دوشنبه 16 مهر 1403

4 ایراد مرکز پژوهش‌های مجلس به لایحه بودجه 1401

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
4 ایراد مرکز پژوهش‌های مجلس به لایحه بودجه 1401

سطحی نگری در اجرای سند تحول بنیادین از مسیر برنامه های بودجه، افزایش نا متعارف اعتبارات عمرانی آموزش و پرورش از محل فروش و اجاره اماکن آموزشی، کاهش سهم واریزی دولت به صندوق ذخیره فرهنگیان و از سویی رشد 70 درصدی درآمدهای اختصاصی دانشگاه فرهنگیان از جمله ایرادات مرکز پژوهش‌های مجلس به لایحه بودجه سال آینده است.

به گزارش الف، به تازگی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال 1401 کل کشور 27. بودجه آموزش وپرورش» ضمن بررسی تخصصی بندهای مختلف بودجه در حوزه آموزش و پرورش نکاتی را درباره لایحه بودجه سال آینده مطرح کرده است. https://rc.majlis.ir/fa/report/show/1680049

در بخشی از این گزارش آمده است:

اعتبارات آموزش و پرورش در لایحه بودجه سال 1401 با احتساب اعتبارات ردیف‌های متقرفه با افزایش 28/13 درصدی نسبت به سال 1400 به مبلغ 175 هزار میلیارد تومان رسیده است. به تبع این رشد، سهم اعتبارات آموزش و پرورش از مصارف بودجه عمومی دولت 11/65 درصد است. این عدد در سال گذشته 8/41 درصد بوده است از مبلغ افزایش یافته 25 هزار میلیارد تومان مربوط به اجرای طرح رتبه بندی معلمان و 16 هزار میلیارد تومان مربوط به پاداش پایان خدمت بازنشستگان است. جمع اعتبارات امور آموزش و پژوهش نیز در سال 1401 برابر با 193 هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال 1400 مجموعا 27 هزار میلیارد تومان، معادل 17 درصد افزایش داشته است.

در لایحه بودجه 1401 با کاهش چشمگیر بودجه برخی از اعتبارات برنامه های کیفیت بخشی مواجه هستیم. برای مثال می توان به افت 42 درصدی برنامه توسعه و ارتقای تربیت بدنی، ورزش و سلامت دانش آموزان و کاهش 64 درصدی اعتبار برنامه پرورشی، امور تربیتی، توانمندسازی و غنی سازی اوقات فراغت و پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان اشاره کرد. همچنین در لایحه بودجه اعتبارات مربوط به دو برنامه توانبخشی و آموزش حرفه ای دانش آموزان با نیازهای ویژه حذف شده است. از دیگر ایرادات و اشکالات لایحه بودجه 1401 می‌توان به تشتت در برنامه پژوهش‌های علمی، کاربردی، فناوری و فن آفرینی اشاره کرد در حال حاضر ذیل آموزش و پرورش 10 دستگاه اعتبار برنامه پژوهش‌های علمی، کاربردی، فناوری و فن آفرینی گرفته‌اند. در حالی که برخی از این دستگاهها کاملا اجرایی بوده و فعالیت پژوهشی ندارند و توان تخصصی پژوهشی آموزش و پرورش در دو نهاد تخصصی پژوهشی با عنوان سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی و پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش متمرکز شده است

سطحی نگری در اجرای سند تحول بنیادین از مسیر برنامه های بودجه افزایش نا متعارف اعتبارات عمرانی آموزش و پرورش از محل فروش و اجاره اماکن آموزشی، کاهش سهم واریزی دولت به صندوق ذخیره فرهنگیان و از سویی رشد 70 درصدی درآمدهای اختصاصی دانشگاه فرهنگیان از محل کسر 45

