ایجاد وفاق پیرامون فوتبال یکی دیگر از چالش‌های مهم رییس بعدی است.

همسویی با وزارت ورزش و جوانان و نهادهای بالادستی

فدراسیون فوتبال در یک دهه اخیر بارها با وزارت ورزش و جوانان دچار چالش جدی شد. شاهد اختلاف مدیریت فوتبال با برخی نمایندگان مجلس و نهادهای نظارتی و قضایی هم بودیم. رییس بعدی باید این روابط را ترمیم کند.

تصویب اساسنامه

در این سال‌ها اخبار ضدونقیضی درباره اینکه آیا فدراسیون فوتبال ایران اساسنامه مصوبی دارد یا خیر منتشر شده است. رییس آینده باید این موضوع را هم حل کند.

مبارزه با فساد

در سال‌های گذشته برای مبارزه با فساد در فوتبال گام‌هایی برداشته شده اما هنوز در این زمینه فوتبال ایران به نقطه مطلوب نرسیده است. درست است که در مبارزه با فساد تنها فدراسیون فوتبال موثر نیست اما بازهم کاستی‌های زیادی مشاهده می‌شود. رصد دقیق مبادلات مالی، نظارت بر نقل و انتقالات، تقویت ارکان انضباطی فدراسیون، دور کردن افراد مساله‌دار از فوتبال، تدوین قوانین جدید، ایجاد شفافیت، پاسخگو بودن و... باید به طور جدی از سوی رییس جدید پیگیری شود.

1870