درصدی از حقوق و مزایای دانشجو معلمان برخلاف سال گذشته که به 20 درصد کاهش یافته بود، از ایرادات لایحه بودجه 1401 است. هرچند تغییرات لایحه بودجه 1401 موجب ابهام و عدم شفافیت در برنامه‌های عملیاتی شده و به علت در اختیار نداشتن اطلاعات مربوط به مقدار جامعه هدف در هر برنامه و دستگاه، به هیچ وجه نمی‌توان علت افزایش و کاهش اعتبارات دستگاه‌ها را رصد و رهگیری کرده در خصوص اصلاحات لایحه بودجه پیشنهادهای ذیل ارائه شده است:

1- اختصاص بخشی از اعتبارات مربوط به قیر رایگان موضوع بند در تبصره «1» می تواند به رفع نیازمندی های آموزش و پرورش کمک نماید. از آنجایی که سهم هر یک از دستگاههای ذیل بند

«تبصره 11» مشخص نشده است این امر می تواند در تخصیص اعتبارات مذکور، دستگاههای مذکور را دچار مشکل نماید بنابراین پیشنهاد می شود به روال قانون بودجه سال 1400 سهم هر یک از دستگاههای مذکور مشخص شود.

2- به جهت ایجاد انگیزه در مدارس برای جمع آوری کتب درسی مستعمل، دفترچه و مجلات مصرفی در پایان هر سال تحصیلی موضوع تبصره 9 بند «د» پیشنهاد می شود معادل 100 درصد منابع حاصله پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور جهت پرداخت سرانه مدارس مربوطه به حساب آنها واریز شود.

3- در ردیف متفرقه شماره 53-530000 پخش مصارف با عنوان وزارت آموزش و پرورش - توسعه عدالت آموزشی، نوسازی و مقاوم سازی و خرید تجهیزات برای مدارس روستایی به موضوع وصول مالیات بنگاه های اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) - ماده (78) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) منابع درآمدی مذکور به عدد 6660 میلیارد ریال کاهش یافته و روشن نیست که مابقی اعتبارات درآمدی که در کل 8.484 میلیارد ریال است، در چه ردیف مصرفی قرار گرفته است.

4- بنابر آنچه از بند «ی» تبصره 9 برمی‌آید معلمان می توانند تا سن 65 سالگی ادامه خدمت نمایند، اما آنچه دستگاه را مکلف به بازنشسته کردن آنها می نماید این است که سنوات خدمتی آنها به 35 سالگی می رسد. بنابراین تمرکز بند مذکور بر سن معلمان عملا مشکلی را حل نمی کند، بلکه باید به مؤلفه سنوات خدمت نیز اشاره شود. از این رو پیشنهاد می شود عبارت «بدون در نظر گرفتن سنوات خدمت» قبل از عبارت «تا سن 65 سالگی» و همچنین عبارت مشاغل در مدرسه بعد از واژه معلمان قرار گیرد.

5- در بند ج تبصره 11 فضاهای آموزشی، تربیتی و ورزشی وزارت آموزش‌وپرورش نیز به‌عنوان مصادیق اعطای زمین از سوی وزارت راه و شهرسازی برای طرح‌های مسکن مهر، مسکن ملی و طرح‌های بازآفرینی شهری در مناطق کمتر برخوردار قرار گیرد.

6- با توجه به تشکیل سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک پیشنهاد می‌شود همه ردیف‌های بودجه‌ای مرتبط با تعلیم و تربیت کودک ذیل این سازمان تجمیع شود، بر این اساس بایستی ردیف‌های بودجه‌ای ذیل ستاد وزارت آموزش‌وپرورش و نهاد ریاست جمهوری جمعا به مبلغ 42 میلیارد تومان در این سازمان با ردیف 127597 تجمیع شوند.

7- با وجود ماده 20 قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مبنی بر اخذ سالیانه معادل چهار درصد (%4) از شهریه دریافتی توسط مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی برای مناطق محروم و کمتر برخوردار، ردیف درآمدی برای آن در نظر گرفته نشده است که پیشنهاد می‌شود یک ردیف درآمدی ذیل سازمان مدارس غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی ایجاد و منابع حاصل از آن صرف کیفیت بخشی به آموزش و پرورش غیردولتی مناطق محروم و کمتر برخوردار شود.